HDP'li 6 belediyeye daha kayyum atandı. Belediye eş başkanları gözaltına alınırken İçişleri Bakanlığı tarafından jet hızıyla yerlerine kayyumlar atandığı açıklandı.

HDP'li Siirt, Iğdır, Baykan, Kurtalan, Muş ve Altınova belediye başkanlarının yerine kayyım atandı. Yerlerine kayumm atanan belediye başkanları gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili açıklama geldi. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1261185962253717506?s=20 İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Siirt Belediye Başkan Vekilliğine Siirt Valisi Ali Fuat Atik, Iğdır Belediye Başkan Vekilliğine Iğdır Valisi Enver Ünlü; Siirt Valiliğince Baykan Belediye Başkan Vekilliğine Baykan Kaymakamı Mehmet Tunç, Kurtalan Belediye Başkan Vekilliğine Kurtalan Kaymakamı İhsan Emre Aydın; Muş Valiliğince Altınova Belde Belediye Başkan Vekilliğine Korkut Kaymakamı Hasan Sadebıyık görevlendirilmiştir" denildi.

31 MART 2019 SEÇİMİ

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adayı Berivan Helen Işık, aldığı yüzde 48,36 oy ile başkanlığı kazanmıştı.

HDP'Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI SEÇİMİ FARK ATARAK KAZANMIŞTI

Baykan Belediye Başkanlığı seçimini ise HDP’li Remzi Sarsılmaz yüzde 27,74 oy ile kazanmıştı. Kurtalan’da ise HDP’nin Adayı Baran Akgül, en yakın rakibine yaklaşık 5 puan fark atarak yüzde 50,08 ile seçimi kazanmıştı. Eşbaşkanların evlerinde aramalar sürerken, kayyım atanması ardından belediye binalarının çevresi de polis tarafından ablukaya alındı.

EŞBAŞKANLAR GÖZALTINA ALINDI

Görevden alınan Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık ve Peymandara Turhan, Iğdır Belediye Eşbaşkanları Yaşar Akkuş ve Eylem Çelik, Baykan Belediyesi Eşbaşkanı Ramazan Sarsılmaz ve Özden Gülmez, Kurtalan Belediyesi Eşbaşkanı Baran Akgül ve Esmer Baran ile Siirt Belediyesi çalışanı Eşref Tekin, haklarında yürütülen soruşturma kapsamında evlerine düzenlenen baskın sonucu gözaltına alındı. 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde 3'ü büyükşehir 65 belediye kazanan HDP'nin şu ana kadar 44 belediyesine kayyım atandı, 6 belediyesinin seçilmişine KHK'li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmedi.

43 BELEDİYE’YE KAYYUM

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerde Kürt illerindeki belediyelerden 65’ini kazandı. HDP’nin kazandığı 3’ü büyük, 5’i il, 45’i ilçe, 12’si belde toplam 65 belediyeden 6’sına mazbata verilmezken, 41’ine kayyum atandı. Önceki dönem Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) yönetiminde bulunan 102 belediyeden 96’sına kayyum atanmıştı.

HDP: İŞTE DARBE

HDP'li Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, kayyum atamalarına tepki göstererek "İşte darbe" dedi. https://twitter.com/gergerliogluof/status/1261177390363017216?s=20

"KAYYIM EN BÜYÜK DARBE PRATİĞİDİR"

HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili olana Meral Danış Beştaş ise, “Bu sabah Siirt, İğdır, Kurtalan ve Baykan Belediye’lerine kayyım atanarak, belediye eş başkanlarımız gözaltına alındı. Darbecisiniz. Kayyım en büyük darbe pratiğidir” paylaşımında bulundu.

CHP'DEN KAYYUM ATAMALARINA TEPKİ

CHP Sözcüsü Faik Öztrak yaptığı açıklamada, kayyumlara tepki göstererek, "Seçimle gelen seçimle gitmelidir. Birilerinin hakkında mahkeme kararıyla varsa, mahkeme kararıyla tespit edilmeden görevden alınmaları doğru değildir. Ankara'dan atama yapılmasını doğru bulmayız. Seçimle yeniden seçilir" dedi.

