Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul, Ankara ve İzmir'de vaka sayılarının azalmaya başladığını ancak Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kısmi bir artışın olduğunu söyledi.

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul, Ankara ve İzmir'de vaka sayılarının azalmaya başladığını belirterek "Ama Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kısmi bir artışın olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı. Günlük koronavirüs tablosunu da açıklayan Bakan Koca, son 24 saatte 922 kişiye Covid-19 tanısı konulduğunu, 17 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı. Toplam vaka sayısı 173 bin 36, can kaybı 4746 oldu.

"MÜCADELE MUTLAK SURETTE KAZANILMIŞ DEĞİL"

Sözlerine sağlık çalışanlarına ve yurttaşlara teşekkür ile başlayan Koca, şu ifadeleri kullandı: "Sizleri sağlık dileklerimle selamlıyorum. Haftalar boyunca kendilerini salgından korumaya çalışan büyüklerimizi, başkalarını korumak için evde kalan gençlerimizi, çocuklarımızı, tedbirlerle tehlikelerin önüne set çekme mücadelesi veren insanlarımızı selamlıyorum. Hekimlerimize hemşirelerimize bütün sağlık personelimize özverili hizmet için bir kez daha teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Bizlerle gece gündüz mesai yapan bakanlık görevlilerimize sevgi ve takdirlerimi ifade etmek istiyorum. İl sağlık müdürlüklerimizi, filyasyon ekibimizi gelinen nokta için kutluyorum. Devletimiz salgınla mücadelenin kahramanlarına gerekli bütün imkanları sağladı. Cumhurbaşkanımızın şahsında devletimizin bütün kurumlarına ve kabinemizin değerli üyelerine saygı ve teşekkürlerimi sunuyorum. Son derece önemli bir nokta var. Sizlere teşekkürlerim tam bir zaferle sona ermiş, mutlak surette kazanılmış bir mücadelenin teşekkürü değil. Neticesi kuvvetle öngörülen bir savaşta birbirimize güç veren teşekkürlerdir."

"HAYATIMIZI TEDBİRLERE GÖRE DÜZENLEMEMİZ ŞART"

Salgın tedbirlerini de yineleyen Bakan Koca, "Ülkemiz, koronavirüs sebebiyle uygulanan ilgili kısıtları, bu kısıtların yerini tedbirlere tam uyumun alacağı inancıyla büyük oranda kaldırdı. Cumhurbaşkanımız önlemlerin, yeni durum kararları dünkü kabine toplantısı ardından açıkladı. Bu açıklamada üzerinde durulan şart koronavirüsün kökü tamamen kazınana kadar hayatımızı maske, temizlik, sosyal mesafe ilkeleri içerisinde düzenlememiz şarttır" diye konuştu.

"65 YAŞ ÜSTÜNDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI SONRASI VAKA ORANI DÜŞTÜ"

65 yaş üstü yurttaşlarda vaka oranının sokağa çıkma yasağı sonrası düştüğü bilgisini veren Fahrettin Koca, şöyle devam etti: "65 yaş üstü büyüklerimiz artık haftanın her günü sabah 10.00 ile akşam 20.00 arasında dışarı çıkabilecektir. Bu grubun evde kalmasının sebebi Covid-19'a karşı ciddi dezavantaja sahip olmalarıdır. Kısıtın neredeyse tümden kalkmış olmasının anlamı dezavantajın ortadan kalkması değildir. 65 yaş üstü büyüklerimize sokağa çıkma yasağı konmadan önce vakaların yüzde 15,7'si bu yaş grubundandı. Sokağa çıkma yasağından sonra bu oran yüzde 7,5'a düştü. Hastalığa yakalanma oranı yaklaşık yüzde 50 oranında azalmıştır. Evde kalarak elde edilen bu sonuçlar dışarıda tedbirlere tam uyumla sürdürülmelidir. Tedbir tamsa korkuya maal yoktur."

