Ermenistan ile Azerbaycan sınırında yaşanan ve en az 4 askerin hayatını kaybettiği çatışmaya ilişkin Türkiye'den de açıklama geldi. Çavuşoğlu, Ermenistan'a tepki gösterdi. Rusya dışişleri bakanlığından da açıklama geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan çatışmayla ilgili olarak "Ermenistan aklını başına toplasın, tüm imkanlarımızla Azerbaycan'ın yanındayız" dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber'de açıklamalarda bulundu.

ÇAVUŞOĞLU: 4 AZERİ ASKERİ ÖLDÜ

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: Ermenistan haince bir saldırıda bulundu ve 4 tane kardeşimiz şehit oldu. Burada şunu görüyoruz Ermenistan özellikle yeni çatışma alanları oluşturmak istiyor. Siyasi çözüme bugüne kadar Ermenistan yanaşmadı. Bugüne kadar Ermenistan hiçbir çözüme yanaşmadı. Ermenistan'ın yaptığı kabul edilemez, aklını başına toplasın. Azerbaycan yalnız değildir. Biz tüm imkanlarımızla Azerbaycan'ın yanındayız. Bugün Azerbaycan Dışişleri Bakanı'nı arayacağım, değerlendirme yapacağız. https://dokuz8haber.net/dunya/azerbaycan-ermenistan-sinirinda-catisma-en-az-2-olu/

"AYASOFYA TARTIŞMALARI YERSİZ"

Türkiye'nin egemenlik hakkına müdahale edici yapılan yorumları şiddetle reddediyoruz. Buradaki tartışmalar yersiz. UNESCO'nun dünya miras listesi evet doğru ama geçmişte öyle değil miydi? Burasının dokusun bozulmamasını isteyenlerin tercihlerine saygı duyuyoruz. Burası yıllar önce cami olarak hizmete açıldığında hiç bozuldu mu, bozulmadı. Ecdadımızın bize bıraktığı mirası korumak zorundayız. UNESCO'nun bazı açıklamalarını gördük, hayretle karşıladık. İç siyasette 'Atatürk'ün attığı imzayı değiştirdiler' konumuna götürmesinler. Önemli olan Atatürk'ün koyduğu hedeflere Türkiye'yi kim götürüyor budur.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azeri ve Ermeni mevkidaşlarına yeniden çatışmalara sahne olan sınırda derhal ateşkes sağlama, üstlenilen yükümlülüklere istinaden itidalli davranma çağrısı yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lavrov'un Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zograb Mnatsakanyan ile yaptığı telefon görüşmelerine ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

TARAFLARA DERHAL ATEŞKES ÇAĞRISI

Görüşmelerde Azeri-Ermeni sınırındaki gerilimin konuşulduğunu aktaran Rus Dışişleri, "Lavrov, taraflara derhal ateşkesi sağlama, üstlenilen yükümlülükler ve AGİT Minsk Grubu eş temsilcileri olarak Rusya, ABD ve Fransalı temsilcilerin ve AGİT Dönem Başkanı'nın Kişisel Temsilcisinin önerileri uyarınca itidalli davranma çağrısı yaptı" ifadelerini kullandı. Açıklamaya göre Lavrov, Rusya'nın hem ulusal düzeyde hem de AGİT Minsk Grubu eş başkanlığı kapsamında Bakü ve Erivan arasındaki temaslara ilişkin olarak arabuluculuk misyonunu gerçekleştirmeye devam edeceğini iletti. Ayrıca Lavrov, tüm Minsk Grubu üyelerinin oluşan duruma ilişkin değerlendirmelerinde sorumlu yaklaşım sergilemelerinin ve gerilimi tırmanmasını körükleyebilecek açıklama ve eylemlerden kaçınmalarının önem arz ettiğinin altını çizdi.