İstanbul Büyükada’da gözaltına alınıp tutuklandıktan sonra haklarında dava açılan 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı davanın duruşmasında savcı değişikliği oldu. Savcının esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için duruşma ertelendi.

Uluslararası Af Örgütünün Onursal başkanı Taner Kılıç ve eski direktör İdil Eser’in de aralarında bulunduğu 11 hak savunucusunun yargılandığı davanın 8. duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde görüldü. Saat 09.30’da başlaması beklenen duruşma ancak 10.20’de başladı. Davada yargılanan hak savunucuları Taner Kılıç, Günal Kurşun ve Nejat Taştan mahkeme salonundaydı. Geçtiğimiz duruşmanın sonunda dosyanın mütalaa hazırlaması için savcıya bırakılması kararlaştırılmıştı. İki duruşma arasında davaya bakan savcının değişmesi nedeniyle mütalaanın hazırlanamaması nedeniyle sanık avukatları savunmalarını mütalaanın hazırlanmasının ardından gerçekleştireceklerini bildirdi. Mahkeme heyeti, dosya hakkında mütalaanın hazırlanması için tekrar savcıya gönderilmesine karar vererek davayı 9 Ekim 2019 saat 09.30’a erteledi.

NE OLMUŞTU?

Büyükada’da gerçekleştirilen rutin bir insan hakları çalıştayına katılan on hak savunucusu, 5 Temmuz 2017’de polis baskını ile gözaltına alındı. 13 gün süren gözaltı sürecinin ardından, içlerinde Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser’in de bulunduğu altı kişi 18 Temmuz’da; iki kişi ise 23 Temmuz’da tutuklandı. Tutukluluk kararının ardından yaklaşık 3 ay sonra İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, on hak savunucusunun yanı sıra, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç da on birinci sanık olarak yer aldı. Hak savunucularının “örgüt üyeliği” ve “örgüte üye olmamakla beraber adına suç işlemek” suçlarından cezalandırılması talep edildi. İstanbul’da tutuklanan hak savunucularının tamamı, davanın 25 Ekim’de görülen ilk duruşmasında tahliye edildi. Taner Kılıç’ın ise, 26 Ekim tarihinde İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada tutukluluğunun devamına karar verildi. Aynı zamanda Kılıç’ın davası, Hak Savunucuları Davası ile birleştirildi.