Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs salgınına ilişkin açıkladığı veriler birçok STK ve kurum tarafından tartışılıyor ve şüphe ile karşılanıyor.

Türkiye’de koronavirüs salgınına karşı mücadelenin ana merkezinin Sağlık Bakanlığı olduğu ve bu sürece ilişkin tüm bilgilerin de Bakanlık tarafından açıklandığı biliniyor. Açıklanan verilerin özellikle il bazlı dağılımı ısrarla içermiyor olması bu verilere yönelik şüpheleri arttırıyor. Ancak uzunca bir süre bu şüpheleri doğrulayacak bir veri yoktu. Tabi geçtiğimiz haftasonuna kadar. Pazar günü ortaya çıkan İstanbul Büyükşehir Belediyesi veri tabanı kaynaklı bilgiler şüpheleri güçlendirdi. Çünkü Sağlık Bakanlığı 28 Mart Cumartesi günü 16 yurttaşın covid-19’dan hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Oysa aynı gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Vefat Bilgisi Sorgulama veri tabanında yer alan listede, 28 Mart Cumartesi günü İstanbul’da hayatını kaybeden toplam 21 kişinin ölüm nedeni olarak ‘Bulaşıcı Kovid-19’ kayıtlara geçmişti. Unutulmamalı ki bu sayının İstanbul’da bile 21 olması demek, Türkiye çapında 40’lı, 50’li rakamlardan söz etmek anlamına geliyor.

İBB MEZARLIKLAR MÜDÜRÜ: SEHVEN GİRİLDİ

İBB’nin ilgili veri tabanı kısa süre sonra kapatıldı ve ertesi gün bu verileri yalanlamaya çalışan açıklamalar yapıldı. İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç, sayıların sehven girildiğini ve Bakanlığın verilerinin doğru olduğunu iddia etti.

İTO: COVİD19 HASTALARI BAZI DURUMLARDA RESMİ AÇIKLAMALARDA YER ALMIYOR

Ancak bu sefer de topa İstanbul Tabip Odası girdi. İTO tarafından dün yapılan açıklamada Covid19 hastalarının bazı durumlarda resmi açıklamalarda yer almadığı şu cümlelerle ifade edildi: “Testlerin gecikmesi ve yalancı negatifliğin yüksek olması nedeniyle birçok hasta için özellikle akciğer Bilgisayarlı Tomografi sonucuna göre Kovid-19 tedavisine başlanmakta, ancak bu hastalar resmi açıklamada yer almamaktadır” Henüz test sonucu gelmeden hayatını kaybeden hastaların da olduğunu düşündüğümüzde bu farklılığın olası nedenlerinden en azından birisi anlaşılır hale geliyor.