"BUGÜNÜN ÖRNEK GENCİ MASKESİNİ TAKAN, MESAFESİNİ KORUYAN GENÇTİR"

18 yaş altı kısıtlamalarının kaldırılmasına ilişkin de konuşan Koca, şu noktalara değindi: "Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan kararlarla 18 yaş altı kısıtlamaların tümü kaldırıldı. Başta çocuklarımız olmak üzere hastalığı belirtisiz taşıyan, bulaştırıcılıkta potansiyeli olan gruptur. Yasaklardan sona vaka sayımızın, kayıplarımızın etkileyici düzeyde azalması gençlerimizin ve vatandaşlarımızın fadekarlığına bağlıydı. Kısıtlar, yayılıma ve kayıplara engel oldu. Umarım gençlerimiz ve büyüklerimiz bu serbestliği hem bir hak hem hak edilmiş teşekkür olarak görürler umarım. Sevgili gençler salgın döneminde genç olmak kabahat değildi. Belirti göstermeden virüsü yayma potansiyeli taşımanız maalesef günlerinizi evde geçirmenize yol açtı. Güç de mesuliyet de artık sizde. Bu günlerin örnek genci bence maskesini takan, mesafesini koruyan gençtir. Ağabeyiniz olarak aklım sizde olacak."

"LÜTFEN BÜYÜKLÜĞÜNÜZÜ GÖSTERMEYE DEVAM EDİN"

Bakan Koca, 65 yaş üstü yurttaşlara ise şu uyarıyı yaptı: "Kıymetli büyüklerim evde kaldığınız günler boyunca riskten uzak kaldınız. Şimdi serbestlik gelmiş olması riskin kalktığı anlamına gelmiyor. Azalmakla birlikte risk devam ediyor. Günde 10 saat olan serbest zaman hakkınızı ihtiyatlı bir şekilde kullanabilirsiniz. Sizden ricam evden geçen günleri riske atmamanız. Lütfen büyüklüğünüzü göstermeye devam edin."

"PASİF MÜCADELE DÖNEMİNDEN AKTİF MÜCADELEYE DÖNEMİNE GEÇTİK"

Virüsten korunmanın çaresinin tedbirlere uymak olduğuna dikkat çeken Fahrettin Koca, sözlerini şöyle sürdürdü: "Büyük bir sınav verdik, şimdi bu sınavın finaline hazırlanmalıyız. Tedbirler konusunu, bunları layıkıyla uygulamakta her ne kadar bazı sorunlar yaşasak da iyi çalıştık. Şimdi hastalıktan kendimizi nasıl koruyacağımızı son derece iyi biliyoruz. Salgınla mücadelede adeta pasif mücadeleden, kontrollü sosyal hayata uyarak aktif mücadeleye geçtik. Mücadeleyi evlerimizden çıkarak ekonomik, sosyal ve kültürel hayata katılarak işimize dönerek vermeye başladık. Aktif mücadelede iki silahımız var. Bunlardan ilki koronavirüs maskesidir. İkincisi koronavirüs riskine 1,5 metre mesafedir. İki tedbirden biri tek başına yeterli değildir. İki tedbir birlikte tam tedbirdir. Bir üçüncü husus var. El temizliğine normalden fazla önem gösterilmelidir. Virüs bazı yüzeylerde bir müddet canlı kalabildiği için el, ağza ve burna dokunulduğunda bulaş olmaktadır. Koronavirüse karşı etkili bir aşı ya da ilaç henüz bulunmadı. Fakat ilaç gibi etkili tedbirler elimizde hazır bulunmaktadır. Evimizin dışındaki her ortamda virüsten korunmanın çaresini zikrettiğimiz bu tedbirlerde arayalım."

"KONTROLLÜ SOSYAL HAYATTAN TAVİZ VERMEYELİM"

Normalleşme sürecinde riskin devam ettiğini hatırlatan Koca, şöyle devam etti: "Türkiye bu süreci en az hasarla yaşayan ülkeler arasında. Şimdi tedbirlere uymanın önemi daha büyüktür. Kontrollü sosyal hayatın amacı, geriye dönüş yolunu kapatmaktır. Bu hayat tarzından taviz vermeyelim. Normalleşme sürecinde kılavumuz riskin devam ettiği gerçeğidir. Son vakayı en kısa zamanda görmek tedbirlere uyumla mümkündür. Önümüzdeki hafta dünya genelindeki seyrini size anlatmaya çalışacak ve genel bir değerlendirme yapacağım."

