Melih Gökçek döneminde Ankara’da üzerinde özel bir hastane bulunan parselin kullanımına, bin 140 metrekare ilave inşaat alanı sağlandığı açığa çıktı.

2017’de, 23 yıl yürüttüğü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden istifa ettirilen Melih Gökçek’in ardından açığa çıkan mevzuata aykırı imar değişikliklerine bir yenisi daha eklendi. BirGün’den Mustafa M. Bildircin’in haberine göre Ankara’da, üzerinde özel bir hastanenin bulunduğu parselin kullanımına, ‘özel’ ibaresi eklenerek bin 140 metrekare ilave inşaat alanı sağlandığı öğrenildi. Ankara’nın Çankaya ilçesinde yer alan 5 bin 108 metrekarelik parselin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği 2012 yılında onaylandı. Değişiklik kapsamında parsel, ‘kentsel servis alanı’ kullanımından, ‘sağlık tesis alanı’ kullanımına dönüştürüldü. Üzerinde özel bir hastanenin yer aldığı parselin kullanımına bir de ‘özel’ ibaresi eklendi. Bu ibare ile mevcut hastane binasının iki ve dokuzuncu katları emsal harici tutuldu. Parselin kullanımına eklenen, ‘özel’ ibaresinin ardından parsele bin 140 metrekare inşaat alanı artışı sağlandı. Kat emsali yolu ile hastanenin bulunduğu parsele sağlanan emsal artışı Çankaya Belediye Meclisi’nce reddedildi.

ABB’DEN ONAY ÇIKTI

Çankaya Belediye Meclisi’nin reddettiği imar planı, 28 Kasım 2015 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemine taşındı. Dönemin ABB Meclisi, Çankaya Belediye Meclisi’nin, ‘ret’ kararının düzeltilmesine ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin nazım imar planına göre onaylanmasına karar verdi. Oy çokluğu ile alınan karar kapsamında parselde onaylı mimari projesi ile ruhsata aykırı olarak yapılan kısımların mevzuata aykırılığı ortadan kaldırıldı. Yapının zemin altındaki altı katı da emsal harici bırakıldı.

TARTIŞMALI İMAR DEĞİŞİKLİĞİ MECLİS GÜNDEMİNDE

2015 yılında gerçekleştirilen tartışmalı imar planı değişikliği ABB Meclisi’nin gündemine getirildi. ABB Meclisi’nin CHP’li Üyesi Ertan Işık, 2015 yılında yapılan değişikliğinin incelenmesi gerektiğini söyledi. Işık, ABB Meclis Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinde şu bazı soruların açığa kavuşturulmasını istedi: ► Bu değişiklik, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin Belediyelerce değiştirilmesi mümkün olmayan tanımlar kısmındaki KAKS (Emsal) uygulamasına aykırı mıdır? ► Plan değişikliği ile, onaylı mimari projesindeki 0.00 kotu altı Emsal harici tutulmuş mudur? ► Emsal harici tutulmuş ise, 0.00 kotu altında kaç metrekare ilave inşaat alanı sağlanmıştır?