New York Times, Türkiye'deki geçen yıl yaşanan ölümleri araştırdı ve Türkiye'nin gerçek koronavirüs ölümlerini açıklamadığını iddia etti.

Türkiye'nin gerçek koronavirüs ölümlerini açıklamadığına dair daha önce Türk Tabipler Birliği de (TTB) açıklama yapmıştı. TTB, Türkiye'nin ölümleri DSÖ'nün kodlarına göre hesaplamadığını açıklamıştı. Birçok uzmanın da bu yönde eleştirileri oldu. Bu yönde bir değerlendirme de New York Times'tan geldi. New York Times, İstanbul'da son iki seneye göre ciddi artış gösteren ölüm sayılarına işaret ederek, Ankara'nın gerçek Koronavirüs verilerini paylaşmadığını öne sürdü. https://www.nytimes.com/2020/04/20/world/middleeast/coronavirus-turkey-deaths.html?referringSource=articleShare

"TÜRKİYE ÇOK DAHA BÜYÜK BİR FELAKETLE KARŞI KARŞIYA"

New York Times, İstanbul’daki ölüm kayıtlarından derlediği bilgiye dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin resmi rakamların ve demeçlerin gösterdiğinden çok daha büyük bir koronavirüsü felaketiyle karşı karşı göründüğü yazdı.

GEÇEN SENEYE GÖRE 2100 ÖLÜM FAZLA YAŞANDI

Gazetenin araştırmasına göre bu sene 9 Mart ile 12 Nisan arası geçen senenin ortalamasına kıyasla yaklaşık 2100 daha fazla ölüm yaşandı. Bu sayı, yetkililerin o dönemde tüm Türkiye için açıkladığı koronavirüs ölümlerinden çok daha fazla.

ÇARPICI BİR ARTIŞ

New York Times tüm bu ölümlerin doğrudan koronavirüse bağlanamayacağını vurgularken, sayıların salgının başlangıcıyla tesadüf eden ölümlerde çarpıcı bir artışı gösterdiğini yazdı. NYT, bunun “pandemi sisini dağıtmak ve gerçek zamanlı olarak verdiği zararı değerlendirmek için araştırmacılar tarafından başvurulan ilk gösterge” olduğunu yazdı.

"VİRÜS TÜRKİYE'YE AÇIKLANANDAN BİRKAÇ HAFTA ÖNCE ULAŞTI"

Türkiye hükümetinin Covid-19’dan ilk ölümü 17 Mart’ta açıkladığının hatırlatıldığı haberde, New York Times tarafından derlenen istatistiklerin o dönemde İstanbul’daki tüm ölüm sayılarının tarihi ortalamaların çok daha üstünde olduğunu gösterdiğini yazdı. Gazete bu durumun ise virüsün birkaç hafta önce Türkiye’ye ulaştığının göstergesi olduğunu aktardı. NYT haberinde, salgının ortasında herhangi bir ölüm istatistiğinin yanıltıcı olabileceğini ve “başlangıç niteliğinde” değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Gazete, birçok Avrupa ülkesinin “eksik” kabul ettiği ölüm istatistiklerini iyileştirmekle uğraştığını belirtti. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1249998329502629888 dokuz8HABER olarak geçtiğimiz haftalarda derlediğimiz ve bu yönde olan haber