Ahmet Kaya’ya yönelik linçin fitilini ateşleyen Serdar Ortaç, Kürtçe bir şarkıyı Türkçe'ye çevirdiğini yıllar sonra itiraf etti. Şarkı için "Sahibi ortaya çıktı, anlaştık" diyen Ortaç’ı, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Avcı “Yalan söylüyor, köşe bucak kaçtı, hiçbir anlaşma yoktur" diyerek yalanladı.

Kürt rock müzik grubu Koma Wetan’ın 1978’de yayınlanan albümündeki “Cahiltî” parçasını, Türkçe'ye çevirerek 1999 yılında “Cahil” adıyla albümüne koyan Serdar Ortaç, bu şarkıyı nasıl aldığını yıllar sonra itiraf etti.

"ŞARKIYI CEZAEVİNDE KÜRT ARKADAŞLARDAN DUYDUM"

Gazete Emek’in haberine göre, Haber Global televizyonunda Jülide Ateş'le 40 programına konuk olan Ortaç, “Cahil” isimli şarkıyı nasıl Türkçe'ye çevirdiğini şöyle anlattı: "Ben asker kaçağı olarak 1998'de Mamak Cezaevi'nde hapse girdim. Orada bütün koğuşlar ve yan koğuşlarım Kürt arkadaşlardı. Hepsi askeri suçlardan işte oradan buradan Arif abiler bir sürü arkadaşım vardı. Akşam olduğunda saz alırlardı, benim hücreme gelirlerdi. Saz çalar Türkçe ve Kürtçe şarkılar söylerdik. Bana da öğretirlerdi. Bir gün ismini hiç hatırlamıyorum gözlüklü bir arkadaşım şöyle bir şarkı söyledi, bayıldım makamına. Müziğine bayıldım. Dedim ki 'Baba ben bunu Türkçe'ye çevirip okumalıyım. Bütün şarkıyı bana ezberletir misin?' dedim, ezberletti bütün şarkıyı bana. Sene 1998'di. Ben de gittim bunu Türkçe'ye çevirdim. Hapisten çıktıktan sonra şarkıyı Türkçe'ye çevirdim ve albüme koydum. Fakat şarkının kimden alınacağını bilmiyorum. Çocuğu da bir daha göremedim. Riske girdim. Bu şarkıyı da ben hapisten öğrendim anonim olarak albüme koyuyorum dedim. Ama yıllar sonra şarkının sahibi beni buldu. ‘Bu şarkı Kürtçe ve bizim şarkımız’ dedi. Ben de bunu bekliyordum zaten dedim. Ortaya çıktı, anlaşmayı yaptık. Yani hapishanede duyduğum anonim bir şarkının uyarlamasıdır, çalıntı değil aslında."

HDP İL BAŞKANI'NDAN ORTAÇ’A YALANLAMA

Serdar Ortaç’ın çaldığı Kürtçe şarkıya ilişkin “Sahibi ortaya çıktı, anlaştık” açıklaması, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı tarafından yalanlandı. Avcı, sosyal medya hesabından konuya ilişkin, “Serdar Ortaç doğru söylemiyor. Kendisine ulaşıldı, düzeltme yapması istenildi. Köşe bucak kaçtı ve hala gerekeni yapmadı. Kerem Gerdenzeri ve KOM Müzik eser haklarına sahiptir ve hiçbir anlaşma yoktur. Net söylüyorum ki; #SerdarOrtaçYalanSöylüyor” paylaşımında bulundu.

AHMET KAYA’YI "KÜRTÇE ŞARKI" AÇIKLAMASI NEDENİYLE PROTESTO ETMİŞTİ

Ahmet Kaya, Magazin Gazetecileri Derneği'nin 10 Şubat 1999'de düzenlediği "Yılın En İyi 10 Müzik Yıldızı Yarışması" ödül töreninde "Kürtçe şarkı söylemek, klip çekmek istiyorum" demişti. Bu sözleri üzerine aralarında Serdar Ortaç'ın da bulunduğu bir grup tarafından protesto edilmiş ve Kaya'ya çatal bıçak fırlatanlar olmuştu. O gecede Ahmet Kaya'ya karşı başlatılan linç kampanyasının en ön sıralarında yer aldığı için yıllarca büyük tepkilerle karşılaşan Ortaç, daha sonra pişmanlığını dile getirip, özür dilemişti.