Sivas Katliamı'nın 25'inci yıldönümünde Madımak Oteli önünde anma gerçekleştirildi. Otelin önüne ailelerin karanfil bırakmasının ardından konuşan ABF Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, "Zalime karşı ülkenin tüm demokrat güçleriyle zülfikar olmalıyız" dedi.

SİVAS KATLİAMI ANMASI - Curated tweets by dokuz8haber

[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]S[/mks_dropcap]ivas Katliamı'nın 25'inci yıldönümünde yapılacak anma etkinlikleri için insanlar Sivas Alibaba Cemevi önünde bir araya geldi. Yürüyüşte sık sık "Sivas'ın ışığı sönmeyecek", "Sivas'ı yakanlar, AKP'yi kuranlar", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları atıldı. Anma etkinliğine CHP ve HDP milletvekilleri ile çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü katıldı.Binanın önüne barikat kuran polis ekipleri, sadece siyasi parti temsilcileri ile katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarının bina önüne kadar girmesine izin verdi. Aileler, daha önce aldıkları karar doğrultusunda otel 'utanç müzesi' oluncaya kadar binaya girmeme kararını sürdürdü. Siyasi parti üyeleri ile aileler katliamın yaşandığı yere karanfil bıraktı.

'BU ÜLKE İÇİN EN BÜYÜK KAYIPLARDAN BİRİSİDİR'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Madımak Oteli önünde konuşarak, "İnsanlık tarihinin en acı katliam olan Sivas Katliamı'nın gerçek suçluları cezalandırılmadığı sürece yüreklerde yanan ateş sönmeyecek" dedi. Madımak Oteli önünde konuşan HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, "Katliamın üzerinden çeyrek asır geçmiş olmasına rağmen 33 insanın göz göre göre yakılmasıyla yüzleşememiş olmak bu ülke için en büyük kayıplardan birisidir" ifadelerini kullandı.

'MÜCADELEMİZ SÜRECEK'

Ortak metni okuyan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, "Madımak’ı yakanlar ne utandılar ne çekindiler. Dün Sivas'ta katliam yapanlar, Suruç'ta katliam yapanlarla aynı siyasi odaklardır. Toplumu korku ve sindirme sistemiyle yönetmek istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Madımak Oteli utanç müzesi oluncaya dek mücadelemiz sürecek. Utanç müzesi yapılmadığı sürece biz yanmaya devam edeceğiz" dedi. 25 yıldır Madımak'ın yarasının sarılmadığını söyleyen Güzelgül, katillerin avukatlığını yapanların bugün milletvekili ve bakan olduğunu belirtti. Bu düzenin böyle gitmeyeceğini söyleyen Güzelgül, "Zalime karşı ülkenin tüm demokrat güçleriyle zülfikar olmalıyız" dedi.

'BURASI UTANÇ MÜZESİ OLACAKTIR'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan ise, "Canlar bizler tam 25 yıldır burada hesap sormaya devam ediyoruz. Bizler burayı ‘Utanç Müzesi’ haline getirene kadar mücadelemize devam edeceğiz. Anmanın 26'ıncı yıl dönümünde burası ‘Utanç Müzesi’ olacaktır" dedi.

'ALEVİLER KATLEDİLİRKEN SEYİRCİ KALDILAR'

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat ise devletin görevini yapmaması nedeniyle 25 yıldır aynı şeyleri söylediklerini belirterek, “Aleviler katledilirken seyirci kalanlar müzenin yapılmasını engellemeye çalışıyor. Biz Paris'in ortasında tüm Alevi katliamlarını sembolize eden bir anıt yaptık ve bu devletleri bölmedi” diye konuştu.

SİVAS'TA NE OLMUŞTU?

Sivas'ın Madımak ilçesinde 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal'ı anma etkinlikleri nedeniyle onlarca aydın ve sanatçı bir araya gelmişti. Katliamdan iki gün önce kentte bir bildiri dağıtılmıştı. Bildiride Aziz Nesin'in o sırada başyazarı olduğu Aydınlık gazetesinde yayımlanan Salman Rüşdi'nin "Şeytan Ayetleri" kitabından bahsedilmiş, Nesin hedef gösterilmişti. Dağıtılan bildiride dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin'in şenliklere ev sahipliği yapmasına tepki gösterilmiş, Nesin için ise "Şehirde adeta Müslümanlarla alay edercesine gezebilmektedir" ifadesi kullanılmıştı. 2 Temmuz günü Cuma namazının ardından etkinliklerin yapıldığı kültür merkezinin önüne bir yürüyüş başlamış ve yürüyüşte "Sivas laiklere mezar olacak" sloganları atılmıştı. Madımak Oteli önünde toplanan kitle 2 saatlik bekleyişlerinin ardından oteli yakmış ve otelde bulunan 33 kişi yaşamını yitirmişti.

DÖNEMİN SİYASETÇİLERİ NE DEMİŞTİ?

  • Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel: Halkla güvenlik güçlerini karşı karşıya getirmeyiniz. Olay münferittir. Ağır tahrik var. Bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş... Güvenlik kuvvetleri ellerinden geleni yapmışlardır... Karşılıklı gruplar arasında çatışma yoktur. Bir otelin yakılmasından dolayı can kaybı vardır.
  • Başbakan Tansu Çiller: Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir.
  • İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu: Aziz Nesin'in halkın inançlarına karşı bilinen tahrikleriyle halk galeyana gelerek tepki göstermiştir.
  • Sivas Emniyet Müdürü Doğukan Öner: "Saldırılara karşı ne yapalım?" sorusuna "Müdahale etmeyin" emrini vermişti.
  • Sivas Belediye Başkanı Temel Karamollaoğlu: Karamollaoğlu,  kitle Madımak Oteli'nin önündeyken yanlarına gittiğinde, "Mücahit Temel" sloganlarıyla karşılandığı ve "Bir defa şöyle bir fatiha okuyalım. Şunların ruhuna el fatiha diyelim" diye konuştuğu iddia edilmişti.