Asistan hekimlere nöbet ücretlerinin ödenmemesine tepki gösteren TTB Asistan Hekim ve Genç Uzman Kolu üyesi Dr. Laleş Tunç, “Genç hekimler salgınla en önde mücadele ediyor. Ekonomik hak kaybını kabul edilir değildir ve hukuk dışıdır” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Asistan Hekim ve Genç Uzman Kolu ve Ankara Tabip Odası (ATO) Asistan Hekim Komisyonu, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde görev yapan asistan hekimlere nöbet ücretlerinin ödenmemesine ilişkin basın toplantısı düzenledi. ATO binasında yapılan toplantı, koronavirüs (Covid-19) tedbirleri dolayısıyla basın çalışanları davet edilmedi, toplantı sosyal medyadan canlı yayınlandı. Sosyal mesafeye dikkat edilerek gerçekleşen toplantıya, ATO Genel Sekreteri Ali Karakoç, TTB Asistan Hekim ve Genç Uzman Kolu üyesi Laleş Tunç ve ATO Asistan Hekim Komisyonu üyesi genç hekimler katıldı.

"HEKİMLER GELİR KAYBINA UĞRUYOR"

“Asistan Hekimlerin Nöbet Ücretleri Ödensin” pankartının açıldığı açıklamada konuşan ATO Genel Sekreteri Ali Karakoç, şu ifadeleri kullandı: "Genç uzman ve asistan hekimlerin pandemi sürecinde nöbet ücretleri ödenmeyecek. Salgın başladığında Cumhurbaşkanı bir kararname yayımlamıştı; ‘Kısa ve esnek çalışma usulüne geçilecek ancak o dönemde kamu çalışanları normal mesailerini yapmış gibi kabul edilecekler ve hiçbir hak kaybına uğramayacaklar’ denilmişti. 8 Nisan’da Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Birliği tarafından yeni bir genelge yayınlandı, bu genelge Cumhurbaşkanlığı'nın genelgesini görmemezlikten geliyor ya da tanımıyor. Pandemi sürecinde genç asistan arkadaşlarımız çalışmaktadır, riskleri çok fazla. Arkadaşlarımızın Ankara Şehir Hastanesinde tuttukları nöbetlerin ücreti ödenmiyor. Gelir kaybı olmayacak denilmişti, asistan hekimler ekonomik kayba uğruyor."

"SALGINLA MÜCADELEDE EN ÖNDE"

Asistan hekimler adına ortak basın metnini okuyan Doktor Laleş Tunç, sağlık kuruluşlarında genç hekimlerin en önde salgınla mücadele ettiğine dikkati çekerek, “Çalışma sürecinde yalnız bırakılan asistan hekimlerin, salgın sürecinde de bu durumları devam etmiş ve birçok hastanede salgının tüm yükü asistan hekimlerin üzerine yüklenmiştir. Salgın süresince koronavirüs polikliniklerinde, servislerde ve yoğun bakım ünitelerinde çalışırlarken; kimi zaman kişisel koruyucu ekipmanlarına ulaşamamışlar, kimi zaman uzman desteğini alamadan çalışmışlardır” diye belirtti. Ankara Şehir Hastanesi’nde görev yapan asistan hekimlere, Mart ayı itibariyle nöbet ücreti ödemesi yapılmayacağının, hastane başhekimliği tarafından şifaen iletildiğini belirten Tunç, “Fazla çalışma karşılığı ücret ödemesi, kesinlikle idari makamların takdirine bırakılmış bir husus değildir. Bizzat Anayasa’da emeğin karşılığı olarak tanımlanarak güvenceye alınmıştır. Şimdi fazla çalışma kavramının fazla çalışma ücretinin hesabına dayanak kılınması, mantık ve hukuk dışıdır” diye konuştu.

"HAK KAYBINI KABUL ETMİYORUZ"

Anayasa’nın “günlük çalışma süresi”ni temel aldığına değinen Tunç,  “Bu uygulamanın sadece Ankara Şehir Hastanesinde değil, başka hastanelerde de geçileceğini duymuş bulunmaktayız” ifadesini kullandı. Tunç, salgın süresince ekonomik olarak hak kaybının kabul edilir bulmadıklarını belirterek, şunları söyledi: “Hastane Başhekimlerini, Asistan Hekimlerin hak ettikleri nöbet ücretlerini vermemeleri durumunda hukuki açısından suç işleyeceklerini, bu durumda tüm asistan hekimlerin yanında duracağımızı burada duyuruyoruz.”