Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Kiralık araçlar 1953 taneydi. 1251 tane indirdik. Yapacağımız tasarruf yılda 46 milyon lira" dedi. Yavaş, eski başkan Melih Gökçek’in “kişisel zevkim” diyerek yaptırdığı, Ankapark’ın belediyeye toplam maliyetini ilk kez açıkladı: “Maliyetine önce 200 milyon, sonra 300-400 milyon dediler. Rakamları sürekli değiştirdiler. Ankapark’ın belediyeye toplam maliyeti değişen kur farkı ile 700-750 milyon dolar ve orası battı” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Habertürk’te katıldığı canlı yayında, yaklaşık 200 günlük belediyecilik faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yavaş, Ankara'daki makam araçlarıyla ilgili, "Kiralık araçlar 1953 taneydi. 1251 tane indirdik. Yapacağımız tasarruf yılda 46 milyon lira" derken, Ankara'da yaşandığı iddia edilen temiz su sorunuyla ilgili "Ankara'nın acil değişmesi gereken boruları var. Maalesef bunlar Meclis'ten geçmedi, ben veto ettim, yeniden konuşacağız Meclis'te" açıklamasını yaptı.

'40 BİN TL'YE İTHAL EDİLEN AĞAÇLAR KURUDU'

Habertürk'te Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke Tek canlı yayınına katılan Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yavaş, önceki dönemde 40 bin TL'ye ithal edilen ağaçların kurumaya başladığını ve belediye bünyesindeki israflara karşı mücadele etmeye devam edileceğini söyledi. Yavaş'ın açıklamalarından satır başları şöyle; "Hem su tasarrufu sağlayalım, hem de bir miktar artış yapalım ki acil yatırımlarımız var. Ankara'nın acil değişmesi gereken boruları var. Maalesef bunlar Meclis'ten geçmedi, ben veto ettim, yeniden konuşacağız Meclis'te. Bizden önce metro devredilmiş Ulaştırma Bakanlığı'ndan, EGO Genel Müdürlüğü'ne verilirken protokol yapılmış. Biz belediye başkanı olup göreve başladıktan sonra kararname ile her ay yüzde 5 kesinti yapıldı. EGO yapmış protokolü, belediye imzalamamış. Metronun geliri çok az. 2000'li yıllarda başlayan metro eski sistemde kalmış. Vagon başı 30-40 yolcudan aşağı olmaması lazım. Maalesef iyi değil. Havaalanı metrosu için uğraşıyoruz. İki alternatif var. Bizim projemizde Siteler üzerinden giden metro planlıyoruz. Görüşmelerimiz devam ediyor. Bununla ilgili dünyada kredi verecek ne kadar kuruluş var hepsiyle görüşüyoruz. Bu kararları alırken tek başımıza almak istemiyoruz. Acilen bir ulaşım çalıştayı yapmak istiyoruz. Ankara'nın ulaşım master planımız yok. Bu planı yaptırmamız gerekiyor. Bunu yaparken ayrıca alternatif ulaşım neler olabilir gibi, bu konuya ilgi duyan herkesi toplayacağız."

'İNSANLARI NASIL DAHA SAĞLIKLI YAŞATIRIZ?'

"Kent konseyinde de tartışacağız. Ulus'ta neler yapmalıyız diye vatandaşa sorduk. Yüzlerce kişiden cevap geldi. Vatandaş kendisine sorulduğu zaman çözümü söylüyor. Milli günlerimizi nasıl kutlayalım diye soruyoruz. Kent konseyine de, halka da soruyoruz. Meslek odalarıyla yaptığımız toplantıda ‘tek başına suçu bana işletmeyin, iyi de yaparsak kötü de yaparsak beraber yapalım' diyorum. Bu nedenle ulaşımı da masaya yatırıp artık Ankara'da ulaşım sorununa çözüm bulalım istiyoruz. Bakın ülkede kanser arttı. Bir yandan hükümetimiz olumlu bir şey yapıyor, sigarayı yasaklıyor ama sokakta o kadar çok araba dumanına maruz kalıyoruz ki. Geçenlerde Moskova'ya gittik. Dinlerken artık dünyadaki trend asfalt, metro, imar bitmiş. Bir tane trend var, kentimizde yaşayan insanları daha sağlıklı nasıl yaşatırız? Helsinki Belediye Başkanı ‘Maalesef bisiklette yüzde 85'e geçemedik' dedi. Bırakın Ankara'da yüzde 5'e bile geçemedik."

