Geçtiğimiz hafta ansızın ilan edilen ve halk arasında büyük paniğe neden olarak salgının yayılması için çok daha elverişli bir ortam sağlayan sokağa çıkma yasağı bu hafta tekrar edilecek. Bu vesileyle daha uzun süreli bir karantina ihtiyacı tekrar tartışılmaya başlandı. 'Kim ne dedi?' bakalım.

Geçtiğimiz Cuma günü gece yarısına iki saat kala açıklanan ve hazırlıksız olduğu için insanları paniğe sevk eden sokağa çıkma yasağı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu istifa girişimine sürükleyecek kadar ağır eleştirilere neden olmuştu. Bu hafta ise yaşananlardan ders alınmışa benziyor ki sokağa çıkma yasağı beş gün öncesinden, yasak sürecine ilişkin önemli ayrıntılar da iki gün öncesinden ilan edildi. Böylece geçen hafta yapılanların ne kadar yanlış olduğu, bu hafta yapılan ve geçen haftanın neredeyse tam tersi olan uygulamalarla bir kez daha kanıtlanmış ve kabul edilmiş oldu. İçişleri Bakanlığı 18-19 Nisan’da geçerli olacak olan sokağa çıkma yasağına yönelik ayrıntıları açıkladı dedik. Buna göre hafta sonu süresince; fırınlar, eczaneler, PTT, su ve tüp dağıtım firmaları açık olacak. Veterinerler ve yaşlı bakım evleri de açık kalacak yerler arasında. Yapımı devam büyük inşaatlar da çalışanların şantiyede konaklaması sağlanarak açık kalabilecek.

YASAK SIRASINDA GAZETE DAĞITILABİLECEK

Sokağa çıkma yasağı sürecindeki uygulamalarla devam edelim….Geçtiğimiz sokağa çıkma yasağında büyük sıkıntının yaşandığı gazete dağıtımına ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da bir açıklama yaptı. Açıklamada gazete dağıtımcıları ve medya mensuplarına yasak olmadığı ifade edildi.

EMNİYET’TEN YENİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLANINA YÖNELİK İDDİALARA YANIT GELDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü, sosyal medyada yer alan yeni sokağa çıkma yasağı iddiasına yönelik bir açıklama yaptı. EGM açıklamasında, “Sosyal medyada yayılan 23-24-25-26 Nisan ve 01-02-03 Mayıs tarihleri için sokağa çıkma yasağı uygulanacağına ilişkin paylaşımlar gerçeği yansıtmıyor” ifadelerine yer verdi.

“KARANTİNA BİR AY BOYUNCA UYGULANMALI”

Koronavirüs salgınına karşı birçok dünya ülkesi tam karantina uygularken Türkiye’de ise aşamalı bir karantina süreci uygulanıyor. Uzmanlar ise tam karantina için uyarıyor. Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Koç Üniversitesi’nden Cem Çakmaklı, Sevcan Yeşiltaş, Muhammed Ali Yıldırım ve University of Maryland’den Şebnem Kalemli Özcan ile beraber yürüttükleri araştırmanın sonucunda “Ekonomideki hasarı en aza indirmek için bir aylık tam karantina ilan edilmeli” görüşünü paylaştı.

CHP’Lİ 11 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VEYA KARANTİNADA ISRARLI

Bilim insanlarının gündeme getirdiği genel karantina önerisi başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanının da ortak talebi durumunda. Koronavirüs salgınıyla ilgili alınması gereken tedbirlere ilişkin önerileri ve talepleri içeren ortak bir açıklama yapan CHP’li İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Antalya, Aydın, Eskişehir, Muğla, Hatay ve Tekirdağ Belediye Başkanları; hükümetin bilgilendirme sürecinde şeffaf olması gerektiğini vurgularken, İstanbul başta olmak üzere kritik ve kalabalık kentlerde acilen ‘sokağa çıkma ve tam-tecridi kapanma’ yasağının ilan edilmesini talep etti. 6 madden oluşan açıklamada genel karantina talebinin yanı sıra ekonomik tedbirler, maske dağıtımı, pandemi kurullarının daha etkin hale gelmesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Ramazan ayına ilişkin öneri ve kararlar da duyuruldu.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ İBRAHİM KALIN’DAN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI TALEBİNE YANIT: MALİYETİ AĞIR OLUR

Sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi yönündeki talebe iktidar cephesinden yanıt Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. Bir televizyonun canlı yayınında yaptığı açıklamada ‘Sokağa çıkma yasağı tartışmalarının elde veri olmadan yapılamayacağını’ öne süren Kalın, Bilim Kurulu’nun önerilerini dikkate aldıklarını söyledi. Kalın, “Bilim Kurulu işin tamamen tıbbi, bilimsel tarafına bakarak tavsiyelerde bulunur. Ekonomi paketi le ilgili görüş beyan etmesi zaten beklenemez. Sokağa çıkma yasağını tüm ülke sathında uygulamanın ekonomiye maliyeti çok daha ağır olurdu. İnsanlar bazen iyi niyetle ama maalesef altında bilimsel veriler olmadan bu tür önerilerde bulunabiliyorlar” ifadelerini kullandı.