İstanbul Kadıköy'de "Ensar’a geçit vermeyeceğiz" eylemi yaptıkları için gözaltına alınarak serbest bırakılan liseliler, ‘’Tecavüze ve tecavüzcülere karşı birlik olalım’’ çağrısında bulundu.

ENSAR EYLEMİ - Curated tweets by dokuz8haber dokuz8HABER/Deniz Öztürk  (@denizozturk08 ) Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Antalya Ensar Şubesi ile protokol imzalaması nedeniyle Kadıköy Süreyya operasında ‘’Liselerde Ensar’a geçit vermeyeceğiz’’ diyerek eylem yapmalarının ardından gözaltına alınıp bırakılan liseli öğrenciler Dokuz8’e konuştu. Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü ve Antalya Ensar Şubesinin aralarında protokol düzenlediğinin ortaya çıkmasının ardından 5 Şubat’da İstanbul Kadıköy de ki Süreyya Operası önünde bir araya gelen Liseli Gençlik Örgütleri ‘’Liselerde Ensar’a geçit vermeyeceğiz’’ diyerek yürüyüş yapmak istedi. Eyleme izin vermeyen polis ekipleri liselilere müdahale etti ve ardından 7 liseliyi gözaltına aldı. Akşam 22.00 sularında gözaltından çıkan liseliler Dokuz8haber’e konuştu.

"BİZ BUNU DAHA ÖNCE ALADAĞ YANGININDA DA GÖRDÜK"

Liseli Gençlik Örgütleri olarak Ensar Vakfı ile imzalanan protokole karşı olduklarını belirten liseli ‘’Biz bunu daha önce Aladağ’da 45 kişinin yandığı yangında, kız çocuklarının zorla tutulduğu yerde gördük. Bu nedenle protokolü duyunca okullarımızda geçit vermeyeceğimizi haykırmak istedik ve bir eylem düzenledik. Bizim tek isteğimiz MEB’in önünde pankart açıp, ajitasyon çekmek istedik ama buna izin vermediler’’ dedi.

"ENSAR VAKFI PROTOKOLÜNÜ KABUL ETMİYORUZ"

Gözaltına alınan bir başka liseli ise polislerin kendilerine çok sert müdahalede bulunduklarını ifade etti. Ardından polisler tarafından tehdit edildiklerini söyleyen liseli ‘’Ben götürülürken kulağıma doğru eğilip 'Senin kolunu kıracağım, öldüreceğim seni, vuracağım' dediler’’ diye konuştu. Bir başka liseli ise ‘’MEB 45 çocuğa tecavüz eden Ensar Vakfı ile bir protokol imzaladı. Bu protokole göre okullarımızda, liselerimizde 45 çocuğa tecavüz eden Ensar Vakfı ‘değerler eğitimi’ adı altında okullarımızda seminerler, geziler kitap etkinlikleri düzenleyecek ve yaz okulları yapabilecekti. Bizde liseli gençlik örgütleri olarak bunu kabul etmediğimizi haykırmak için MEB’in önüne gittik’’ diyerek eylemi neden yaptıklarını açıkladı.

"TECAVÜZCÜLERE KARŞI BİRLİK OLALIM"

Daha sonrasında tüm liselilere çağrı yapan liseli genç, ‘’Bu sıralarda oturan bizleriz, en çok söz hakkı sahibi olan bizleriz. Bulunduğumuz her alanda okullarda, kursta, dershanede, harçlığımızı çıkarabilmek için sömürüldüğümüz iş yerlerinde sesimizi çıkarabildiğimiz kadar gür çıkartalım. Tecavüzlere, tecavüzcülere karşı birlik olalım’’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.

NE OLMUŞTU?

Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Ensar Vakfı arasında imzalanan protokol Danıştay 8.Daire tarafından iptal edilmişti. Karar’da “Anayasa ve yasalar gereği ulusu çağdaş uygarlık düzeyine ulaştıracak teknik, ekonomik, kültürel ve sosyal gelişme alanlarında iyi bireyler yetiştirilmesi ve bunun için ülke çapında etkin önlemler alınmasının devletin devredemeyeceği görevler arasında olduğu” ifade edilmişti. Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü alınan bu kararı yoksayarak ve Ensar Vakfı’nın Antalya Şubesi ile aynı protokolü imzaladı. Protokole göre Antalya’da devlet okullarında ‘’Değerler Eğitimi’’ kapsamında Ensar Vakfı’nın eğitim vereceği belirtildi.