Emekli pilot Bahadır Altan, 2004’te Gaziantep’teki kazanın, İstanbul’da yaşandığına dikkat çekti. Altan, "Sadece pilot ve kule değil, bir hatalar zinciri bu kazayı oluşturdu. Buna 3. Havalimanı’nın yeri de, pist istikametleri de dahil" dedi.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda pistten çıkan ve 3 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazası ile ilgili konuşan emekli pilot Bahadır Altan, 2004’te Gaziantep’te yaşanan uçak kazasından ders çıkarılmadığını belirtti. Altan, “Bütün dikkatler, yatırımlar her şey ‘dünyanın en büyüğünü yapacağız’ böbürlenmesine ayrılınca diğer yerlerin alt yapıları, arama kurtarma eksiklikleri, pist bakımı onarımı kendi haline bırakılıyor. Sadece pilot ve kule değil, bir hatalar zinciri bu kazayı oluşturdu. Buna 3. Havalimanı’nın yeri de, pist istikametleri de dahil” dedi.

"3. HAVALİMANI'NIN YERİ DE DAHİL HATALAR ZİNCİRİNİN SONUCU BU KAZA"

Sabiha Gökçen’in üvey evlat muamelesi gördüğünü söyleyen Altan, Türkiye’deki kurumların neredeyse birbirini baltaladığını söyledi. Altan, “Şirketler kendi pilot eksiğini gidermek için nereden pilot buldularsa oraya saldırdılar. Bu şirketler arasında kaliteyi, her şeyi etkileyen bir faktör. Dolayısıyla kurumlar arası ilişkiler işbirliği yerine baskıyla, zorla onun yetişmiş elemanını geri alıp zorla savaşa sokmak gibi bu. Böyle zorla havacılık olmaz tabiki” diye konuştu. Hatayı sistemin bütününde aramak gerektiğini söyleyen Altan, şöyle devam etti: “Hatalar zinciri bu kazayı oluşturdu. Sadece pilot değil. Burada 3. Havalimanı’nın yeri de dahil pist istikametleri de dahil etken. Şöyle ki arka rüzgârla pilot iniş yapamaz, pas geçmesi lazım. Ama pilota bu istikamette bu rüzgâra rağmen iniş serbest diyen bir kule var. Neden pistin yönünü değiştirmiyor? Çünkü uçak inişte rüzgârı karşıdan almak zorunda. İstanbul havayolundaki trafik kuzeye doğru. Buranın da kuzeye olması lazım. Ama oradaki pist istikameti güney/kuzey istikametinde. Pilotlar üzerinde baskı oluşturuyor, pilotlar tereddüt ediyor.”

"GAZİANTEP'TE YAŞANANLA AYNI KAZAYI YAŞADIK"

Altan, “Aynı kaza 2004’te Gaziantep’de THY’nin Boeing’i pisten çıktı. Uçak gene arka rüzgârla ıslak piste iniş yaptı, geceydi. Pilot kaptan duramadı ve pistten çıktı. İşte bizim çıkmazımız, aynı kazayı tekrar yaşıyoruz” dedi.