SES Eş Başkanı Şiyar Güldiken, "Diyarbakır'da iki günde 20 sağlıkçı enfekte oldu. Neden gerçek rakamları kamuoyuyla paylaşmıyorsunuz, Sermaye sahiplerinden mi çekiniyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

Koronavirüs vakalarının hızla arttığı kentlerden olan Diyarbakır’da, her gün 100’ü aşkın kişinin virüse yakalandığı belirtiliyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Başkanı Şiyar Güldiken, sürecin başından bugüne kadar bilgilerine ulaşabildikleri sağlık çalışanı sayısının Diyarbakır’da 285 olduğunu kaydetti.

"BAKANLIK 3 MAYMUNU OYNAMAMALI"

Mezapotamya Ajansı’nın aktardığı bilgilere göre, Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde son 2 günde 20, son bir haftada ise toplam 30’ü aşkın sağlık çalışanının enfekte olduğunu belirten Güldiken, şöyle konuştu: "Özellikle son haftalarda artan bu durumun en temel sebebi 1 Haziran itibari ile yürürlüğe giren mevcut bakanlık yönetmelikleri ve ‘normalleşme’dir. Covid servisinde çalışanlara izolasyon izni verilmemesi bu süreci tetiklemiştir. Covid birimi ve yoğun bakımında çalıştıktan sonra karantina uygulanmadan başka servislere görevlendirme yapılmasının sonucudur. Biz, bu çalışma şeklinin hem sağlıkçıların hem de toplumun sağlığını tehlikeye attığını defalarca dile getirdik. Yine özellikle bu süreçte sağlık emekçilerinin sayısının arttırılması gerektiğini söylerken, bu süreci öngören bir noktadan yaklaşmıştık ve bugün gelinen noktada haklı çıktığımız aşikârdır. Hastanelerde her gün yeni arkadaşlarımız enfekte olurken bakanlık üç maymunu oynamamalı ve sorumluluğunu yerine getirmelidir."

"TOPLUM SAĞLIĞI EKONOMİYE KURBAN EDİLDİ"

Diyarbakır’daki vaka ve ölü sayılarının her gün bir önceki günün rekorunu kırdığını kaydeden SES Eş Başkanı Güldiken, "Türkiye geneli gösterilen tablonun inandırıcılığı kalmamıştır. Daha dün Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Covid-19’dan dolayı vefat eden bir hastanın ölüm sebebi, kayıtlara böbrek yetmezliği olarak geçirildi. Bunun gibi onlarca vaka biliyoruz. Ya bilmediklerimiz? Yöneticilerin sürecin başından itibaren oluşturmaya çalıştıkları ‘başarı öyküsü’ maalesef tutmamıştır. İlk başlarda 20 yaş altı ve 65 yaş üstüne yönelik kısıtlamalar, okul ve camilerin kapatılması önemli ve olumlu hamlelerdi. Ancak 1 Haziran sonrasındaki yetersiz planlama ve pazarın hareketlenmesi için yapılan hızlı hamleler, toplum sağlığını ekonomiye kurban etmiştir" ifadelerini kullandı.

"GÖRMEZDEN GELDİNİZ"

Güldiken, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 9 katına ek olarak genel yoğun bakım katıyla birlikte toplam 10 katı, Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nin 7 katı, Kalp Hastanesi’nin 4 katının Covid birimi olarak kullanıldığını belirterek, bu hastanelerdeki birimlerin dolduğunu söyledi. Yetkililere seslenen Güldiken, şöyle devam etti: "Neden gerçek rakamları kamuoyuyla paylaşmıyorsunuz, Sermaye sahiplerinden mi çekiniyorsunuz? Gerçek rakamların ilk günden itibaren şeffaf bir şekilde paylaşılmasına yönelik talep ve önerilerimizi görmezden gelmeseydiniz halk bu kadar rahat davranır mıydı? Vaka sayısı bu kadar artar mıydı? Pandemi sürecini hala kontrol edebildiğinizi düşünüyor musunuz? Yoksa toplumu sürü bağışıklığına mı terk ettiniz?"