GÜNLÜK VAKA SAYISI 922, HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 17

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantı esnasında koronavirüs ile ilgili güncel verileri açıkladı. Buna göre, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4746'ya, vaka sayısı ise 173 bin 36'ya yükseldi. Covid-19 nedeniyle bugün 17 kişi hayatını kaybederken, vaka sayısının da 922 olduğu belirtildi. Bugün yapılan test sayısı 36 bin 521, bugün iyileşen kişi sayısı ise 2241 oldu. Verilere göre, toplam test sayısı 2 milyon 451 bin 700, toplam yoğun bakım hasta sayısı 631, toplam entube hasta sayısı 280, toplam iyileşen hasta sayısı ise 146 bin 839. Bakan Koca, ayrıca şu değerlendirmede bulundu: "Yeni tanı konan hasta sayısı, yeni iyileşen hasta sayımızın %40’ı kadar. YAŞ ORTALAMASI yeni vakalarda 36, vefatlarda 71. Yeni hastalar sebebiyle artan yoğun bakım ihtiyacı düne yakın. Virüsün etkisinin azaldığı fikri riskli. 'Normal' olan, tedbirdir."

"UÇUŞLARIN YAPILDIĞI DÖNEMDE TEST YAPMAK İSTİYORUZ"

Bakan Koca, "Yurt dışından gelenlere test ve karantina olacak mı?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Dünyada özellikle normalleşme döneminde uçuşlarla ilgili büyük tartışmalar olduğunu biliyorsunuz. Hava yolu şirketleri, ülkeler boyutuyla. Bu uçuşların nasıl yapılabileceği konusu çok tartışmalı. Avrupa ülkeleri DSÖ dahil olmak üzere bu süreçte hava limanlarında test yapılmasını önermiyor. Biz Türkiye'de özellikle turizmin yoğun olduğu bölgelerde, oteller dahil olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığımızla yoğun çalışarak, oradaki işletmeleri sertifikalandırarak, bütün detayları belirlemiş olduk. Avrupa'dan farklı olarak şunu yapmak istiyoruz; yurt dışından gelen bütün vatandaşlarımızı sağlık taramasından geçirmek istiyoruz. Eğer hastalık bulgusu varsa o durumda biz gerektiğinde hastanede tedavisini planlıyor olacağız. Bunun dışında ülkelerden gelen, Kültür ve Turizm Bakanlığı, THY ve Ulaştırma Bakanlığımızla birlikte ülkelerdeki salgın durumu göz önüne alarak belirlemiş olduk. Bunu ülkelerle birlikte yaptık. 90 ülkeyi belirledik sonra 60 ülke daha ilave edilmiş oldu. Bütün ülkelerle görüşülerek karşılıklı takvimlerle mutabık kalınmaya çalışıldı. Bu ülkelerden uçuşların yapıldığı dönemde bulaşın, vaka durumun ne olduğunu haklı olarak bilmek istiyoruz, yani test yapmak istiyoruz."

"65 YAŞ ÜSTÜ KISITLAMADA BÜYÜK FAYDA GÖRDÜK"

