Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası konuşan Sağlık Bakanı Koca, "Ölüm sayısı ile skor arayışında olanlar var. Tablodaki bilgilerin hepsi doğru" ifadelerini kullandı. Bakan Koca, ‘vaka sayılarının gizlendiği’ iddialarına ise, "Her pozitif çıkan kişi hasta değil, bizim verdiğimiz hasta sayısı" yanıtını verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Koca, koronavirüs kaynaklı ölümlerle ilgili iddialara ilişkin, "Ölüm sayılarıyla skor arayışında olanlar nerede dayanak arıyor? Ölüm bildiriminde kullanılan form yeni değildir, 2013'ten beri kullanılmaktadır. Devletin ve salgınla mücadelenin itibarını zedelemek isteyen, kendi itibarını zedeler. Birinin ölümünü saklamaya imkan yoktur" ifadelerini kullandı.

"BAZI İDDİALARA YANIT VERECEĞİM"

Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle: "Aziz ülkemiz hakkında şu veya bu spekülasyon varsa konuya böyle bakmalısınız. Amacı hastalıkla etkin mücadele olan vakaya ulaşır. Salgını doğal seyrine bırakmak ve aşıya odaklanmak yerine mücadeleyi günü gününe verir. Bunun örneği Türkiye'dir. Sosyal davranışlarımızla ruh durumlarımız da değişti. Bazı konularda fikir birliğine ulaşmakta zorlanıyoruz. Herkes başka kaygılar ortaya koyabilir, unutulmaması gereken toplumun ortak meselesini ele aldığımız ve bunu yaparken de toplumun görünen ya da görünmeyen çıkarlarını korumamız gerektiği gerçeğidir. Yapılan eleştirilerde pergelin bir ayağı bu noktada olmalı, diğer ayak istediği kadar daire çizebilir. Bugünkü konuşmamda bazı iddialara yanıt vereceğim. Toplumun ortak bir meselesini ele aldığımız unutulmamalıdır.

"HER HASTA VAKA DEĞİLDİR"

Tünelin ucunda ışık göründü. Bazıları bu tünelden sadece konuşarak çıkmak istiyor ve bazı iddialar öne sürüyor. Her şeyden önce kelimeleri yerli yerinde kullanmak gerekir. Salgınla hayatımıza giren kelimeler oldu. Artık dalgalardan piklerden değil tedaviden, bağışıklıktan bahsediyoruz. Her vaka hasta değildir, testi pozitif olup semptom göstermeyen var. Bunlar çoğunluğu oluşturuyor. Tespit ve izole edilemezlerse salgının büyümesine yol açarlar. Bu kişilerin testleri izole edildiklerinde ortalama bir hasta sonra negatif çıkmaktadır. Asemptomik koronavirüs pozitifleri sürecin birinci dereceden sorunu görmek, mart ayında kalmış demektir. Basitçe bilmemiz gereken diğer şey, semptom gösteren kişilerin taşıyıcı olduğu gerçeğidir. Her gün açıklanan ve üzerinde durduğumuz yeni hasta sayısı dikkat konusu olmalıdır. Testi pozitif çıkanların her biri vakadır, büyük kısmı belirti göstermiyor. Testi pozitif çıkmış herkesi ifade eden vaka kelimesinin anlamı ile hasta kelimesinin anlamı aynı değildir.

"ÖLÜM SAYILARIYLA SKOR ARAYIŞINDA OLANLAR NEREDEN DAYANAK ALIYOR?"

Ölüm sayıları hakkında ilginç iddialar var. Ölüm sayılarıyla skor arayışında olanlar, nereden dayanak alıyor? Türkiye'de ölüm kaynaklar iki kaynakta toplanıyor. Belediyelerimizin e devlet tabanında yer alan defin sayıları, diğeri TÜİK. İki ayrı veri tabanının birlikte kullanımı yanlıştır. Ölüm raporlarındaki kategorik bilgiler yanlış yorumlanıyor. Ölüm bildiriminde kullanılan form yeni değil, 2013 yılından beri kullanılıyor. Raporda ölüm nedeni hanesi asıl bilgiyi veren kısımdır, hastayı takip eden doktorun kaydını ikinci bir doktor onaylayarak kesinleştiriyor. Hastanın onaylanmış ölüm nedeni bu hanede yer alıyor. Vefat sayılarına ilişkin yanıltıcı iddialar bazı belediyelerin açıklamalarına dayanıyor.

