Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de koronavirüs salgınının seyrine dair açıklamalarda bulundu. Ceyhan, Türkiye’deki gerçek vaka sayısının açıklanan rakamın en az 10 kat fazla olduğunu  kaydetti.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal Habertürk’te Afşin Yurdakul’un 360 programında Türkiye'de koronavirüs salgınının seyrine dair açıklamalarda bulundu. Ceyhan, Türkiye’deki gerçek vaka sayısının açıklanan rakamın en az 10 kat fazla olduğunu  kaydetti. Ceyhan, Türkiye'de koronavirüs bulaştırma potansiyeli olan ancak belirti göstermeyen 230 bin kişinin bulunduğunu kaydetti.

"3-4 KAT DEĞİL EN AZ 10 KAT FAZLASI"

Ceyhan'ın açıklamalarının tamamı ise şu şekilde: "Yapılan çalışmalar gösteriyor ki gerçek vaka sayıları açıklananın 3-4 kat değil, en az 10 kat fazlası. Siz çok düzgün bir test politikası izleyip çok düzgün bir taramada yapsanız bütün ülkelerdeki veriler topludaki gerçek vakaların bizim bulduğumuzun 10 katı olduğunu gösteriyor."

"TÜRKİYE'DE EN AZ 230 BİN KİŞİ VİRÜS BULAŞTIRMA POTANSİYELİNE SAHİP"

"Örneğin ABD, İspanya, İngiltere, İsveç buralarda yapılan çalışmalar gösterdi ki sizin bulduğunuz vakaların en az 10 bazen 20 katı fazla insanın bağışıklık geçirdiğini gösteriyor. Türkiye’de vakalar 20 binlerde iken yapılan çalışma sonucunu Sağlık Bakanı’da açıklamıştı ve aktif vakamızın 215 bin civarında olduğu ortaya çıkmıştı. Yani şuan Türkiye’de en az 230 bin tane virüs bulaştırma potansiyeline sahip ama bunların yüzde 90’ı kendisi bile farkında değil çünkü test yapılmamış sonucu bile yok. Belirtisiz ya da hafif belirtilerle geçiriyorlar."