CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı'nı ziyaret ederek şehit yakınları ve gaziler için toplanan 338 milyon liranın nerede olduğunu sordu. Vakıf yöneticileri, "Sadece 14,9 milyon lira dağıtıldı" dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 251 şehit yakını ve 2 bin 734 gazi için başlatılan yardım kampanyasıyla 2016 yılının sonunda 309 milyon TL para toplandı. Resmi Gazete'de 24 Aralık 2017 tarihinde yayınlanan kararla Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı kuruldu. Uzun bir süre Hazine hesabında tutulan ve nemalarıyla birlikte 338 milyon liraya ulaşan para, bu yılın başında vakıf hesabına aktarıldı. Halk TV'de yer alan habere göre, vakıf yöneticileriyle görüşen CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Murat Emir, 338 milyon liranın akıbetini sordu. Vakıf görevlilerine "Nihayet sizi burada muhatap bulmuş olmak bizim için mutluluk verici oldu.

"PARA ASIL SAHİPLERİNE ULAŞMALI"

Ancak, bugüne kadar paraların dağıtılmamış olması, nemalandırılmasına rağmen faiz gelirlerinin yarısının bile verilmemiş olması büyük bir sıkıntı ve bu sizin dışınızda gerçekleşen bir sorun" diyen Emir, meselenin siyasallaştırılmadan paranın asıl sahiplerine ulaşması gerektiğine dikkat çekti.

14,9 MİLYONU DAĞITILDI

Vakıf yöneticilerine paranın akıbetini soran Emir'e, yöneticiler 338 milyon liralık paranın 14,9 milyon lirasının dağıtıldığı cevabını erdi. Emir ise yöneticilere şunları şunları kaydetti: Şehit yakını ve gaziler için bundan yaklaşık 4 yıl önce 309 milyon lira para toplandığı açıklandı. ancak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı uzunca bir süre bu parayı dağıtmaya yanaşmadı. Bütün sorularımızı da yanıtsız bıraktılar. Bizim zorlamamazın ardından nihayet bu yılın başında para Hazine hesabından alınıp vakıf hesabına aktarıldı. Yine bizim zorlamamızla, bu yılın Nisan ayında 3 kez biner lira dağıtıldığı açıklandı.

"BİRİKEN FAİZ GELİRİNİN YARISI BİLE DEĞİL"

Şimdi sizden öğreniyoruz ki; iki kez daha para dağıtımı yapılmış ve bugüne kadar dağıtılan para 14.9 milyon lira. Oysa bu miktar, biriken faiz gelirinin yarısı bile değil. 15 Temmuz şehitleri ile gazi yakınlarına bağış yapanlar, bu paraların nasıl değerlendirildiğini açık bir şekilde takip etmek istiyor. Bizim de vakıftan beklentimiz şeffaf bir şekilde bu sürecin yönetilmesi. Buradaki paraların her kuruşuna özen gösterilmesi lazım. Halen 300 milyon liranın üzerinde para dağıtılmayı bekliyor. Sizden daha şeffaf, daha açık, yönetim kurulu kararlarının kamuoyuyla paylaşıldığı bir süreç talep ediyoruz."