Türkiye tarihindeki en yüksek miktarlı kokain operasyonunun arkasından da “Ekvador” ve “muz kolileri” çıktı. 40 gün önce Panama’da yakalanan 5 tonluk gemi de Ekvador’dan yola çıkmıştı ve muz taşıyordu. Geminin çıkış noktası Yılport Holding’in işlettiği Puerto Bolivar Limanı, varış noktası da Mersin Limanı olarak açıklanmıştı. Mersin Emniyeti’nin “bir aydır takip ediyoruz” dediği gemi de Ekvador çıkışlı ve muz taşıyor.

Mersin Limanı'nda ele geçirilen 1 ton kokainin Ekvador'dan gelen gemide ve muz yüklü konteynerde bulunduğunu bildirdi. (Emniyet Genel Müdürlüğü - AA)

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un Mersin Limanı'nda rekor miktarda kokain yakalandığını duyurmasının ardından Mersin Valiliği de bir açıklama yaptı. Buna göre, “ülke tarihinin tek seferde en yüksek miktarlı kokain yakalaması” olarak kayıtlara geçen yakalama, “Ekvador'dan yüklenerek Türkiye'ye gelen ve muz taşıdığı beyan edilen şüpheli bir konteyner”da gerçekleşti. X-Ray taramasındaki şüpheli yoğunluk üzerine narkotik dedektör köpekler girdi ve detaylı aramada gizlenmiş 1 ton 150 kilo kokain ele geçirildi.

5 TONLUK KOKAİN İLE AYNI ADRES

Mersin İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Cihan, “Ekvador'dan Mersin Limanı'na muz yüklü bir gemide kokain geleceği bilgisi” üzerine çalışma yaptıklarını söyledi. Sedat Peker’in iddiaları arasında yer alan ve daha önce kamuoyuna yansıyan 5 ton kokain taşıyan gemi ile şimdi yakalanan kokain benzerlik gösteriyor. Yakalanan geminin de, tıpkı Mersin’de yakalanan kokain gibi, Ekvador’dan yüklenmiş ve Panama’da aktarma noktasında yakalanmıştı.

6 Mayıs'ta Panama'da gerçekleştirilen operasyonda Ekvador'dan oyla çıkan ve varış adresi Mersin Limanı olan 5 ton kokain ele geçirilmişti.

MUZ VE ADRES AYNI

Sedat Peker’in iddiaları arasında Yılport Holding’in Ekvador’da işlettiği Puerto Bolivar Limanı “uyuşturucu limanları” arasında geçiyor. 5 ton kokain bulunan geminin Ekvador’da Yılport Holding’e ait Puerto Bolivar limanından yola çıktığı ve “kokainin muz kutuları içinde bulunduğu” ortaya çıkmıştı. 5 tonluk kokain vakasında Yılport Holding’in yönetim kurulu başkanı Yüksel Yıldırım, “kokainin yakalandığı geminin kendilerinin limanına gelen MSC, Maersk, COSKO, CMA gibi firmalar olabileceğini” söylemişti. Sözcü’den İsmail Saymaz’ın sorularını yanıtlayan Yüksel Yıldırım, süreci şöyle özetlemişti: “Konteynırın iç ve dış duvarları var. Adamlar bunu kesmiş, iki duvar arasında boşluğa paketleri atmışlar. Kaynak yapmışlar, güzel şekilde boyamışlar. Görme şansın sıfır. Orada yalıtım olur. Yalıtımı çıkarıp uyuşturucu koymuşlar. Muz vardı. Diyelim ki siz muz ticareti yapıyorsunuz. Uyuşturucu sizin değil, haberiniz yok. Uyuşturucu mafyası öyle çalışıyor ki, muz konteynırının içinde kokain olduğunu biliyor. Çalışanlara para veriyor, malları yükletiyorlar. Konteynır boşaltılırken, uyuşturucu alınıyor.”

Mersin’de yakalanan kokain ile ilgili henüz ayrıntılı bilgi verilmiş değil. Emniyet İl Müdür Yardımcısı Cihan, geminin Liberya bandıralı olduğunu ve Ekvador'dan geldiğini doğruladı, ancak hangi şirkete ait olduğu, hangi limandan yola çıktığı konusunda bilgi vermedi. Cihan, "Gözaltıyla ilgili çalışmamız da devam etmekte. Şu anki bu ön bilgimiz, elbette ki gözaltılar olacak" diye konuştu.

TARİHLER DE OLDUKÇA YAKIN

Mersin İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Cihan’ın yaptığı açıklamada, operasyonu “yaklaşık bir aydır takip ettikleri bir konu gereğiyle yaptıklarını” söylemesi de, Panama gemisiyle bugün Mersin’de yakalanan kokaini taşıyan Liberya bandıralı gemi arasındaki benzerliklerden biri. Sedat Peker videolarında geçen 5 tonluk kokain gemisi Panama’da 6 Mayıs 2021 tarihinde yakalanmıştı. Geminin rotasının Mersin Limanı olduğuna dair iddialar da gündeme gelmişti. Yolda geçen süre hesaba katıldığında gemilerin Mersin Limanı’na ulaşabilen gemi ile 6 Mayıs’ta Panama’da yakalanan geminin benzer tarihlerde yola çıktığı anlaşılıyor.