Bu yıl ki Newroz Bayramı kutlamalarının startı DTK, DBP ve HDP Eş Genel Başkanlarının katılımıyla Çarşamba günü Diyarbakır'da yapılacak basın toplantısıyla verilecek.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Parti Meclisi (PM), milletvekilleri ve il eşbaşkanları ile Özgür Kadın Hareketi (TJA) temsilcilerinin Newroz Bayramı öncesinde yapılacak çalışmalara ilişkin Diyarbakır'da gerçekleştirdiği toplantı sona erdi. Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre HDP İl Örgütü binasında basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda, bu yılki Newroz kutlamalarının ana teması olarak anadil üzerindeki baskılar, ulusal birlik ve PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki "tecridin" belirlendiği öğrenildi. Newroz kutlamalarının startı 11 Mart Çarşamba günü Diyarbakır'da gerçekleştirilecek basın toplantısı ile verilecek. Sur ilçesindeki Demir Otel’de yapılacak basın toplantısına HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, DTK Eş Genel Başkanları Berdan Öztürk ve Leyla Güven, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır ile Kürdistani İttifak Çalışması içerisinde yer alan diğer parti temsilcileri katılacak. Toplantıda ayrıca bugün Ortadoğu’da savaşın derinleşmesinin temel etkenlerden birinin Öcalan üzerindeki tecrit olduğu saptamasında bulunuldu. Bu yönlü olarak ise Newroz sonrasında tecridin kaldırılmasına dönük demokratik kitle eylemlerinin yapılmasının kararlaştırıldığı öğrenildi.

VAN'DA NEWROZ İÇİN VALİLİĞE BAŞVURU YAPILDI

Van'da bu yıl gerçekleştirilecek Newroz kutlaması için oluşturulan Newroz Tertip Komitesi, çalışmalarına ilişkin HDP İl Örgütü binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamanın Kürtçesine Komite Başkanı Ahmet Enterili, Türkçesini ise Şükran Şen yaptı. Yapılan açıklamaya göre, kentte Newroz bu yıl 21 Mart Cumartesi günü Van Kalesi eteklerinde kutlanacak. Kutlama için hazırlık çalışmalarına başladıklarını belirten Newroz Tertip Komitesi Başkanı Ahmet Enterili, "Her yıl büyük bir coşku, sevinç ve özlemle barışın müjdecisi olarak umutla kalıcılığını her zaman koruyan ve bütün bölge haklarının tarihsel değeri olan Newroz'u kutlayacağız. Halkımızla birlikte 'Newroz ateşini gürleştirilelim, tecridi kıralım, faşizmi yenelim, demokrasiyi inşa edelim' şiarıyla kutlayacağız. Bu inanç ve kararlılıkla Van Newroz Tertip Komitesi olarak bütün demokratik kitle, sivil toplum örgütleri emek ve özgürlük cephesi, sendikaları ve tüm halklarımızı kendi renkleri ile katılmaya davet ediyoruz" dedi. Komite'nin Newroz kutlaması için bugün Van Valiliği'ne başvuru yaptığı belirtildi.