SES Diyarbakır Şubesi, DTO ve TTB Merkez Konseyi'nden oluşan heyet deprem bölgesinde inceleme yaptı. Görüşmeler ve incelemeler sonucunda yapılan açıklamada, hastanelere başvuran kişi sayısının 1031 olduğu aktarıldı. Öte yandan inceleme sonucu tespitlerde, bölge halkının korku ve endişe nedeniyle mevsim koşullarına karşın evlerine girmedikleri belirtildi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Tabip Odası (DTO) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi'nden oluşan heyet deprem bölgesinde ilk inceleme sonuçlarını paylaştı.

"SİVRİCE'DE CAN KAYBI YOK"

Heyetin inceleme sonuçlarına yönelik açıklaması şöyle: "24.01.2020 tarihinde Elazığ-Sivrice merkezli yaşanan şiddetli deprem sonrasında, Maden ilçesine bağlı Gezin beldesinde yıkılan 5 katlı bina enkazında 1 kişinin akşam olay anında hayatının kaybettiği, 2 kişinin ertesi sabah enkaz altından yaralı olarak çıkarıldığı 1 kişinin de hala enkaz altında olduğu. Sivriceye bağlı Kabala Köyü ve civarında 3 kişinin hayatını kaybettiği, Sivrice merkezde bir can kaybının yaşanmadığı görüldü."

"HASTANELERE 1031 KİŞİ BAŞVURUDA BULUNMUŞ"

Gezin'de ve Sivrice'de yapılan inceleme ve görüşmelerden sonra depremin bilançosuna ilişkin de şu bilgiler paylaşıldı: "Elazığ Merkez'de hastanelere başvuran sayısı 1031. 382 kişinin yaralı olduğu, 122 kişi serviste takip edildiği, 8 kişinin opere edildiği, 34 kişinin yoğun bakımda tedavilerinin devam ettiği ve şu anda durumu kritik yaralının bulunmadığı. 4 kişinin Malatya, 18 kişinin Elazığ'da olmak üzere en az 22 kişinin hayatını kaybettiği tespit edilmiştir."

"YURTTAŞLAR KORKU NEDENİYLE EVLERİNE GİREMİYORLAR"

Heyet alınan bilgiler doğrultusunda ise şu tespitlerde bulundu: 1)Şu anda başta İstanbul olmak üzere çevre illlerden çok sayıda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve sağlık ekibi bölgede çalışmaktadır. Şu anda herhangi bir hekim ya da sağlık çalışanı gereksinimi yoktur. 2)Deprem bölgesindeki sağlık çalışanlarına yaşanılan travma nedeniyle izin verilmeli, yerlerine ikame edecek dağılım ekipleri görevlendirilmelidir. Gerektiğinde TTB ve SES bu konuda görev almaya hazırdır. 3)Hastanelerde ve diğer sağlık kurumlarında tespit edebildiğimiz herhangi bir hasar yoktur. 4)Sağlık gereksinimlerinin karşılanması noktasında şu anda tespit ettiğimiz herhangi bir eksiklik yaşanmamaktadır, sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz. 5)Yaşanan şidetli deprem nedeniyle yurttaşların halen sokakta yaşadıkları, tedirgin oldukları ve korku nedeniyle evlerine girmedikleri gözlemlendi. Bu nedenle binalardaki hasar tespit çalışmalarına bir an önce başlanmalı, olası artçı depremler nedeniyle yaşanılabilecek olumsuzlukların önüne geçilmelidir. 6)Başta köylerde olmak üzere şu anda dışarda olan yurttaşlara mevsim şartlarına uygun çadır dağıtımı yapılmalıdır. 7)Tüm süreç boyunca kamuoyuna doğru bilgilendirme yapılmalıdır. Teyitsiz bilgilendirmelerden kaçınılmalıdır.