Türkiye Kent Konseyleri Platformu son günlerde yaşanan haksız ve hukuksuz uygulamalara karşı yaptığı basın açıklamasında sağ duyu ve ortak akıl çağrısı yaptı.

CHP'li belediyelerin kent konseylerinden oluşan Türkiye Kent Konseyleri Platformu, içinden geçilen süreçten en az hasarla çıkmanın demokrasi ve ortak akılla mümkün olduğunu belirtti.

HUKUK DEVLETİ ÇAĞRISI

Birlikte yaşamanın temel harcının hukuk devleti olmaktan geçtiğini belirten platform açıklamasında, "Bağımsız yargı demokratik toplumun ve tüm bireylerin barış ve huzur içinde bir arada yaşamasının temel güvencesidir. Demokrasi ve birlikte yaşama koşullarını her geçen gün soluk alınamaz tarzda olumsuz etkileyen gelişmeleri, yargının iktidarın cezalandırma aracı haline getirilerek adil yargılanma hakkının ortadan kaldırılmasını kaygıyla izlemekteyiz. Adil yargılanma hakkı hukuk devletinin vazgeçilmezidir. Avukatlar, gazeteciler, insan hakları aktivistleri mesleklerini icra etmek ve düşüncelerini açıklamaktan dolayı gözaltına alınıp, tutuklanıp, ağır cezalar alıp baskılara uğrarken birlikte yaşama koşullarımıza dinamit koyan silahlı tehditlere, ölüm ve tecavüz listelerine ilişkin yapılan açıklamalara hiçbir hukuki yaptırımın uygulanmaması endişe vericidir" denildi.

"MESLEK ODALARINA DOKUNMA"

Baro ve odalara yönelik operasyonun hukuksuz ve anti demokratik olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu süreçte en çok ihtiyaç duyduğumuz güçlü ve güvenilir mesleki, demokratik kitle örgütlerinin varlığına darbe vurulmaktadır. Gerçek demokrasilerde demokratik kitle örgütleri katılımcı demokrasinin ve özgürlükçü ortamın temel taşlarıdır ve kent konseylerinin ana unsurlarıdır" denildi.

"KAYYUMLAR VE TUTUKLAMALAR KABUL EDİLEMEZ"

Salgın sürecinde dayanışmanın vurgulandığı açıklamada atanan kayyumlar ve tutuklanan belediye başkanlarına da yer verildi. Platform, hükümetin kayyum politikasını eleştirerek, açıklamada, "Dayanışmaya en fazla ihtiyacımız olan bugünlerde yerelde bunu sağlayacak belediyelerde partizanca ayrıma gidilerek bazı belediyeleri dayanışma sürecinin dışında tutma girışimleri, ödeneklerinin %50 kesintiye uğratılması ve bazı kentlerimizde belediye başkanlarının görevden alınması, yerlerine kayyum atanması ve devamında gözaltına alınmaları hukuka aykırı bir işlem olduğu gibi demokrasiye, seçme ve seçilme hakkına, toplumsal barışa, kamu sağlığına ve dayanışmaya zarar vermektedir. Sosyal yardım yapan gruplara yapılan saldırılar ne kadar kabul edilemezse, bunu bahane ederek seçilmiş belediye başkanlarını görevden almak, tutuklamak ve yerlerine kayyum atamak da o kadar kabul edilemezdir" ifadelerini kullandı. Açıklama şu ifadelerle sonlandırıldı: "Toplumsal barışa, bir arada hoşgörüyle yaşamaya, demokrasinin ve hukuk devletinin temel kurallarına, seçmen iradesine geri dönülmez zararlar veren bu uygulamalardan bir an önce vazgeçilerek, seçilmiş belediye başkanları görevine iade edilmeli, meslek odalarını işlevsizleştirecek yasal düzenlemelerden vazgeçilmeli, adil yargılanma hakkı güvence altına alınarak bu hakka gölge düşüren davalar yeniden görülmeli, mesleki faaliyetlerinden ve düşüncelerini açıklamaktan dolayı insanlar üzerinde kurulan baskılara son verilmeli, yaşam hakkını ve kişisel özgürlükleri tehdit edenler için yasal soruşturmalar hızla başlatılmalıdır. Kent konseylerimizin içinde rahat soluk alabilecekleri ve faaliyetlerini geliştirerek sürdürebilecekleri demokrasi, hoşgörü ve birlikte yaşam koşullarının sağlanması için bu taleplerimizin takipçisi olacağız.   Adalar Kent Konseyi Adana Kent Konseyi Arsuz Kent Konseyi Ataşehir Kent Konseyi Avcılar Kent Konseyi Bayraklı Kent Konseyi Bodrum Kent Konseyi Buca Kent Konseyi Burhaniye Kent Konseyi Çukurova Kent Konseyi Datça Kent Konseyi Edirne Kent Konseyi Edremit Kent Konseyi Efeler Kent Konseyi Efes-Selçuk Kent Konseyi Esenyurt Kent Konseyi Foca Kent Konseyi Gemlik Kent Konseyi İzmir Kent Konseyi Karabağlar Kent Konseyi Kars Kent Konseyi Karşıyaka Kent Konseyi Kartal Kent Konseyi Kızıltepe Kent Konseyi Konak Kent Konseyi Lüleburgaz Kent Konseyi Mardin Kent Konseyi Maltepe Kent Konseyi Marmaris Kent Konseyi Menteşe Kent Konseyi Mezitli Kent Konseyi Milas Kent Konseyi Narlıdere Kent Konseyi Nilüfer Kent Konseyi Odunpazarı Kent Konseyi Ödemiş Kent Konseyi Sarıyer Kent Konseyi Seferihisar Kent Konseyi Seyhan Kent Konseyi Siirt Kent Konseyi Susurluk Kent Konseyi Şişli Kent Konseyi Yenimahalle Kent Konseyi"