CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, gündemden düşmeyen Kanal İstanbul projesinin yapılacağına inanmadığını söyleyerek, “Amaç Kanal İstanbul’u yapmak değil, amaç halkı gündeminden kopararak farklı bir konuda tartışma zeminine çekmektir” dedi.

‘ABD’YLE İLİŞKİLERİN DÜZELMESİNİ İSTİYORUZ’

Hürriyet’ten Hande Fırat’a konuşan Kılıçdaroğlu, dört başlıktaki soruları yanıtladı. ABD-Türkiye ilişkileri hakkındaki soruyu iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesini istediğini söyleyerek yanıtlayan CHP lideri, iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasının hiç düzelmeyecek anlamına gelmediğini söyledi. Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Bu konuda iki tarafın da daha olgun ve dünya koşullarını değerlendirerek adım atmalarının yararlı olacağını düşünüyorum. Yaptırım uygulanması ilişkilerin sertleşmesine, geri dönülmez bir şekilde kırılmasına yol açabilir. Bundan iki ülkenin de bir şekilde kaçınması gerekir.”

S-400’LERİ ALDIYSAK KULLANACAĞIZ’

Fırat’ın Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın “Kapatılması gerekiyorsa İncirlik’i de kapatırız, Kürecik’i de kapatırız” sözünü hatırlatması üzerine CHP lideri, karşılıklı restleşme ile sorunların çözülemeyeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Restleşme yerine sorunları nasıl çözeriz, sorunları nasıl aşarız bağlamında açıklamalar ve görüşmeler yapılmalı. Türkiye’nin her sıkıştığında bu tehditleri kullanması, elindeki kartları bu kadar açık etmesi, muhataplarını bu tehditleri bertaraf edecek adımlar atmaya zorlayacaktır. Nitekim ABD, bölgede İncirlik Üssü’ne alternatif olabilecek birçok üs kurmuştur. Her fırsatta bu üslubu kullanmak Türkiye’nin çıkarlarına aykırıdır. Bunun yerine, müzakere kanallarını açık tutarak diplomasiyi önceleyen bir yaklaşım benimsenmelidir.” S-400’ler için “Aldıysak kullanacağız” diyen Kılıçdaroğlu, ABD’nin zamanında Türkiye’ye Patriot’ları satmamasının ABD tarafından değerlendirilmesi gerektiğini savundu: “Patriot’lar konusunda özel bir engelleme yapılmasaydı belki Türkiye bu sürecin içerisine girmeyecekti. Amerika’nın oturup bunu da kendi çerçevesinde değerlendirmesi lazım.”

‘AMAÇ KANAL İSTANBUL’U YAPMAK DEĞİL’

CHP lideri Kanal İstanbul gündemine de değindi. Kanal İstanbul’un gerçekleşmeyecek bir proje olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Tamamen gündemi saptırmak amacı ile ortaya konuldu. Vatandaşın günlük sorunlarını gündemden düşürmek amaçlı bir konu olduğuna inanıyorum. Örneğin işsizliği, örneğin ekonomik krizi gündemden düşürmek için... Hangi kaynakla, nasıl yapacaksın? Para verip geçecekler oradan. Boğaz’dan bedava geçiyor zaten, neden para versin? Akıl var, mantık var. Her türlü akılcılıktan uzak. Siyaset bunu tartışacağına bu konuyu teknisyenlerin, uzmanlarının, bilim insanlarının tartışması lazım. Uzmanların bu konuda olumlu veya olumsuz görüşlerinin kamuoyu ile paylaşılması lazım. Amaç Kanal İstanbul’u yapmak değil, amaç halkı gündeminden kopararak farklı bir konuda tartışma zeminine çekmektir.” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, “Bu eksende Montrö’nün tartışmaya açılması doğru mu?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Kanal İstanbul kapsamında Montrö’nün tartışmaya açılması dahi Türkiye’nin çıkarlarına aykırıdır. Türkiye’nin Boğazlar’da hassas bir denge üzerinde duran kazanımlarının masaya yatırılma ihtimali dahi, karşı çıkılması gereken bir durumdur. Montrö’nün delinmesi, Türkiye–Rusya ilişkileri bakımından da olumsuz bir dizi gelişmeye yol açabilir.”

‘NE İŞİMİZ VAR LİBYA’DA?’

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Libya ile yaptığı mutabakatları desteklediğini aktaran CHP lideri, Libya’ya asker gönderme tartışmasıyla ilgili ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Ne işimiz var Libya’da? Suriye batağında ne işimiz vardı? Siyasi iktidarın Suriye batağında yaşananlardan ders alması lazım.”