Bilim Kurulu toplantısı açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, "Covid-19 Görev yapan filyasyon ekibi sayımız 5849'dur. Bu ekipler hastaların temas zincirinde yer alan 468 bin 390 kişi tespit etmiştir" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapıyor. Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle: *Koronavirüs salgını Türkiye bu sınavdan şu ana dek yüzünün akıyla çıktı. Bizi bu noktaya, tedbirlere uyum ve titizlik getirdi. *Covid-19 tedavisi hastane şartlarında yapılması gereken hiçbir vakayı evine göndermedik, göndermiyoruz. *Covid-19 Görev yapan filyasyon ekibi sayımız 5849'dur. Bu ekipler hastaların temas zincirinde yer alan 468 bin 390 kişi tespit etmiştir. *Biz tedaviyi, belirti gösteren hemen herkese mümkün olan en erken aşamada uyguluyoruz. *Yoğun bakımdaki hastalarda vefat oranımız yüzde 58'den 10'a, entübe hastalardaki vefat oranımız yüzde 74'ten yüzde 14'e geriledi. *Ülkemizde vefat oranı yüzde 2,8'dir. Bu oran Avrupa'da en düşük, dünyada ise 80. sıraya karşılık gelmektedir. *Süreçte çok kararlı olduk, bir gün bile kontrolü hastalığın eline vermedik. Hastalığın seyri 5. haftada değişti. Veriler bizlere umut veriyor. *Hastaların zatürre olma oranı düştü. *Unutmamalıyız ki günlük koronavirüs tablosunda yeni vaka sayısı hala o değildir. Mücadele devam ediyor. *İstanbul gibi bir şehirde vakaların kontrol alrına alınmış olması çok büyük başarıdır.

"NORMALLEŞME MÜCADELEDEKİ BAŞARIYA BAĞLI"

Bakan Koca, "Normalleşme ne zaman başlayacak?" sorusuna, "Normale dönüş mücadeledeki başarıya bağlı" yanıtını verdi. Fahrettin Koca, "65 yaş üstüne esneklik olacak mı?" sorusunu ise, "65 yaş üstü büyüklerimizi Bilim Kurulu'nda konuştuk; 'Hiç olmazsa gezme serbestisi olur mu?' diye konuştuk, ama daha netleşmedi" yanıtladı.

"PİK DÖNEMİNDEYİZ"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Pik döneminde miyiz?" soruna da yanıtı şöyle oldu: "Pik döneminde olduğumuzu söyleyebilirim. Bir düşüş trendine girdik. Ama maalesef ve izolasyon hala çok önemli. Tedbirlere uyulmazsa yeni dalga olabilir."

"7428 SAĞLIK ÇALIŞANI ENFEKTE OLDU"

Bakan Koca, enfekte olan sağlık çalışanlarına ilişkin ise, "Sağlık çalışanlarımız arasında 7428 personelimiz enfekte oldu. Vakaların yüzde 6,5'i sağlıkçı" bilgisini paylaştı.