Cezaevinde olan Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, eşinin sağlık durumuna ilişkin konuştu. Demirtaş'ın yaşamının tehdit altında olduğuna dikkat çeken Başak Demirtaş, eşinin bir an önce cezaevinden çıkması gerektiğini söyledi.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, Selahattin Demirtaş’ın taşıdığı hastalıkların korona günlerinde cezaevinde kalmaya devam etmesi halinde ciddi riskler getireceğini belirterek “Selahattin’in yaşamı tehdit altında” dedi.

İNFAZ YASASINDAN SİYASİLER FAYDALANAMADI

İnfaz Yasası'nın çıkmasıyla cezaevlerinden tahliyeler başladı. Adli suçluların büyük bir bölümü, mafya liderleri, rüşvetçiler, gaspçılar "koronavirüs" tehlikesine karşı salıverilirken, siyasi mahkumlar, gazeteciler, aktivistler, yani düşüncelerinden ötürü hapis yatanlar içerde kaldı. Beril Eski, Kısa Dalga Podcast (www.kisadalga.net) için "gözden çıkarılan" bu mahkumların yakınları, bilim insanları, insan hakları savunucuları ve milletvekilleriyle görüştü.

BAŞAK DEMİRTAŞ: İYİ DEĞİLİM BU ARALAR

Başak Demirtaş: “Aslında ben de tıpkı diğer mahpus yakınları gibi, iyi değilim bu aralar. Sevdiklerimiz ölüm riskiyle bir hücrede tutulmaya devam ediliyorken bizler de iyi olamayız, iyi değiliz maalesef. Selahattin daha önce hem kalp damar rahatsızlığı hem de solunum yolu rahatsızlıkları nedeniyle iki operasyon geçirmişti ve maalesef rahatsızlıkları halen devam ediyor. Üç buçuk yıldır da Edirne Trakya Üniversitesi Hastanesi tarafından hipertansiyon tanısı konuldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yaşamını yitirenlerin yüzde 69’unun, yoğun bakımda olanların da yüzde 63’ünün hipertansiyon hastaları olduğunu söyledi. Maalesef ki, Selahattin’de bu üç hastalık da mevcut.

"SELAHATTİN'İN KRONİK RAHATSIZLIKLARI VAR"

En ufak bir ihmal bile maalesef ölüme neden olacak riskler taşıyor. Tüm bu duruma baktığımızda, Selahattin’in var olan kronik rahatsızlıkları hastalıklarını bütün bu koşullarla birlikte değerlendirdiğimizde, maalesef yaşamı tehdit altında diyebilirim.”

GERGERLİOĞLU CEZAEVLERİNDE BİRÇOK VAKA TESPİT EDİLMİYOR

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise cezaevlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, "Biz birçok vakanın da tespit edilemediğini düşünüyoruz. Çünkü korona vakaları yani ateş daha doğrusu ateşli vakaların çoğu hastaneye götürülmüyor. Koğuşta hastalığının geçmesi bekleniyor. Birçok cezaevinden bu konuda haberler alıyoruz. Cezaevlerinde yeterli önlem yok. Hatta çoğunda su bile yok" dedi.