'405 MİLYON LİRA BÜTÇE AÇIĞINI KAPATTIK'

"Borçlardan haberimiz vardı. Daha derli toplu belediye beklerdik. Ama maalesef değil. İtfaiyeye 600 kadar eleman almış. 2011'den sonra hiç alınmamış. Personel eksiği de var. otobüslerin 1400'ü çalışır durumda. Öncelikler farklı olmuş. Daha çok asfalt yapılımı veya mucize, çılgın projelere aktarılmış. Su parasına itiraz etmiştik. Bu işte bir yanlışlık var diyorduk. Biz itiraz etmeseydik şu anda 9 TL olacaktı. Ankaralı'nın cebinde kalan 1 milyar 710 bin lira. Belediyenin iki tane cebi var deniyor. Devletin de belediyenin de ciddiyeti vardır. Nasıl olsa hükümetin parasıdır diyerek Sağlık Bakanlığı'nın bütçesini bayındırlıkta kullanamazsınız. DSİ ikaz etmiş, taşkın bölgeleri var, bunların yapılması lazım, riskli bölge. Ankara'nın eskiyen boruları var. Bunların yapılması gerekirken adeta diğer yatırımların finansında kullanılmış. Bütçe yönetiminde çok problem var. Mustafa Tuna zamanında yapılan bütçede 8,5 milyar lira olarak öngörülmüş ancak 2.9 milyarı gayrimenkul satışı ile kapatılacağı öngörülmüş. Bu devirde 3 milyarlık gayrimenkulu kime satacaksınız? İşet otomatikman 3 milyar açıkla başlıyorsunuz. Hemen tasarrufa başladık. 136 milyon lira tasarruf ettik. 200 günün sonunda 226 milyon lira bütçe fazlası verdik. 405 milyon lira da bütçe açığını kapattık. Baktığınızda 600-700 milyon tasarruf ettik ki dengeleyelim. Önümüzdeki yıl kendi bütçemizi kendimiz yapacağız."

'ÜCRETSİZ OTOBÜS KOYDUK'

"Uzun yıllardır Hacettepe, ODTÜ, Bilkent'te aşağıda yolların ağzında otostop yaparlar. Şimdi onların hepsine ücretsiz otobüs koyduk. Yakında 400 kadar bisiklet koymak suretiyle okullarına ulaşabilecekler. 54 kilometre bisiklet yolu yapmayı planlıyoruz. Bir şeyi denemeden peşin peşin Ankaralı binmez, yapmaz dememek gerekiyor. Öğrencilerin 10 bin, 20 bin, 30 bin tanesinin okula bisikletle gittiğini düşünün. Şimdi elektrikli bisikletler çıktı. Çok yaygın bir şekilde kullanılacağını düşünüyorum. Şu anda özendirme aşamasındayız. Meclisteki tartışmalara bakılırsa çok kabullenmemiş. Hiçbir belediye başkanı ve il müdürü beni tebrik etmeye gelmedi. Sayın Cumhurbaşkanımıza da bunu söyledim. Özellikle ilçe belediye başkanları AK Parti döneminde değişti, büyükşehir belediye başkanlarına yetki verdi. Ben istiyorum ki, gelin ortak yönetelim. Gökçek döneminde asla 25 belediye başkanı yanyana gelmemişti. Gelin dedim. Daha yeni yeni, koordinasyon toplantısı yaparsan geliriz diye haber gönderdiler. Burada parti farkı yok. Ankara halkı belediye başkanı olarak beni seçtiyse diğerlerini belediye meclis üyesi seçti, denge kurdu orada. Hepimiz oraya bir iddia ile geldik. Şimdi belediye başkanı benim yanıma gelmeyince o kaybediyor. Ana caddeler, parklar bana ait, köylere de hizmet ediyorum. İl müdürleri de aramaya başladılar. İlk seçildiğimizde engellemelerle karşılaştık. Şehir hastaneleri yolları protokole bağlanmış. Yapılmadık çok az kısmı kalmış. 420 milyar lira belediyenin alacağı var. Biz malları satışa çıkaracaktık, 22'sinde bir baktık ki TOKİ'ye devretmişler. Biz bu konuda hiçbir belediye başkanı bir şey söylemedik. Bala Belediye Başkanı konuşmaya başladı, ‘eksiğimiz var, yapmıyorsunuz' dedi. ‘Ben sizi ilk defa görüyorum' dedim."

