Koronavirüs salgınının Türkiye'de giderek yayılmasından sonra bir takım önleyici paketler de açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs salgınının azaltılması ve hastaların izolasyonu için geliştirdiği Pandemi İzolasyon Takip Projesi'nin (İTP) ayrıntılarını kamuoyuna açıkladı.

YETKİ ÇERÇEVESİ İÇİN İZİNLER ALINDI

Yapılan açıklamada; projenin, kanuni yetki çerçevesinde gerekli izinler alınarak Sağlık Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı ve tüm GSM operatörlerinin işbirliğiyle uygulandığı belirtildi.

KORONAVİRÜS ÇIKANLAR TAKİP EDİLECEK

Proje kapsamında koronavirüs testleri pozitif çıkanların, hem kendilerinin hem yakınlarının hem de toplumun sağlığı için gerekli izolasyon kuralına uyup uymadıklarının takip edilmesinin planlandığı vurgulandı. Pandemi İzolasyon Takip Projesi'yle; Covid-19 riski nedeniyle evde izolasyon altında bulunması gereken kişiler evlerini terk ederse, telefonlarına uyarı mesajı gelecek. Ayrıca otomatik çağrı teknolojisi aracılığıyla bu kişilerle anında iletişime geçilecek ve kendilerinden izolasyon altında bulunmaları gereken yere dönmeleri istenecek.

UYARILARA UYMAYANLAR EMNİYETE BİLDİRİLECEK

Uyarıya riayet etmeyen ve ihlale devam edenlerin durumu ilgili emniyet birimleriyle paylaşılacak, gerekli idari önlem ve yaptırım uygulanması sağlanacak. Yol kontrolü yapan emniyet ekipleri, kişinin bilgilerini sorgulayarak izolasyon ihlali yapıp yapmadığını öğrenebilecek.

"VERİLER SADECE SALGINLA MÜCADELE İÇİN KULLANILACAK"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, proje kapsamında elde edilen verilerin salgınla mücadele dışında hiçbir amaçla kullanılmayacağını ve salgın riski sona erdiği tarihte imha edileceğini vurguladı. Açıklamada verilerin başka hiçbir amaçla kullanılamamasının devlet güvencesinde olacağı ve sistemin güvenliğinin sıkı bir şekilde kontrol edileceği belirtildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın açıklamasında ayrıca "Amaç, kamu sağlığının korunması Pandemi İzolasyon Takip Projesi, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa kesinlikle aykırılık teşkil etmiyor" ifadesi yer aldı.