Deprem Uzmanı Naci Görür İzmir depremine ilişkin Habertürk televizyonuna açıklamalarda bulundu.

Görür, bir haftadır bu konuda uyarılarda bulunduklarını belirterek, "Bu deprem de Tuzla fayının deniz içerisindeki devamından gelmektedir. En batıda Çeşme fayı var. Daha doğu da Seferihisar daha batıda Tuzla fayı var. Konuyu bilmeyen insanlara jeoloji anlatmanın bir anlamı yok. Bu fayları yerel yöneticiler ve hükümetimiz de biliyor. Bu fayların biz canlı olduğunu aktif olduğunu biliyoruz. Deprem üreteceğini biliyoruz. Bunlar deprem üretirse bu üzücü görüntülerin olacağı bellidir. Bunların etki alanı incelenip bunların vereceği zararın önceden hesaplanabileceğini söylüyoruz" dedi.

"CİDDİ ÖNLEMLER ALINMALI"

Görür'ün uyarılar şu şekilde: "Ne kadar hasar verebileceğini araştırıp buna göre önlemler alınabilirdi. Biz eğer bu fayların ürettiğini ve büyüklüğünü biliyoruz. Yapılacak şey bu verebileceği zararı önceden bilmek ve çalışmaktır. Kentsel dönüşüm o bölgelerdeki alt yapıyı, yapı stokunu depreme hazırlıklı hale getirmek gerekiyor. Bunları yapabilirdik yapabiliriz. Bu fayın uzunluğu daha fazla ve İzmir'e doğru gidiyor."

"HAZIRLIKLI OLUNMASI GEREKİYOR"

"Tuzla fayı İzmir merkeze doğru gidiyor. O zaman İzmir'e doğru bir başka deprem de gelebilir. Fay hattının 60 kilometresi varsa bunun 30 kilometresi kırıldıysa ve diğer bölümü kırılmadıysa bu İzmir'e doğru ciddi bir risk oluşturabilir. Bunları insanları korkutmak için demiyorum. Uyarı için diyorum. Bunun araştırılması gerekiyor ama dikkatli araştırılması gerekiyor. Bazı belirsizlikler var. Mevcut karadaki faylara bakarak bu fayların devamı gibi olabilir. Bu bölgelerin daha ayrıntılı çalışılması gerekir. Özenli olmak gerekir. İzmir'in depreme hazırlıklı olması için. Bu hemen art arda depremler olacak diye bir şey demiyorum. Ama buna hazırlıklı olunması gerekir diyorum. Bu deprem kırılmayan diğer fayları kırabilir. Bu da uzun veya orta vadede İzmir için yeni bir depremi oluşturabilir."