7 BİN 500 EURO'YA ALINAN AĞAÇLARIN GERÇEK FİYATI 780 EURO

"Bizim arkadaşlarımız yazılımlara çalışıyor. Hatta elektronik ihaleye geçelim dedik. Artık belediye ve yolsuzluk kelimeleri yan yana gelmemesi lazım. İnşallah bunu başaracağız. Biraz önce cep telefonuma mesaj geldi.Birçok konuda teftiş yapıyoruz. 2015'ten beri bir yeşil alan sanki sulanıyormuş gibi rakamlar var 145 bin olan yer 14 bin 500 çıkıyor. 170 tane ağaç var diyorlar bakıyorsunuz 17 tane ağaç var. Böyle olursa biz bunlarla baş edemeyiz. Ben bu belediyede kimseye yolsuzluk yaptırmayacağım. Huylu huyundan vazgeçmiyor. İlk fırsatta gol istiyor. Parkları bahçeleri kendimize alacağız. İlçe belediye başkanlarının gelmesini onun için istiyorum. İhalelerimiz çok kırımlı gitti. Gerçek iş sahipleri taşeronlara veriliyordu. O taşeronlar şimdi patron oldular. Hem maliyeti düşürmek için geçenlerde çalıştay yaptık, 32 kuruluştan kişiler geldi. Daha önceki yıllarda Ankara'ya tanesi 40 bin liradan ağaçlar ithal edilmiş, bu ağaçlar kuruyor. 7 bin 500 Euro'ya alınan ağaçların gerçek fiyatının 780 Euro olduğunu öğrendik. Çimler ve sulamalarda asıl vurgunu yapıyorlar. Ben şu anda geçimini Ankaralı vatandaşların verdikleri paralarla sürdüren bir kişiyim. Patron sizsiniz, bizlerin yapacağı işe sizlerin karar vermesi lazım. Köydeki mezarlık, ilçelerdeki mezarlık bana ait. Beni ne ilgilendirir? Eskiden özel idare yapardı. Gömülenden de ben sorumluyum. Yerel yönetimler yasasında bir değişiklik olursa. Çoğunluk olduğu müddetçe her türlü yasa değişikliğini yapabilir. Biz daha iyi nasıl hizmet yapabiliriz konusunda çalışıyoruz. Bizim şikayetler, aksaklıklar yapılmasını istediğimiz şeyler 30 belediye başkanın ortak sorunu. Şirketlerdeki denetim hakkı belediye meclisinde olsun istiyorlardı. Belediyenin şirketine belediyeden para ödüyoruz. Büyükşehir belediye başkanı para vermezse şirketlerin çalışma ihtimali yok ki. Bana göre daha önce belediye başkanlığı yapmış tecrübeli şahıslara sorulursa."

'MALİYETİ 750 MİLYON DOLAR'

“ Ankapark’a 2014 yılında biz karşı çıkmıştık çeşitli nedenlerle. Bu işe karşı çıkanlara hakaret eden tweetler atıldı. Maliyetine 200 milyon dediler, sonra 300-400 milyon dediler. Sürekli rakam değişti. Teftişlerimiz devam ediyor. Dolar kuru artıyor azalıyor, 700-750 milyon dolar belediyeye maliyeti. İsteyen herkese faturalarını yollayabilirim. 50 milyon dolar az bir para değil ama dolar kuru nedeniyle değişiyor bu rakam. Bu para, belediyenen ailelere yaptığı yardımı 30 yıl boyunca karşılar. Biz kurtarmaya uğraşıyoruz ama orası batıyor.”

'ŞOFÖRLERE NABIZÖLÇER TAKILACAK'

“Özel Halk Otobüseleri bizim sorumluluğumuzda değil diye kenara çekilemem. Dün sabaha kadar uyuyamadım. Otobüslerin hepsinde kamera var. Ulaşımı elektronik ile entegre etmeye çalışacağız. Şoförleri eğiteceğiz, psikolojik destek vereceğiz. EGO ve diğerler otobüslerdeki şoförlere nabızölçer cihaz takacağız. Kötü bir durumda bize bildirimi gelecek. Sıkıntı varsa hizmetten çekeceğiz. Otobüslerin iniş kapısına cihaz takacağız. Bununla, vatandaş memnun olunursa yeşil, değilse kırmızıya basacak. Bize bildirim gelecek. Öte yandan, mobil uygulama yapacağız ve vatandaş şikayetini acil bildir butonuyla iletecek. 10-15 güne bu uygulamalar kullanıma çıkacak.”

'GÖKÇEK SAVCILIĞA VERİLECEK'

“Suyla ilgili görevli sadece ASKİ değildir. Halk Sağlığı Laboratuvarı ve Sağlık Bakanlığı, bunu belediye inisiyatifine bırakmaz. Ben iktidara muhalif bir partidenim. Sudan kaynaklı ishaller olsa, beni burada tutmazlar. Su bozuksa açıklayın. Gökçek, suyla ilgili açıklamalından dolayı yarın (bugün) Savcılığa verilecek. Kendisi su bozuk diyenleri dava etmişti.”