Mayıs ayına ilişkin basın hak ihlali raporunu açıklayan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, 6 gazetecinin gözaltına alındığını, 4’ünün tutuklandığını ve 3 gazeteciye 14 yıl 1 ay 22 gün hapis cezası verildiği bilgisini paylaştı.
[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]Ö[/mks_dropcap]zgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Mayıs ayı basın hak ihlali raporunu açıkladı. Basının genel durumu hakkında bilgilendirmelere de yer verilen raporda, Türkiye'nin kritik bir seçim dönemi içerisinde yer aldığının altı çizildi. "Türkiye bu seçimde geleceğini belirliyor" denilen raporda, rejim değişimlerinde, toplumsal alt üst oluşlarda basının stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çekildi.
'ÖZGÜR BASIN ÇALIŞANLARINI KENDİNCE İŞLEVSİZ HALE GETİRDİ'
Raporda, "iktidar rejim belirlerken eğilimi demokrasi ve özgürlüklerden yana ise basının bu stratejik konumuyla barışık olur" denilerek, şunlara yer verildi: "AKP’nin partili cumhurbaşkanlığı rejimi kendisini ‘KHK ve tek adam rejimi’ olarak ifade eder. Bunu kendileri de savunuyor ve sahipleniyorlar. ‘KHK ve tek adam rejimi’ demokrasi ve özgürlüklerden yana değildir. Demokrasi ve özgürlüklere karşıdır. Daha seçim arifesinde benzeri olmayan bir metotla bunu bir kez daha gösterdi. Doğan holdingi ekonomik operasyonla gasp etti. Militarist operasyonla da Gün Matbaası’na el koydu ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesini kapattı. Bunu tamamlayan birçok operasyonla özgür basın çalışmalarını ve çalışanlarını kendince işlevsiz hale getirdi. Çalışanlar gözaltına alındı ve tutuklandı. Bunlar ibretlik baskı ve zorba yöntemler ile yapıldı. Korku salma amacıyla göstere göstere yaptılar. Özellikle; bu dönemde bu uygulamalar hiç de yabancı gelmiyor. Akla gelen çok örnek var. Çarpıcı olan İran rejiminin sokaklarda halka açık idamları gerçekleştirmesidir. DAİŞ de korku salmak için korkunç kıyım yöntemlerini hem halka açık alanlarda gerçekleştirirdi ve hem de bunları basım ve yayın araçları ile yayardı."
‘192 GAZETECİ TUTUKLU’
Özgür basının doğasında demokrasi ve özgürlük olduğuna vurgu yapılan raporda, “Ancak; özgür basın sürekli saldırıya uğruyor. En son seçim arifesinde gerçekleştirilen son büyük saldırı halen devam ediyor. Özelikle özgür basına yönelik tam bir kıyım tarzında hızlanarak devam etmektedir. Bu saldırılar sonucunda ÖGİ’ye üye gazetecilerin cezaevindeki sayısı hızla arttı ve 70 kişi oldu. Toplamda ise 192 gazeteci tutuklu” ifadelerine yer verdi.
ÖGİ’nin raporuna göre Mayıs ayında yaşanan basın hak ihlalleri şöyle:
  •  192 Gazeteci tutuklu
  •  6 gazeteci gözaltına alındı.
  •  4 gazeteci tutuklandı.
  •  37 gazeteci hakkında dava açıldı.
  •  1 gazeteci hakkında soruşturma açıldı.
  •  25 gazeteci yargılandı.
  •  3 gazeteciye 14 yıl 1 ay 22 gün hapis cezası verildi.
  • 1 gazeteci darp edildi.
ÖGİ, raporun devamında basın özgürlüğü tutumu çerçevesinde basına ve çalışanlarına yönelik her türlü saldırıyı kınadıklarını belirterek, saldırıların son bulması ve gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.