"İSTANBUL'DA VAKA SAYISI YÜZDE 2,8 DÜŞTÜ"

Son 3 hasta içinde yapılan bölgesel müdahalelerin sonuçlarını aldık, başarı gördük. Ankara'daki hasta sayısı son iki hafta içinde yarı yarıya azaldı. Ankara'da İstanbul'un iki katı olan vaka sayısı, İstanbul'un altına indi. Yoğun bakım hasta da ağır hasta da azalmış oldu. Türkiye genelinde yatak doluluk oranını verince, 234 bin yataktan bahsediyoruz, yoğun bakım ise 40 bin 850. İstanbul'un vaka sayısı yüzde 2,8 düştü. Servis yatak oranı İstanbul'da yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 63. Bu doluluk oranları sadece Covid hastaları için değil, bütün hastalar için. Ankara'da vaka sayısı düşüklüğü son haftayı gösteriyor, yüzde 24 azaldı. Üç hafta öncesine göre düşüş yüzde 60'larda. İzmir'de vaka sayısı yüzde 26 düştü. Konya'da vaka sayısı yüzde 43,5 oranında son 10 günde düştü. Konya'da vaka sayısı yüzde 43,5 oranında son 10 günde düştü. 20 gün içinde Konya'daki vaka sayısı dörtte bire indi.

"YÜZ YÜZE EĞİTİMDE CİDDİ BİR SORUN YAŞAMADIK"

Yüz yüze eğitimde ciddi bir sorun yaşamadık. Önümüzdeki günlerde toplumdaki bağışıklık, taşıyıcılık durumunu gösteren çalışmayı tekrarlama kararı aldık.

CHP'Lİ EMİR'İN İDDİALARINA YANIT

(CHP Milletvekili Emir'in "Covid-19 pozitif vaka sayısı, açıklanan 'hasta' sayısının 20 katı" iddiası): Bu evrakla ilgili bir tarih yok, hangi tarihte alındığına dair not yok. Bizim yazılım programımızda böyle bir ara yüz yok. P 1 Eylül olduğu söylenen gün için yapılan test sayısı 112 binlerde. Neresinden bakıp yorum yapacaksanız? Özellikle salgının seyrinde yapılan mücadele son derece önemli, biz sahada tespit edilen herkesi özellikle filyasyonunu, temasını yapıyoruz. Vatandaşımızı gizleyerek yapmıyoruz. Temaslı takipleri bütün vakalar için yapıyoruz. Bunun dışında bütün vakalar ayrıca güvenlikli alan oluşturma noktasında devrede olan HES sistemi içinde. Siz vakayı gizleyerek filyasyonu önleyebilir misiniz, HES kodunda güvenlikli alanı ortadan kaldırdığınızda salgınla mücadele edebilir misiniz? Denilen gibi olsaydı, hastanedeki yatak doluluk oranları neden yüzde ellilik oranın altında, yoğun bakım oranları neden yüzde 66'larda. Bizim verdiğimiz tabloların hepsi doğru, altını çiziyorum. Tablodaki bütün veriler doğru. Mücadelede de gizlenerek bir şey yapılmıyor. HES konu ve filyasyon dahil olmak üzere bütün pozitif vakalar üzerine yapılıyor. Ankara gibi bir ilde gizleyerek vaka oranı yüze 60a kadar düşürülebilir mi?

"R0 DEĞERİ 1'İN ALTINA DÜŞTÜ"

R0 değeri (virüs bulaştırma katsayısı) 1'in altına doğru düştü."

VEFAT SAYISI 65, YENİ VAKA SAYISI 1391

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüs ile ilgili güncel verileri de açıkladı. Buna göre, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 8195'e, vaka sayısı ise 318 bin 663’e yükseldi. Covid-19 nedeniyle bugün 65 kişi hayatını kaybederken, vaka sayısının da 1391 olduğu belirtildi. Bugün yapılan test sayısı 112 bin 98, bugün iyileşen kişi sayısı ise 1245 oldu. Verilere göre, toplam test sayısı 10 milyon 380 bin 261, zatürre oranı yüzde 6,4, ağır hasta sayısı 1516, toplam iyileşen hasta sayısı ise 279 bin 749. Öte yandan, koronavirüs salgını ile ilgili tabloya yeni eklenen haftalık veriler ise şöyle: Yatak doluluk oranı yüzde 49,3, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 67,1, ventilatör doluluk oranı yüzde 32,3, aile hekimi izleme oranı yüzde 82, ortalama filyasyon süresi 13 saat, ortalama temaslı tespit süresi.

BAKAN KOCA'YA "VAKA SAYISI KAÇ?" SORUSU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın vaka sayılarının doğru olduğuna yönelik açıklaması sosyal medya kullanıcıları tatmin etmedi. Bakan Koca'ya çağrı yapan sosyal medya kullanıcıları, Twitter'da #vakasayısıkaç etiketi ile gerçek vaka sayısının açıklanmasını istedi.

TTB: "GERÇEKLERİ GİZLEDİNİZ"

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarını hatırlatarak, şu açıklamada bulundu: "Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, belirti göstermeyen ama testi pozitif çıkan vakaların günlük açıklanan tabloda yer almadığını açıkladı. 6 aydır bunu söylüyorduk. Süreci şeffaf yürütmediniz. Gerçekleri gizlediniz. Salgının yayılmasına engel olmadınız. #vakasayısıkaç" https://twitter.com/ttborgtr/status/1311377952479862784