Fahrettin Koca, ölüm oranlarının önlemlere rağmen neden 65 yaş üstünde yüksek çıktığına yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı: "Bizi yanıltan, daha doğrusu yanlış algıyı oluşturan oranın yüksekliği. 1 Nisan sonrası 65 yaş üstü büyüklerimize kısıtlama uygulandı. 1 Nisan öncesi toplam vakanın içindeki 65 yaş üstü oranı yüzde 15,7 idi. Kısıtlama sonrası ise 65 yaş üstü bu oran yüzde 7,5'a düştü. Yani yarı yarıya azalmış oldu. Eğer aynı şekilde 15,7 şeklinde devam ediyor olsa idi o durumda bu sayı iki katına kadar hayatını kaybeden vatandaşımızın olmasıyla sonuçlanabilirdi. Sayı 8-9 bin belki 10 binlere yakındı. 65 yaş üstü kısıtlamada son derece büyük fayda gördüğümüzü özellikle söylemek istiyorum. 65 yaş üstü ve kronik hastalıklara özel önem vermiş olmamızdan Türkiye'nin elde ettiği başarıyı DSÖ yeni yeni fark ediyor. Genel olarak söylemem gerekirse; özellikle vaka sayısının yüzde 60 oranında olduğu İstanbul'u biliyoruz. İstanbul, İzmir gibi illerimizde vaka sayılarının azaldığını, hastane yükünün azaldığını rahat söyleyebiliriz. Her geçen gün özellikle 1 Haziran sonrası dahil olmak üzere Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da giderek kısmi artışın olduğunu söyleyebiliriz. Hareketliliğin getirdiği, maske kullanmamak noktasını gösteren bir durum. Kültürel, sosyal, nişan gibi benzer etkinlikler sonrası artışın daha fazla olduğunu görüyoruz. Buralarda filyasyon çalışmalarımızı yoğunlaştırmış durumdayız. Vatandaşımız daha hassas davranmasını, tedbirler konusunda katı davranmak zorunda olduğumuzu söylemek istiyorum. Ankara'da bugün itibariyle düşüşe geçmiş oldu. Konyamızda aynı şekilde bir fabrika ve iki yerleşim yerinde yapılan tarama sonrası bir yükselişin olduğunu gördük, bugün itibariyle Konya'da düşüşün olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle toplu alanlarda, sosyal, kültürel durumlarda mutlaka mesafe kuralına, herkesin maskeli olmasını, el hijyenini mutlak surette dikkat etmemizin altını çizerek vatandaşımıza hatırlatmak istiyorum."

"UZUN SÜRELİ DIŞARIDA KALMANIN GETİRDİĞİ SORUNLAR OLDUĞUNU BİLİYORUZ"

65 yaş üstü yurttaşlara sokağa çıkması serbestisine karşın saat sınırının neden koyulduğuna Bakan Koca, şu yanıtı verdi: "Biz aslında 65 yaş üstü büyüklerimizin bu dönemde özellikle korumak amaçlı bir uygulamaydı. Çünkü 65 yaş üstü direncin düşüklüğüne bağlı olarak istemediğimiz sonuçların olduğunu biliyoruz. Uzun süreli içeride kalmanın getirdiği birtakım sorunların olduğunu biliyoruz. Bir hareketliliğin belli saatlerde sağlanması gerekiyor. 10 saat gibi zaman diliminin hepsini dışarıda kullanmaları gerekmiyor. Kimisi güneşli günler, kimisi işlerini takip etmek için günün belli saatlerini kullanabilme çerçevesinde geliştirilmiştir."

"SOKAK KISITLAMASININ KALKMASI HÜKÜMETİMİZİN KARARIYDI"

Fahrettin Koca, İçişleri Bakanlığı tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi ve ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bu kararın iptal edilmesinin, Bilim Kurulu'nun karar olup olmadığı sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Daha önce söylemiştim. Hafta sonu özellikle bu anlamdaki karar hükümetimizin bir kararıydı. Özellikle bu çerçevede Bilim Kurulumuzun, daha önce söylediğim şekliyle gündemine gelmemişti. Bilim Kurulumuz da hareket serbestliğini büyüklerimiz için gerekli olduğunu söylemişti. Bu çerçevede sayın Cumhurbaşkanımızı toplumdaki genel beklenti doğrultusunda bütün detayları ile açıklamasını hepimiz görmüş olduk. Daha önce alınan hükümet kararıydı, toplumdaki beklentiler doğrultusunda sayın Cumhurbaşkanımız hepimize açıklamıştı."