HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, kayıp-kaçak elektrikte oluşturulan haritanın buna ilişkin oranı yansıtmadığını, kötü ve yanlı olduğunu söyledi.

HDP Milletvekili Kenanoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, hane halkının kimisinin 3'te 1, kimisinin de 4'te 1 giderinin faturalardan oluştuğunu belirterek, elektrik faturalarında detayların yer almamasını eleştirdi. “Sabit kalemler” gibi gösterilen torba kalemler bulunduğunu ancak detayında neler olduğunun anlaşılmadığını vurgulayan Kenanoğlu, bu nedenle son 3 yıldır "torba elektrik faturası" diye tanımlanan bir sürece girildiğini söyledi.

“YANLIŞ BİR ALGI OLUŞTURULUYOR”

Kenanoğlu, bu torba elektrik faturasının içindeki gider kalemlerinde önemli bir giderin de kayıp-kaçak olarak aktarıldığını ifade ederek, kayıp-kaçak elektriğin çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kullanıldığına yönelik bir algı oluşturulduğunu kaydetti. Kayıp ve kaçak tanımlarını yapan Kenanoğlu, kayıp elektriğin elektriğin hane halkına ulaşana kadar geçen süreçten kaynaklandığını, kaçak elektriğin ise çalıntı elektrik olduğunu aktardı. Kayıp elektriğin değil kaçak elektriğin vatandaşı ilgilendirdiğini anlatan Kenanoğlu, Türkiye'deki kayıp-kaçak oranının da yüzde 11 gibi, dünya ortalamasına bakıldığında çok abartılı olmayan bir oran olduğunu vurguladı.

“DAĞITIM HATLARI YENİLENMELİ”

Kenanoğlu, bölgelerin yatırım ve işletme ihtiyaçlarındaki eksiklikler nedeniyle kayıp ve kaçağın yaşandığının belirtildiğini anımsatarak, dağıtım şirketlerinin yatırım yapıp trafo ve dağıtım hatlarını yenilemesi gerektiğini dile getirdi. Üretilen elektriğin sadece yüzde 8,3'ünün, haritada kayıp-kaçak oranı yüksek olarak belirtilen Güneydoğu Anadolu'nun küçük bir bölgesinde tüketildiğini hatırlatan Kenanoğlu, kayıp-kaçak oranının da buraya göre yüzde 2,69 anlamına geldiğini vurguladı.  Kenanoğlu, "Harita, esasında Türkiye'deki kayıp-kaçak oranını yansıtmıyor. Tamamen kötü, yanlı bir bakış açısı. Algı yaratmaya yönelik bir harita” dedi.