Gezi Davası’ndan beraat etmesinin hemen ardından 15 Temmuz Darbe Girişimi suçlamasıyla tutuklanan iş insanı Osman Kavala hakkında üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis cezası istendiği bildirildi.

Gezi Davası’ndan beraat etmesinin hemen ardından 15 Temmuz Darbe Girişimi suçlamasıyla tutuklanan iş insanı Osman Kavala hakkında hazırlanan iddianameden bazı detaylar ortaya çıktı. Kavala hakkında üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis cezası istendiği bildirildi.

ÜÇ KEZ MÜEBBET VE 20 YIL HAPİS İSTEMİ

Geçen Şubat ayında müebbet hapis cezası talebiyle yargılandığı Gezi Davası’ndan beraat eden ve tahliyesine karar verilen iş insanı Osman Kavala hakkında düzenlenen ikinci iddianameye ilişkin bazı detaylar ortaya çıktı. CHP eski milletvekili ve Gazeteci Barış Yarkadaş, Kavala’nın iddianamesinin UYAP’a yüklendiğini belirtti. UYAP’a yüklenen iddianamede Kavala’nın üç kez müebbeti ve 20 yıl hapsi istendiği belirtildi.

"TÜRKİYE'DEKİ CASUSLUK EYLEMNE YARDIM" SUÇLAMASI

Kavala ve akademisyen Ortadoğu uzmanı Henri Jak Barkey şüpheli sıfatıyla iddianamede yer aldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz tarafından hazırlanan 64 sayfalık iddianamede, “Kavala’nın Barkey’in Türkiye’deki casusluk eylemlerine yardım ettiği ve birlikte faaliyet yürüttükleri” ileri sürüldü.

"GİZLİ KALMASI GEREKEN BELGELERİ TEMİN ETME"

Kavala ve Barkey’in TCK 309. maddesi kapsamındaki “cebir, şiddet kullanarak anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs” ve TCK 328. maddesindeki “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme suçları”ndan cezalandırılması istendi.

"GEZİ EYLEMLERİNİN DEVAMI 15 TEMMUZ" İDDİASI

İddianamede, Kavala’nın beraat ettiği Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davadaki suçların tekrarlandığı iddianamede, Gezi Eylemlerinin devamının 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu ileri sürüldü. İddianamede, “Şüpheli Henri Jak Barkey hakkında yeterli bilgi ve bulgulara ulaşılamamış ise de, tanzim edilen bu iddianamenin ilerleyen bölümlerinde görüleceği üzere, şüpheli Barkey’in Gezi kalkışması sürecindeki tespit edilebilen eylem ve faaliyetlerinin normalin ötesinde dikkat çekici olduğu gibi Gezi kalkışmasının yasal meşru hükümet tarafından alınan önlemlerle durdurulması sonrasında 15 Temmuz darbe girişimine kadar devam eden süreçte şüpheli Mehmet Osman Kavala ile aynı amaca yönelik olarak birbiriyle uyumlu olduğu görülmüştür” denildi.

BARIŞ YARKADAŞ PAYLAŞTI

Kavala’nın gözaltına alınıp yeniden tutuklanmasına gerekçe gösterilen iddianame, geçen hafta mahkemeye gönderilmişti. CHP eski milletvekili ve Gazeteci Barış Yarkadaş, Kavala’nın iddianamesinin UYAP’a yüklendiğini belirtti. İddianameyi dehşet içinde okuduğunu belirten Yarkadaş, “Kavala hakkında 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis isteniyor” dedi. Yarkadaş’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle: https://twitter.com/barisyarkadas/status/1314204506968653826?s=20