İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Ek Hizmet Binası önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, salgın sürecinde yapılan ek ödemelerdeki adaletsizliğe karşı eylem gerçekleştirdi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şubesi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Ek Hizmet Binası önünde salgın sürecinde sağlık emekçilerine yapılan ek ödemelerdeki adaletsizliğe karşı eylem gerçekleştirdi. Açıklamada sağlık emekçileri adaletsiz ek ödeme değil, insanca yaşam için temel ücret artışı talep etti. Sağlık emekçileri açıklamanın ardından bir dakikalık alkışlı protesto eylemi gerçekleştirdi. "Sağlık bir ekip işidir, bizi ayırmayın, hakkımızı ödeyin" pankartının açıldığı eylemde sağlık emekçileri "Taşeron demek ölüm demektir", "Sağlık haktır satılamaz" "Sağlık ekip işidir", "Eşit işe eşit ücret", "Performans sağlığa zarardır", "Haklarımız ödenemez dediler ödemediler", "Alkışlar balkonda nöbet ücretleri askıda" dövizleri taşıdı. Koronavirüs salgını nedeniyle fiziki mesafe kuralına dikkat edilerek gerçekleştirilen açıklama öncesinde, salgında yaşamını yitiren sağlık emekçileri için saygı duruşunda bulunuldu.

"SORUNLAR SALGIN SÜRECİNDE ARTARAK DEVAM ETMEKTEDİR"

Sağlık emekçileri adına basın açıklamasını Bakırköy Şube Eş Başkanı Hatip Şengül okudu. Şengül, salgın sürecinde bakanlığın uygulamalarına ve çökmüş sağlık sistemine rağmen sağlık emekçileri sağlık hizmetini fedakarca yürüttüğüne dikkat çekerek, "Ancak sağlık sistemi ve çalışma rejimi sağlık emekçilerini sağlığından etmektedir. Çalışma süreleri ve iş yükünün artması, angarya çalışma, ücretlerin azlığı sorunları salgın süresince artarak devam etmektedir" ifadelerini kullandı. Salgın sürecinde Sağlık Bakanlığı'nın güya sağlık emekçilerini ödüllendirmek iddiası ile ortaya attığı "üç ay süreyle tavandan ödeme" uygulamasının mevcut adaletsizliği derinleştirdiğini söyleyen Şengül, "Salgındaki emeğimizi, aldığımız riski performans terazisi ile ölçmeye kalkanlar, alanda canla başla her türlü risk altında çalışan sağlık emekçilerini bir kez daha yıkıma uğratmıştır" diye konuştu.

"YAPILMASI GEREKEN TEMEL ÜCRETİN ARTIRILMASI"

Sağlık hizmetinin ekip işi olmasına, ekibin tüm parçalarının benzer riskler altında çalışmasına rağmen bu bütünlüğün göz ardı edildiğini belirten Şengül, "Meslek grupları arasında farklı ödemeler olduğu gibi, aynı meslek grupları içerisinde aynı riskli servislerde çalışanlar arasında dahi uçurumlar yaratılmıştır. 4 D kadrosunda çalışanlar ile Aile Sağlığı Merkezleri ve ortak kullanım kapsamında olmayan Üniversite Hastaneleri çalışanları hiç ek ödeme almamıştır. Salgı döneminde sağlık emekçilerin her türlü zor duruma karşı korumaya çalıştığı motivasyonunu yerle bir etmiştir. İş barışını bozmaya yöneliktir. Pandemi ile mücadele kapsamında uygulanan tavanda ödeme adaletsizliği gidermemiş, aksine artırmıştır. Yapılması gereken temel ücretlerin artırılmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

"TÜM SAĞLIK EMEKÇİLERİNE ÇİFT MAAŞ ÖDEMESİ YAPILMALI"

Şengül, sağlık emekçilerinin taleplerini ise şöyle sıraladı: "*Temel ücretin en düşüğü yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmeli ve yapılan/yapılacak olan tüm ek ödemeler maaşa ve emekliliğe yansıtılmalıdır. Ek ödemelerdeki haksızlıklar giderilmeli, üç ay tavan yapılacağı duyurulan ek ödemelerin tüm sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde ve meslek grupları ve istihdam biçimleri arasında adaletsizliğe neden olmayacak şekilde ödenmelidir. Ayrıca salgının başladığı tarihten itibaren salgın dönemi boyunca ayrımsız tüm sağlık emekçilerine çift maaş ödemesi yapılmalıdır. *Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma payı) sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan bütün emekçileri ve geçmiş çalışma sürelerini de kapsayacak şekilde, fiili çalışma süresi şartı da kaldırılarak, 5 yıla 1 yıl yıpranma payı olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. Ayrıca salgın döneminden kaynaklı olarak artı bir yıl yıpranma payı hakkımızın verilmelidir.

"COVID-19 MESLEK HASTALIĞI OLMALI"

*Sağlık alanında yeni atamaların kadrolu, güvenceli yapılmalı, 4B 4C 4D sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil vb. istihdam modelleri ile çalıştırılan bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçileri 4A kadrosuna geçirilmelidir. KHK ile ihraç edilen ve güvenlik soruşturmaları bahanesiyle ataması yapılmayan sağlık emekçilerinin ivedilikle işe başlatılmalıdır. *657 sayılı kanunun ekli 1 sayılı cetvelde düzenlenen ek gösterge rakamlarının sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan tüm emekçileri kapsayacak, en az 3600 ek gösterge olacak şekilde kademeli olarak yükseltilmesi şeklinde düzenlenmeli ayrıca 1 derece verilmelidir. *Covid-19 enfeksiyonu geçiren sağlık emekçisinin zararının tanzimi için 'mesleki risklere bağlı ortaya çıkan hastalık' olarak kabul edilip, iş kazası/meslek hastalığı olduğuna dair düzenleme derhal yapılmalıdır."