CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şirketlerin bazı ödeme kalemlerinin süresinin uzatıldığını anımsatarak, mali müşavir ve muhasebecilerin salgının neden olduğu tehditten olumsuz yönde etkilenmemeleri için beyanname verme sürelerinin de uzatılması gerektiğini ifade etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, koronavirüsle mücadele kapsamında alınan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nde, muhasebeciler ve mali müşavirlerin kapsam dışında tutularak, bu meslek grubunun, virüsün neden olabileceği tehdidin etkisi altında kaldığını belirtti.

"BEYANNAME VERME SÜRESİ NEDEN UZATILMADI?"

CHP'li Gürer, koronavirüsle mücadele kapsamında şirketlerin bazı ödeme kalemleriyle ilgili sürelerinin uzatıldığını ancak KDV, SSK bildirimi, stopaj ve beyanname verme sürelerinin hala uzatılmadığını hatırlatarak, “Süre uzatılmadığı için muhasebeciler ve mali müşavirler salgının boyutlarının her geçen gün arttığı bir dönemde faaliyetlerini sürdürmek zorunda kalıyorlar. Bu durum, bu meslek grubu arasında ciddi bir tedirginliğe yol açıyor” dedi.

"1 MİLYON 500 BİN KİŞİ KAYGILI"

Türkiye genelinde 120 bine yakın muhasebeci ve mali müşavirin olduğunu, stajyerler ve çalışanlarıyla birlikte yaklaşık 480 bin kişinin bu meslek grubunda yer aldığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Aileleriyle birlikte düşünüldüğünde 1 milyon 500 kişilik bir kesimi oluşturan muhasebeciler ve mali müşavirler için, dünyayı etkisi altına alan salgının hızla yayıldığı bir dönemde, salgının oluşturacağı tehdide karşı gereken düzenlemeler sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

"İŞ İŞTEN GEÇMEDEN TEDBİR ALINMALI "

Vergi ödemelerinin süresinin uzatıldığı, çok sayıda özel ve kamu kurumunda faaliyetlerin durdurulduğu bir dönemde beyanname ve bildirge verme süresinin uzatılmamış olmasının, muhasebeci ve mali müşavirlere çalışma zorunluluğu getirmesi anlamına geldiğini kaydeden Gürer, şöyle devam etti: "Salgınla mücadelede çok hassas bir döneme girildi. Muhasebeciler ve mali müşavirler nerede ve nasıl hazırlandığı belli olmayan, virüs taşıma riski yüksek olan çok sayıda evrakla temas halinde. Muhasebeciler ve mali müşavirler bu konuda ciddi tedirginlik yaşıyor. İş işten geçmeden, büyük sorunlar yaşanmadan, beyanname ve bildirge sürelerinin de uzatılmasını talep eden muhasebeciler ve mali müşavirlerin sesine mutlaka kulak verilmelidir."

"SORUNLAR ÇÖZÜM BEKLİYOR"

“65 yaş üstü meslek mensupları sokağa çıkma yasağından dolayı işleri aksamakta bunlar için mücbir sebep hali uygulanmamaktadır” diyen CHP'li Ömer Fethi Gürer, sözlerini şöyle sürdürdü: "İçişleri Bakanlığı evde kalın derken, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işlerin yapılması gerektiği için işe gidilmesi gerektiğini söylüyor. Bakanlıklar bu konuda ortak bir yaklaşım sağlamalıdır. Aynı sektörde faaliyet gösteren gerçek kişi mükellefler mücbir sebep kapsamına alınmasına rağmen aynı sektördeki kurumlar vergisi mükellefleri mücbir sebep kapsamı dışında bırakılmıştır. Ekonominin durma noktasında olduğu bu dönemde bütün riskleri göze alarak işini yapan meslek mensupları tahsilat yapmakta çok zorlanmaktadır. Bunun için meslek mensuplarına KOSGEB veya kamu bankalarından finansman desteği sağlanması yönünde talepleri de vardır."