KAYYUM ATAMALARINA BİR TEPKİ DE CANAN KAFTANCIOĞLU'DAN

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da sosyal medya hesabından kayyumlara tepki gösterdi. https://twitter.com/Canan_Kaftanci/status/1261193616061534208?s=20

SANCAR: İKTİDARIN DARBE PLANI SÜRÜYOR

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin yönetimindeki 5 belediyeye kayyım atanmasına tepki göstererek, “İktidarın darbe planı devam ediyor. Belediyeler bu planın en öncelikli hedefidir” dedi. İktidarın halk iradesi ve halk sağlığına da düşman olduğunu dile getiren Sancar, “Sadece HDP’nin, sadece Kürt halkının bir meselesi olarak görürseniz yanılırsınız. O nedenle belediyelerimize yönelik bu gaspın hep birlikte göğüslemek gerektiğini de belirtmiştik. Eğer o gün gerekli dayanışmayı gösterseydik, o gün hep birlikte iktidarın gaspçı faşizan uygulamasını durdurmak için bir araya gelseydik, bugün belki bu tablo ile karşılaşmazdık” şeklinde konuştu.

"KAYYUM BİR İNTİKAM OPERASYONUDUR"

Sancar, kayyum operasyonun aynı zamanda bir intikam operasyonu olduğunu belirterek, "Kayyım operasyonu aynı zamanda bir intikam operasyonudur. Bu iktidarı sandık yoluyla göndereceğimizin en büyük işareti 31 Haziran seçimleriydi. Bu iktidara 31 Martta ve 23 Haziran’da kaybettiren bizim güçlü demokrasi irademiz ve Türkiye halklarına aydınlık bir gelecek vaat eden politikalarımızdı. İktidara bu politikalarla kaybettirdik. Sandık kurulduğu ilk anda iktidarı tarihin çöplüğüne gönderecek olan da HDP’dir, Kürt halkıdır, halkların ortak inancı ve kararlılığıdır. Kimse bu darbeci kayyım uygulamasının sadece HDP’ye, sadece Kürtlere yönelik olduğu gibi bir gaflete düşmesin. Bu bütün ülkeye, ülkedeki bütün halklara ve bu toplumun bütün kesimlerine yönelik bir darbe operasyonudur. Gelin hep birlikte bu darbeci iktidarı durdurmak için mücadelemizi büyütelim. Yan yana, omuz omuza kol kola barış ve demokrasi yolunda kararlılıkla yürüyelim" dedi.

AP RAPORTÖRÜNDEN TEPKİ

Avrupa Birliği'nin yasama organı Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, İçişleri Bakanlığı'nın bugün 4 HDP'li belediye başkanını görevden alıp, yerine kayyım atamasına tepki gösterdi. Twitter üzerinden açıklamalarda bulunan Amor, "Daha önce Avrupa Konseyi'nin de belirttiği gibi, Türk. yetkililere belediye başkanlarını görevden almayı bırakma çağrısından bulunuyorum" ifadelerini kullandı. Amor, "Yerel konseylere en azından geçici belediye başkanı belirleme hakkı verilmelidir" değerlendirmesinde bulundu. AP raportörü, "Demokrasinin temellerinin inanılırlığı tehlike altında" dedi.

TWİTTER'DAN TEPKİ

Sosyal medyadan da binlerce kişi  #kayyumdarbedir  etiketi ile paylaşımlarda bulundu.

AHMET ŞIK'TAN HDP PAYLAŞIMI

HDP'den geçtiğimiz günlerde istifa eden Ahmet Şık da kayyumları eleştiren paylaşım yaptı. https://twitter.com/sahmetsahmet/status/1261309012034936833

SİİRT KAYYUM'U İLK İŞ OLARAK ERDOĞAN POSTERİ ASTI

İçişleri Bakanlığı tarafından HDP'nin yerel seçimde kazandığı belediyerden Siirt'e Vali Ali Fuat Atik, Baykan'a Kaymakam Mehmet Tunç, Kurtalan'a ise İhsan Emre Aydın, belediye başkan vekili olarak görevlendirildi. Kayyım atamalarının ardından polis, belediye binalarının çevresini abluka altına aldı. Siirt Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Vali Ali Fuat Atik, "Siirt'e, hepimize hayırlı uğurlu olsun," diyerek görevine başladı. Atik'in ilk icraati makam odasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın portrelerini asmak oldu.  

YERİNE KAYYUM ATANAN BAŞKANA TUTUKLAMA

İçişleri Bakanlığı tarafından 15 Mayıs'ta görevden alınarak, yerine kayyum atanan HDP'li Iğdır Belediyesi Eş Başkanı Yaşar Akkuş "terör örgütüne üye olmak" gerekçesiyle tutuklandı. 3 gündür İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan Akkuş, sabah saatlerinde adliyeye getirilmiş ve tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.