"Montrö Boğazlar Sözleşmesine ilişkin" 104 emekli amiral tarafından yayınlanan bildiri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında savcılık emekli amirallerden Ergun Mengi için tutuklama talep ederken, adliyeye sevk edilen diğer 13 emekli amiralin haklarında çeşitli adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılmaları talep edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 ve ifadeye çağrılan 4 emekli amiralin emniyetteki işlemlerinin tamamlanması ardından grup adliyeye sevk edilmişti. Adliyeye sevk edilen 14 kişi arasından Ergun Mengi için tutuklama talep edilirken diğer 13 kişinin çeşitli adli kontrol uygulamalarıyla serbest bırakılması istendi.

ERGUN MENGİ İÇİN TUTUKLAMA TALEBİ

"Montrö bildirisi" yayımlayan 104 emekli amiral hakkında "Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 14 emekli amiralden 10'u gözaltına alınırken, 4'ü yaşları nedeniyle ifadeye çağrıldı. Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat, bugün Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne başvurarak ifadelerini verdi. Geçen cuma günü gözaltı süreleri 4 gün uzatılan Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal'ın da ifade işlemleri tamamlandı. 14 emekli amiral, emniyetteki işlemlerinin ardından güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi.

"AMİRALLER YANLIŞ ANLAŞILDIKLARI İÇİN ÇOK ÜZGÜNLER"

Emekli amirallerin avukatı Ziya İlker Göktaş, dosyada gizlilik kararı olduğu için emekli amirallerin ifadeleri ile ilgili bilgi verme şanslarının olmadığını söyledi. Avukat Göktaş, "Bu metni sizler de gördünüz. Bunlar emekli amiral. Sadece kendi fikirlerini beyan edebilecek insanlar. Bunun bir 'bildiri' olduğunu hiçbirisi kabul etmiyor. 'Duyuru' veya 'açıklama' diye değerlendiriliyor. Zaten, metnin başında 'duyuru' diye bir ifade var. Dolayısıyla 'bildiri' gibi dile getirilmesinden inanılmaz rahatsızlar. Yanlış anlaşıldıkları için çok çok üzgünler. Çünkü onların da burada dikkat çekmek istedikleri, çok uzman oldukları bir alanda 'Montrö' gibi bir konuda açıklama yapmak. Bunun tartışılmasının ülke menfaatlerine olmadığı yönünde. Dolayısıyla bunun üzerinden tartışmanın hiçbir anlamı yok. Denizci oldukları için endişelerini dile getirdiler. Montrö'nün anlamını ifade eden metin hazırladılar. Bir de sarıklı amiral konusu var. Bu insanlar hayatlarını deniz kuvvetlerinde geçirmişler. Bembeyaz üniformayı lekelemeden çalışmış insanlar. Tabii ki bu şekilde o üniformanın üzerine herhangi bir şeyin giyilmesinden inanılmayacak derecede rahatsız oluyorlar" dedi.

NE OLMUŞTU?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Cumhurbaşkanı Erdağan'ın Montrö Anlaşmasının feshedebileceği yönündeki sözlerine ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın sarık ve cüppeli halde bir tarikat evine gitmesine tepki gösteren 104 emekli amiral 4 Nisan'da bir açıklama yayımlamıştı.

Bildiride, "Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz" denilmişti.

AKP ve MHP sözcüleri bildiriye tepki göstermiş ve "darbe" iması yapıldığını savunmuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bildiriyle ilgili soruşturma başlatmıştı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “04/04/2021 tarihinde bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında paylaşılan ve ‘103 amiralden Montrö bildirisi' başlığı altında yayınlandığı belirtilen açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla re'sen soruşturma başlatılmıştır” denilmişti.

 10 emekli amiral gözaltına alınmış, 4 emekli amiral de ifadeye çağrılmıştı.