Suriye Ordusu'nun İdlib'te ilerlemesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan sert açıklamalar yapmıştı. Erdoğan, Rusya'ya tepki göstererek Astana sürecinin gerekliliklerinin yerine getirilmediğini belirtmişti. Milli Savunma Bakanlığı'nda da yapılan açıklamada İdlib'te yaşananlara müdahale etmek için hazır bulundukları ifade edilmişti.

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1222909689995853824?s=20 İdlib üzerine yaşanan bu gerginliklerin ardından MGK bildirisinde de İdlib'e yönelik kararlar öncelik oldu. Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bildirisinde, İdlib başta olmak üzere Suriye'nin çeşitli bölgelerinde "teröre" karşı ilave tedbirlerin alınması vurgusu yapıldı.

LİBYA'DA MİLLİ MUTABAKAT HÜKÜMETİ DESTEKLENMEYE DEVAM EDİLECEK

MGK'da Libya konusuna da dikkat çekildi. Bildiride, "Ülke sathında barış ve huzurun tesisi yönünde BM tarafından tanınan Milli Mutabakat Hükümeti desteklenmeye devam edilecek. Tüm ülkeler, kalıcı bir ateşkesin tesis edilmesi çabalarını desteklemeye davet edilmiştir." ABD ile İran arasında Kasım Süleymani'nin öldürülmesi ile yükselen gerginliğe de işaret edilerek, uzlaşma çağrısı yapıldı.

ABD'NİN "ORTADOĞU BARIŞ PLANI" İŞGALİ MEŞRULAŞTIRMAK İSTİYOR

Bildiride, ABD'nin barış planının, Filistin ve Kudüs'te işgal, yıkım ve baskı politikalarını meşrulaştırmayı hedeflediği vurgulandı. Çözümün ancak 1967 sınırları esas alınarak başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve bitişik bir Filistin devletinin kurulması ile mümkün olduğu ifade edildi. Bildiride, Kurul'a depremlere ilişkin bilgi sunulduğu, Türkiye'nin afete hazırlık çalışmalarının yeniden değerlendirildiği bildirildi.