Seçimler biteli 10 gün oldu. Ancak İstanbul'da kazanan Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu'nun mazbatası halen verilmiş değil. AKP'liler farkın düşük olması sebebiyle İmamoğlu'nun galibiyetini yokuşa sürerken AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan da dün 13-14 bin oy farkıyla "seçimi kazandım havasına girilemeyeceğini" savunmuş, ABD'de bazı seçim iptallerini dile getirmiş, ABD'de %1 veya %2 farklarla kazanılan bölgelerde seçimlerin yenilendiğini iddia etmişti. Peki AKP'nin 31 Mart 2019'daki yerel seçimlerde %2 veya daha az farkla kazandığı seçim bölgeleri var mı? Dokuz8veri haber merkezi olarak taradık ve bazı sonuçlara ulaştık.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, halka kapanan İstanbul Atatürk Havalimanı'nda dün Moskova ziyareti öncesi konuşmuş ve bazı iddialar ortaya atmıştı. Erdoğan şunları söylemişti:

"AMERİKA'DA %1 GİBİ SIKINTILI BİR OY FARKI..."

"Bunlar bir tarafa. 'E bunun sayımını yapamayız' diyorsanız o zaman bunun ötesinde bir şey var. Yapılabilecek hukuk çerçevesinde bir şeyler var. E tabii bunları da bizim Yüksek Seçim Kurulu'ndan beklememiz en tabii, en doğal hakkımızdır. Geçmişte Yalova'da, Ağrı'da bunların örnekleri var. Yapılan seçimler var. Dünyaya bakıyorsunuz dünyada bırakın itirazları, mesela Amerika'da yüzde 1 gibi sıkıntılı bir oy miktarı olsa bakıyorsunuz erken seçime gidiyor orada veyahut erken demeyeyim seçimin yenilenmesine gidiyor. Bazı eyaletlerde yüzde 2 olsa çünkü bunu şey olarak görüyor. Bu kadar az bir farkla seçimin kazanması halkı rahatlatmaz diye düşünüyor."

"13-14 BİN OY FARKLA BİR SEÇİMİ KAZANDIM HAVASINA GİRMEYE HAKKI YOK"

"Şimdi 10 milyonu aşkın seçmenin olduğu bir İstanbul'da kalkıp da herhalde şöyle 13-14 bin oy farkla bir seçimi kazandım havasına kimsenin girmeye de hakkı ve selahiyeti yoktur. Çünkü İstanbul'da bu işin çok daha huzurlu olabilmesi için gönüllerin huzur bulabilmesi için burada hakikaten bütün yasal olarak müracaat edilmesi gerekli itiraz mercileri neresidir? İlçe seçim kuruludur. Neresidir? Bir üstü il seçim kuruludur, onun üstü Yüksek Seçim Kurulu'dur. Bu itiraz mercileri biter, bittikten sonra çıkan netice de başımız gözümüz üstünde deriz. Olay bu kadar basit." Dokuz8veri Haber Merkezi olarak, Erdoğan'ın örnek verdiği yüzde 2 fark bandına sahip Türkiye'deki seçim bölgelerine ve bilhassa AKP'nin kazandığı büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlığı seçimlerine göz attık. Karşımıza şöyle bir tablo çıktı: [infogram id="cc78f0d1-098e-4882-b5c4-8ae156b5e9e9" prefix="rC3" format="interactive" title="akp %2fark ililçe sayıları"]

AKP 29 SEÇİM BÖLGESİNİ %1'İN ALTINDA FARKLA KAZANDI

AKP'nin %2 ve altında farkla kazandığı ilçe, il ve büyükşehir belediye sayısı 52. AKP bunların 29'unu yüzde 1 veya altında farkla kazandı. Söz konusu 52 seçim bölgesini ise alttaki tabloda görebilirsiniz: [infogram id="e678e40e-07ce-447c-b7aa-e3b0e0fbd809" prefix="YlW" format="interactive" title="akp%2fark kazandığı iller"]

EN YAKIN BEŞ SEÇİM BÖLGESİNDE CHP VE HDP'NİN İTİRAZLARINA RET

Yüzdelik farkın en düşük olduğu seçim bölgesi Manisa - Yunusemre (21 oy) olarak dikkat çekerken bunu Muş - Malazgirt (3 oy fark) ve Edirne - Keşan (23 oy) takip ediyor. Artvin - Yusufeli ve Yalova - Çınarcık da İstanbul'daki oy farkı olan %0.17'nin altında oy farkı bulunan AKP'nin kazandığı seçim bölgeleri. Yunusemre ilçesinde İyi Parti'nin sandık sonuçlarına itirazı kabul edilirken Keşan ve Malazgirt'te CHP ve HDP'nin başvuruları ilçe ve il seçim kurullarınca reddedilmişti. Yusufeli'de seçimleri CHP kazansa da AKP'nin itirazı kabul edilmiş, geçersiz oyların sayımı sonrası sonuç değişmiş ve zafer AKP'ye geçmiş, yeniden sayım sırasında 4 oy pusulası ise esrarengiz bir şekilde kaybolmuştu. Çınarcık'ta da CHP'nin oyların tamamının yeniden sayılması talebi reddedilmişti.