AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın muhalefeti hedef alan açıklamaları ardından 7 Haziran-1 Kasım arasında şiddet olayları arttı. Bahçeli’nin ise “bugünleri mumla ararsınız” tehdidi ardından HDP’ye saldırı yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü’ne yönelik gerçekleştiren saldırı ve parti çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesi öncesi AKP ve MHP’den iç siyasete ilişkin tehditler gelmişti. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e yönelik Rize’de gerçekleştirilen saldırı girişimi sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, muhalefete yönelik şiddet çağrısı yaptı.
Erdoğan, 27 Mayıs günü yaptığı açıklamada, “Dua et ki ileriye gitmeden bir ders verdiler. Daha neler olacak neler” ifadelerini kullanmıştı.

BAHÇELİ İKİ GÜN ÖNCE TEHDİT ETTİ

Bahçeli de iki gün önce yaptığı açıklamada, Cumhur İttifakı’na karşı eleştirilerde bulunan muhalefete yönelik, “Bugünün bile mumla aranacağını öngörmek kehanet olmayacaktır" tehdidinde bulundu.

ERDOĞAN’IN B VE C PLANLARI

Erdoğan-Bahçeli ikilisinin muhalefete yönelik şiddet çağrısı ve tehditleri ardından birçok kesim, 7 Haziran-1 Kasım arasında yaşanan şiddete dikkati çekmişti. Erdoğan, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nin kendileri için başarısız geçmesi halinde “B ve C planlarını devreye sokacağını” duyurmuştu.
Mayıs 2015’te HDP’nin Adana ve Mersin binalarına yönelik bombalı saldırılarla başlayan şiddet dalgası, 1 Kasım 2015 Erken Genel Seçimleri’ne kadar aralıksız sürmüştü.

‘AZMETTİRİCİ İKTİDAR’

HDP’den yapılan açıklamada, iktidarın tehditlerine işaret edilerek, “Bu çok tehlikeli provokasyonu gerçekleştirenler, olayın azmettiricileri; partimizi, il örgütlerimizi hedef gösteren iktidardır, provokatörleri yönlendiren İçişleri Bakanlığıdır” denildi.