Koronavirüs salgınının Türkiye'de hızla yayılması ile birlikte maskelere de ihtiyaç arttı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, maskelerin ücretsiz olacağını parayla maske satanlar hakkında işlem yapılacağını belirtti.

Erdoğan'ın açıklamasından sonra maskelerin nasıl dağıtılacağına ilişkin soru işaretleri çoğalmaya başladı. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı son açıklamada maskelerin eczanelerden temin edileceğini belirtti.

PEKİ BU SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1248211960090542080 İstanbul Eczacı Odası, Sağlık Bakanlığı ile Türk Eczacıları Birliği'nin yaptığı görüşmeler sonunda, ücretsiz maske dağıtımının eczaneler üzerinden yapılmasına karar verildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da günde 10 milyon maske dağıtıldığını açıkladı.  Süreç şu şekilde işleyecek: Sağlık Bakanlığı'nın temin edeceği maskeler ecza depolarına ulaştırılacak ve ardından eczanelere dağıtımı yapılacak. Eczaneler, sadece bir depo üzerinden 500 adet (10 kutu) maske talebinde bulunabilecek. Vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı tarafından cep telefonlarına gönderilecek mesajdaki kodu eczanelere bildirerek maske alabilecek. Yeni uygulamayla 20-65 yaş arasındaki vatandaşlara "Kişi başına 10 gün için 5 adet maske" verilecek.

ECZACILAR MASKE BEDELİNİN DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMASINI İSTİYOR

BBC'nin haberine göre Uygulama eczanelere maskelerin ulaşmasının ardından başlayacak. Türk Eczacıları Birliği (TEB) daha önce yaptığı yazılı açıklamada, eczacıların fahiş fiyatlardan maske temin etmek zorunda kaldıklarını belirterek, maske bedelini devletin sübvanse etmesi gerektiğini vurgulamıştı. TEB, bu süreçte "eczacıların görmezden gelinmesinin" yanı sıra maske temininde yaşanacak belirsizlikler nedeniyle sıkıntıya düşürülmelerinin de kabul edilemez olduğunu belirtmişti.

"GÜNLÜK 8 MİLYON MASKE YAPILIYOR"

Cerrahi maske, N95 maske, koruyucu tulum üretimi için yeterli imkanın bulunduğunu vurgulayan Sanayi Bakanı Mustafa Varank, bu süreçte günde 25 milyon maske yapılabilecek kadar kumaşın ham madde olarak üretildiğini, günlük maske yapım kapasitesinin de 8 milyona ulaştığını bildirdi.