Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, "Virüsle mücadelede ilk dönemi tamamladık" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, saat 15.00'te başlayan ve video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklama yapıyor.

"SALGININ İKİNCİ DÖNEMİNİN İLK GÜNLERİNDEYİZ"

Türkiye'de salgının ilk döneminin tamamlandığını açıklayan Bakan Koca, "Salgın sürecinde 83 milyonun desteğiyle Türkiye mücadelenin ilk dönemini tamamladı. Dünyada salgının hızı kesilmiş değil. Türkiye'de ise vaka 4 haftada zirveye ulaştı ve düşüşe geçti. Salgının ikinci döneminin ilk günlerindeyiz" dedi.

"EVLER HALA EN GÜVENLİ ALANLAR"

Evlerin hala en güvenli ortam olduğunu vurgulayan Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Salgın kontrol altına alındı ama virüsle ilgili gerçekler değişmedi. Eviniz hala en güvenli ortamdır. Şimdi yaşama alanımız genişliyor ama tedbirleri de bu ölçekte genişletiyoruz. Yeni başlayan dönem normalleşme değil tedbirlerin kısmen azaldığı günlerdir. Hassas davranmazsak risk beraberinde gelecekti. Virüs tehdidi tam olarak ortadan kalkmadı. Kazanımlarımızı korumak için çok dikkatli davranmalıyız. Normale dönmüyoruz, yeni hayatın normallerini oluşturuyoruz. Virüsle mücadelenin ikinci döneminde hedefimiz hastalığın önündeki fırsatları ortadan kaldırmaktır."

"ÖZGÜR AMA TEDBİRLİ BİR HAYAT TARZINA GEÇİYORUZ"

"Özgür ama tedbirli bir hayat tarzına geçiyoruz" diyen Koca, şöyle devam etti: "Kısıtlamaların biraz esnetildiği bir döneme giriyoruz. Kontrollü sosyal hayat hastalıkla mücadelede ikinci dönemin stratejisidir, yeni yaşam biçimimizdir. Mutlaka maske kullanacağınız ve sosyal mesafeyi dikkatli şekilde ayarlayacağız. Fiziki etkileşimi asgariye indirmeliyiz. Toplumumuz yeni hayat için akılcı çözümler üretecektir."

"MASKE İHTİYACI ARTACAK"

Bakan Koca, "Maskeler nasıl temin edilecek?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Kontrollü sosyal hayat dönemine giriyoruz. Maskeye ihtiyaç artacak. bu ihtiyacı gidermek için tavan fiyatı belli bir maske satışı dönemi olacak. Maskeler eczanelerden marketlerden medikal mağazalardan temin edilebilecek. En geç Cuma günü fiyat açıklaması yapılacak."

"SORUMLULUK FEDERASYONDA"

Koca, liglerin başlamasına yönelik soruyu ise, "Futbol hassas bir konu. Kararı vermesi gereken federasyon. Bilim Kurulu olarak öneri veya karar asla veremeyiz. Sorumluluk federasyondadır" diye yanıtladı.

"RESTORANLAR VE KAFELER AÇILMAYACAK"

Koca ayrıca, "AVM'lerin durumları Bilim Kurulu tarafından değerlendirilecek; kişi sayısı kısıtlanacak. Restoranlar, lokantalar, kafeler açılmayacak, böyle bir karar yok. Bu işletmeler kapalı olmaya devam edecek" açıklamasında bulundu.

"REMDESİVİR İLACINI 400 HASTA İÇİN TEMİN ETTİK"

Sağlık Bakanı Koca, Remdesivir ilacının teminine ilişkin de, "Bu ilacı 400 hasta için temin ettik. Önümüzdeki günlerde kullanmayı planladığımız bir ilaç" bilgisini paylaştı.