Kariye'nin camiye dönüştürülmesi kararına dair konuşan Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni,durumu 'dünya kültür mirasına yönelik son derece büyük saygısızlık' olarak nitelendirdi.

İstanbul Fatih’teki Bizans döneminden kalan ve 2019 yılında müze statüsü kaldırılan Kariye’nin yönetiminin Diyanet’e devredilerek, ibadete açılmasına karar verildi. Konuya İlişkin Yunanistan Kültür Bakanlığı'nın yazılı açıklamasına göre Mendoni, "Kariye Manastırı'nın olduğu bir müzenin camiye dönüşmesi dünya kültürel mirasına hakaret" ifadelerini kullandı.

"AYASOFYA İLE KARŞILAŞTIRILABİLECEK TÜRDEN BİR ANITTIR"

Kariye’nin en önemli Bizans anıtlarından biri olduğunu kaydeden Mendoni, "Kariye Manastırı’nın mozaikleri, freskleri ve ikonları, eşsiz birer sanat. Söz konusu olan, sanat ve değerinin Ayasofya ile karşılaştırılabilecek türden olan anıttır" dedi.

"GERİYE DÖNMEMİZİ GÖRMEK ÜZÜCÜ"

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın, Türkiye'nin bu kararının 'yeni bir provokasyon' olduğu yönündeki açıklamasına katıldıklarını söyleyen Mendoni, "21. yüzyılda, dini hoşgörü ve çok kültürlülüğün üstünlüğü yerine geriye dönmemizi görmek üzücü" diye ekledi.