Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, "Düğünler ve bayramlaşmalar vaka artışlarına yol açtı" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapıyor. Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"BİRİNCİ DALGANIN İKİNCİ ZİRVESİNDEYİZ"

"Sizlere müjdeli haberlerle gelmeyi çok isterdim. Ama dünyada olduğu gibi bizde de vaka sayıları artıyor. Yeni normal, kısmen özgürleşme anlamına gelmeliydi. Ancak sınırsız bir özgürleşme olarak algılandı. Tedbirlere ne kadar uyulduğunu içimiz acıyarak görüyoruz. Taziyelerimiz yeni taziyelerimize kaynak oluyor. Düğünlerimiz, nişanlarımız maalesef vaka sayılarının artmasında büyük bir rol oynadı"

"ANKARA'DA ÇOK CİDDİ ARTIŞ VAR"

Sağlık çalışanlarının koronavirüs salgınından en fazla etkilenen kesim olduğunu söyleyen Koca, "29 bin 865 sağlık çalışanı koronavirüse yakalandı, 52 çalışanımızı yitirdik" dedi. Koca, "İstnabul'da ve Ege Bölgesi'nde büyük bir artış yok. Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da maalesef bir artış var. Artışın en fazla olduğu illerin başında Ankara geliyor.  Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa hala yüksek riskli illerimiz arasında" dedi. Ankara'daki vaka artışına dikkat çeken Koca, " Şu an Türkiye'de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara. İstanbul'u 2 kat oranında geçmiş durumda. Tedbirleri Ankara'da daha yoğunlaştıran bir yaklaşım içindeyiz" dedi. Koca, "Konya, Kayseri ve Ankara'da vaka artışı ciddi düzeyde. Ama bu iller içinde dediğim gibi Ankara'daki artış çok ciddi boyutlarda" şeklinde konuştu.

"SALGININ KONTROLDEN ÇIKTIĞINI SÖYLEYEMEYİZ"

Basın mensuplarının "Salgın kontrolden çıktı mı?" sorusunda cevap veren Koca, "Salgının kontrolden çıktığını söyleyemeyiz. Ama Ankara'da büyük artış var diyebiliriz. Tedbirlerin uygulanmadığını söyleyebiliriz" dedi. Düğünlere dair de konuşan Koca, "En büyük vaka artış kaynağı bayramla birlikte düğünler" dedi.

BUGÜNÜN VERİLERİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, basın açıklaması sırasında Türkiye'de koronavirüs nedeniyle 45 kişinin daha hayatını kaybettiğini, 1596 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı. Böylece toplam ölü sayısı 6 bin 462'ye, vaka sayısı 273 bin 301'e yükseldi.