Mansur Yavaş, iktidarın salgın döneminde CHP’li belediyelere yönelik kısıtlayıcı tutumuna ilişkin, “Tartışmalara ayıracak vaktimiz yok. Hukuken hakkımızı arayacağız ama hizmetlerden de geri kalmayacağız” dedi.

BirGün’e konuşan Mansur Yavaş, “Toplum sağlığı ve gıda dışındaki tüm ihalelerimizi iptal ettik, kaynaklarımızı vatandaşlarımızın geçimine ayırdık” ifadesini kullandı. Yavaş, iktidarın belediyelere yönelik kısıtlayıcı yaklaşımına karşın ise “Hukuken hakkımızı arayacağız” dedi. Yavaş'ın açıklamalarından öne çıkan bölüm şu şekilde: Koronavirüs nedeniyle ekonomik zorluk yaşayan yurttaşlara yardım için başlatılan bağış kampanyası kapsamında açılan banka hesabı İçişleri Bakanlığı’nın, ‘uyarısının’ ardından bloke edilen ABB, “İyilik hastalıktan daha bulaşıcıdır” sloganıyla yeni bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında, Ankara’da yüz bini aşkın yurttaşın bakkal ve manav borcu kapatıldı. ABB’nin, mülkiyeti belediyeye ait işyerlerinden alınan kira bedelini iki ay süreyle ertelemesi, şefkat evlerini günlük dezenfekte programına alması ve çocuğu olan belediye personelini idari izne çıkarması da koronavirüs salgınına ilişkin alınan önlemler arasında öne çıktı.

"OLAĞANÜSTÜ BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ"

Yönetim anlayışımızdaki en önemli özelliklerden biri, dışarıya fikren açık, ortak akla önem veren bir yapı ile hareket etmemiz. Vatandaşlarımız, öğrenciler, yaşlılar, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, Kent Konseyi’miz, bürokratlarımız fikirlerini bizim kanallarımıza rahatça iletebiliyor. Biz de hızla harekete geçiyoruz. Çünkü olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. İnsanlarımız bir yandan sağlığını korumaya çalışırken bir yandan da geçinmeye çalışıyor. Vatandaşlarımızı mağdur etmemek adına hızla karar almak kadar hızla uygulamanın da öneminin farkındayız.

"MİLLETE HAVALE EDİYORUM"

İlk günden beri şunu belirttim, bu siyasi bir konu değildir. Dünyayı sarsan bir salgın dönemi yaşıyoruz. Bizim eşgüdümlü, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmekten başka şansımız yok. Maalesef bu konuda daha çok kat etmemiz gereken mesafe var. Yaşananlara takılıp kalacak halimiz yok çünkü şu anda bizim buna ayıracak vaktimiz yok. Her gün yüzün üzerinde vatandaşımız pandemi nedeniyle hayatını kaybediyor. Bunlara vakti olanları milletimize havale ediyoruz. Biz önümüze bakacağız. Bir yandan hukuken hakkımızı aramaya devam edeceğiz ama bir yandan da yapacağımız hizmetlerden geri kalmayacağız.

ANKARA'DA BAŞLATILAN BORÇ KAPATMA SEFERBERLİĞİ

Net bir sayı veremeyiz ama bugüne kadar çevremizden binlerce fotoğraf geldi. Ama bu sadece bize ulaşan kesim. Ankara’nın dört bir yanında mahallelerden böyle haberler geliyor. Bir süre sonra bu kampanyanın tüm Türkiye’ye yayıldığını gördük. Her gün basında farklı bir ilden gelen, ‘Borç kapama’ haberi okuyoruz. Bu bize şunu gösteriyor: Birlik ve beraberlik içinde olmamız, tarih boyunca tüm zorlukları aşmamız da milletimizin hep en önemli özelliği olmuştur. Biz bu birlik ve beraberliği sağlarsak, aşamayacağımız hiçbir güçlük yok. Bu yüzden, Ankara’da ve Türkiye’de veresiye defteri borçlarını ödeyen herkese çok teşekkür ediyorum. İyiliğin hastalıktan daha bulaşıcı olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

"PEK ÇOK İHALEYİ İPTAL ETTİK"

Belediyemizin zaten düzenli olarak önceden sosyal yardım yaptığı 165 bin ihtiyaç sahibi ailemiz vardı. Bu yardımlar aynen devam ediyor. Bunun dışında koronavirüs döneminde bugüne kadar yaklaşık 280 bin ihtiyaç sahibi bizlerden destek talebinde bulundu, 72 bin vatandaşımız ise işini ya da gelirini kaybettiğini belirterek bizlere başvurdu. Biz kimlik sorgulamalarını yapıp, uygun başvuruların tamamına desteğimizi iletiyoruz. Bu süreçte acil konular, toplum sağlığı ve gıda dışındaki tüm ihalelerimizi iptal ederek tüm kaynaklarımızı vatandaşlarımızın geçimine ayırdık. Bu şehirde kimseyi aç ve açıkta bırakmayacağız diye sözümüz vardı.