Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Karşımızda artık iki virüs var. Elimizde ikisini de yenecek üç tedbir bulunuyor; temizlik, maske, mesafe" ifadelerine yer verdi.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sebebi grip olan bazı şikayetler ile siz Covid-19 hastası olduğunuzu düşünebilirsiniz. Bu şikayetlerin yaygın görülmesi durumunda Covid-19 şüphelisi hastamız artacak. Özetle, karşımızda artık iki virüs var. Elimizde ikisini de yenecek üç tedbir bulunuyor; temizlik, maske, mesafe" ifadelerine yer verdi.

"TÜRKİYE GENELİNDE İLAVE BİR YASAK DÜŞÜNÜLMÜYOR"

Artan vaka sayıları nedeniyle önlemlerin arttırılıp arttırılmayacağına dair soruyu yanıtlayan Koca, "Şu an aldığımız tedbirlerle vaka sayısının giderek düşmeye başladığını ifade etmiştim. Bu yer yer bazı illerimizde artış söz konusu olduğunda il hıfzıssıha kurullarımız bu kararları alabilme yetkisine sahip. Şu an Türkiye genelinde ilave bir yasak düşünülmüyor. Ama özellikle şu dönemde bizim tedbirlere uyumumuz son derece önemli'' şeklinde konuştu.

VAKA SAYISI DÜŞEN İLLER

Gün boyunca Samsun, Amasya, Çorum, Ordu, Sinop ve Tokat'ın mücadelede geldiği noktayı bütün hastalıkları içerecek şekilde sağlık hizmetlerini gözden geçirdik diyen Koca, ''Samsun geçtiğimiz dönemde yükselişteydi. Hızlı ve etkili müdahalelerle son bir haftada üçte bir oranında yani yüzde 30'dan fazla düşüş sağlandı. Amasya'da yüzde 40, Çorum'da son bir ayda vaka sayısı yarı yarıya azalmış oldu. Son bir haftada polikliniklere başvran hasta sayısında yüzde düşüş var. Ordu'da yüzde 30, Sinop 'ta yüzde 50 düşüş var'' dedi. Fahrettin Koca'nın açıklamasından satır başları şöyle:
  •  Bildiğiniz gibi son haftarda virüs yayılım gösterdi. Hastanelerde tedavi edilmesi gereken hasta sayımız endişe verici şekilde yükseldi. Ağır hasta sayımızda artış var ama testi pozitif çıkan hasta sayımız aynı şekilde artış göstermiyor.
  • Aynı başarı her yerde aynı olmasa da ekiplerimiz ve kentlerin sakinleri tırmanışın düşüşe geçtiğini ispatlamıştır.
  • Koronavirüse karşı aldığımız tedbirleri ihmalsiz uygularsak, virüsün yol açtığı gripten de korunmuş oluruz. İki virüsle aynı anda mücadele etmek zorunda kalmayız. Sebebi grip olan bazı şikayetlerle siz Covid-19 olduğunu düşünebilirsiniz. Grip halsizlik, baş ağrısı, kuru öksürüklerle ortaya çıkan mevsimsel hastalıktır. Aynı şikayetler Covid-19'da da ortaya çıkmaktadır. Asıl düşmanımız olan salgınla mücadele olan zaman azalacak. Karşımızda artık iki virüs var, elimizde ikisini de yenecek üç tedbir bulunuyor; temizlik, maske, mesafe.
  • Şiddet, maruz kalana fiziken zarar verir ama failini ruhen küçültür. Bu toplum sağlık çalışanına şiddet göstereni dışlar.
  • Kullandığımız ilacın ölümleri yüzde 30 azalttığı belirlendi.