Halk sağlığı uzmanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, toplumda koronavirüs salgınının bittiği yönünde bir algı oluştuğunu belirterek, "Toplum kontrolü kaybetti" ifadelerini kullandı.

HaberTürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya'ya konuşan Halk sağlığı uzmanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, koronavirüs yorgunu haline gelen toplumun “umursamazlık” içine doğru sürüklendiğini kaydetti. Son dönem askere alımların başlaması dolayısıyla test yapılan kişi sayısında ciddi artışın olduğunu, benzer şekilde cezaevlerindeki gardiyanlara ve bakım evlerindeki bakıcılara da PCR yapılma zorunluluğu getirildiğini anımsatan Akın, "Azerbaycan gibi bazı ülkeler de 48 saat içinde alınmış PCR testi ile gidilmesini istiyor, bu da yeni bir yoğunluğa yol açtı” değerlendirmesinde bulundu.

"SEMPTOM OLMADAN YAPILMASI UYGUN BULUNMAMIŞ OLABİLİR"

Akın sözlerini şöyle sürdürdü: “TÜİK ile işbirliği içinde Türkiye’de geniş kapsamlı bir test taraması başladı. İller bazında nerede ne kadar enfekte olan var ona bakılıyor. Ayrıca gardiyanlar, askere alınanlar için zorunlu. Vaka ile yakın temaslı olanlara da test yapılıyor. Bu denli yaygın bir tarama varken, semptom olmadan yapılması uygun bulunmamış olabilir." Her tedirgin olana gereksiz şekilde test yapmanın yaratacağı olumsuzluklara da dikkat çeken Akın, “Bunun önüne geçilmek istenmiş olabilir…” tahmininde bulundu. Medyada görünmekten kaçınan Prof. Akın’ın bu aşamada eleştirisi, uzmanı olmadığı halde ekrana çıkma telaşı içinde bilgi aktaranlara ilişkin, “Ben de bazen televizyonlarda kendilerini dinlediğimde şaşırıyorum" yorumunu yaptı.  Düğünlerin serbest bırakılacağı 1 Temmuz’a ilişkin alınması gereken tedbirlerle ilgili rehberi yayınladıklarını da hatırlattı.

"SINAVIN YAPILMASINDA ALINAN ÖNLEMLER AÇISINDAN SIKINTI YOK"

“Ama tedirginim” diyen Akın, “Deniliyor ki lise ve üniversiteye giriş sınavları neden yapılıyor, niçin ötelenmiyor. Şunu görmüyorlar ki o sınav ötelendiğinde sınav soru ve kağıtlarını hazırlayıp basan yüzlerce insan bir o süre kadar daha hapis hayatı yaşayacak. Sınavın yapılmasında alınan önlemler açısından sıkıntı yok. Önemli olan riayet edilmesi…” ifadesini kullandı. Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.