CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 18-20 yaş arası çalışanların sokağa çıkma yasağından muaf tutulmasını eleştirerek, “Halk sağlığı büyük bir tehdit altında. Saray ve hükümeti yurttaşlarımızı göz göre göre ölüme gönderiyor” dedi.
İçişleri Bakanlığı, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle 20 yaş altına uygulanan sokağa çıkma yasağına ilişkin valiliklere ek genelge gönderdi. Genelgeye göre; 18-20 yaş arasındaki kamu çalışanları, özel sektörde çalıştığını belgeleyenler ve mevsimlik tarım işçileri sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, genelgeye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Beko, 18-20 yaş arası çalışanların sokağa çıkma yasağından muaf tutulmasına karşı sendika ve meslek odalarına seslenerek, “Halkın ve emekçilerinin yaşamlarının korunması için güçlü tedbirler alınmasına her zamankinden daha çok ihtiyacımız var” dedi.

‘ÜLKE YÖNETİLMİYOR’

Bilim Kurulu’nun aldığı karaları şeffaf bir şekilde öğrenmenin bir hak olduğunu belirten Beko, “18-20 yaş arası çalışanlar sokağa çıkma yasağından muaf tutmuşlar. 20 yaş kararını kim, neye dayanarak aldı. Bilim Kurulu’nun tavsiyesi neydi, şimdi bu karardan dönülmesinin gerekçesi nedir?  Ülke yönetilmiyor ve savruluyor. Halk sağlığımız çok büyük bir tehdit altında. Saray ve hükümeti yurttaşlarımızı göz göre göre ölüme gönderiyorlar” dedi.

‘TÜM ÇALIŞANLARA ÜCRETLİ İZİN VERİLMELİ’

Tüm çalışanlara ücretli izin verilmesini talep eden Beko, işsizlik ödemesinin de kapsamı ve miktarının genişletilmesi gerektiğini belirtti. Bu dönemde çok yönlü düşünmeye, müdahale etmeye ihtiyaç olduğunun altını çizen Beko açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Tabip odaları, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri derhal sürecin bir parçası kılınmalıdır. Bilim Kurulu’nun tutanakları ve kararları kamuoyu ile şeffaf biçimde paylaşılmalı ve derhal hayata geçirilmelidir.”

EMEK VE MESLEK ÖRGÜTLERİ SALGIN SÜRESİNCE ACİL ÜCRETLİ İZİN TALEP EDİYOR

Geçtiğimiz günlerde ortak bir açıklama yapan KESK, DİSK, TMMOB ve TTB aralarında ücretli izin aralarında "Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulmalıdır." talebinin de yer aldığı “Koronavirüs salgını ile etkin mücadelede halkın sağlığını, işini ve aşını korumak için 7 önlem” başlıklı talep metnini kamuoyunun ilgisine sunmuş ve imzaya açmıştı. İstanbul  başta olmak üzere büyük şehirlerde kapsamlı bir sokağa çıkma yasağının uygulanması ve bu süreçte en acil olanlar dışında özellikle sanayi sektöründe en az 15 gün durdurulması yönündeki sendikaların ve muhalefetin talebi hükümet tarafından kabul edilmemişti. Son olarak yapılan yeni düzenlemeyle sokağa çıkma yasağının 20 yaş altını da kapsar hale gelmesi yetersiz bulunmuş ve tartışma yaratmıştı. Bu düzenlemenin çalışmak zorunda olan milyonlarca emekçiyi işsizlik ve hastalık kapmak arasında bir tercihte bulunma zorunluluğu ile yüz yüze bıraktığını vurgulayan sendikacılar, çocuk işçilik sorununu da tekrar gündeme getirmişti.