İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Melih Yalçın dokuz8HABER'den Semra İğtaç'ın canlı yayın konuğu oldu.

Gerçekleşen canlı yayında koronavirüs (Covid-19) salgını döneminde İzmir'in durumu ve aynı zamanda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın meslek kuruluşlarına yönelik müdahale açıklamaları değerlendiriliyor.

MELİH YALÇIN: "SİYASETEN TIKANMIŞ OLDUKLARI İÇİN SALDIRIYORLAR"

Konuya ilişkin konuşan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Melih Yalçın, "TMMOB'un kurum olarak bir düzenleme talebi yok. Buna rağmen devletin en üst kademesinden gelen talimatla TMMOB'a müdahale ediliyor. Bunun sebebi de AKP'nin yaşadığı siyasi kriz" dedi. "Meslek odalarına yapılan saldırılardan bir sonuç elde etmeyi planlıyorlarsa yanılıyorlar" diye konuşan Yalçın, "Siyaseten tıkanmış durumda oldukları için saldırıyorlar. Biz de mücadele edeceğiz. Hükümet kendi dışında kimsenin sesinin çıkmasını istemiyor. Yaşam alanı bırakmıyor. Burada benden olmayan konuşmasın diyerek ortak akıl oluşturamazsınız" dedi.

"VATANDAŞI DEĞİL İKTİDARI KORUYAN ADIMLAR"

"Bugün hükümetin pandemi sürecinde attığı adımlar vatandaşı değil iktidarı koruyan adımlardır. Belediyeler bugün pandemi sürecinin en başarılı kurumlarıdır" diyerek konuşmasına devam eden Yalçın, 11 Mayıs'ta AVM'lerin açılmasına dair ise "11 Mayıs'ta AVM'lerin açılması kararı erken alınmış bir karardır. Riskli bir karardır. Buna hazır olduğumuzu düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.

FUNDA BARLIK OBUZ: "DEMOKRASİYE İNANAN KİŞİLERİN MESLEK ODALARINDA OLMASINI İSTEMİYORLAR"

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Melih Yalçın'ın ardından konuşmaya başlayan İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz, "TTB, halk sağlığını etkileyen her konuya dair açıklama yapar. Ama burada söylediklerimiz bazılarını rahatsız ediyor diye sözümüzden geri duramayız. Son günlerde pandemi sürecinin dışında tutulacağımız iddiaları dolaşıyor ama bu mümkün değil" dedi.

"SGK COOVID-19'U MESLEK HASTALIĞI OLARAK GÖRMEDİ"

"Maskeyi zorunlu hale getiren bir karar alıp bunu dağıtamıyorsunuz. Bırakın dağıtmayı satmayı dahi beceremiyorsunuz. Bunun sebebi ortak aklı yok sayarak hareket etmektir" diyerek konuşmasına devam eden Obuz, "Covid-19 nedeniyle ölen sağlık çalışanlarının meslek hastalığı statüsünde değerlendirilmesi için SGK'ya başvurduk. Fakat SGK iş kazası olarak görülmeyeceğini açıkladı" dedi.

"SALGININ YAYILMASINA ZEMİN OLUŞTURULDU"

Obuz, "20-65 yaş arası tüm çalışanların ücretli izne ayrılması gerekirken çalıştırıldı ve salgının yayılmasına zemin oluşturuldu" ifadelerine yer verdi ve normalleşme sürecinde çok dikkatli olunması gerektiği ve tedbirlerin elden bırakılmamasını kaydederek konuşmasını sonlandırdı.

İZMİR BAROSU BAŞKANI AVUKAT ÖZKAN YÜCEL: "İSTEDİKLERİ TEK ŞEY BAROLARI SESSİZ, BİAT EDEN BİR YAPI HALİNE GETİRMEK"

Yalçın'ın ardından sözü alan İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel, "İlgilendikleri tek şey var baroları sessiz, biat eden bir yapı haline getirmek. Bu dönemin düşmanı barolar oldu yarın bu başka bir kurum olur" dedi. "Eğer gerçekten demokrasi istiyorlarsa buyursunlar 50 avukata 1 delege düşürsünler, ama dertlerinin bu olmadığını düşünüyoruz" diye konuşan Yalçın, baroların bugün en demokratik seçim sistemine sahip yerler olduğunu kaydetti. Yücel, konuşmasında "Delegasyonda hakkaniyet gibi bir arayış varsa bunun yolu 50 bin kişilik baroyla bin kişilik baronun temsiliyetini eşitlemek olamaz. İlgilendikleri tek şey var baroları sessiz, biat eden bir yapı haline getirmek. Bu dönemin düşmanı barolar oldu yarın bu başka bir kurum olur. Pandemi sürecinde ne oldu da baroların seçim sistemini konuşmaya başladık?" ifadelerine yer verdi.

"BUCA CEZAEVİ'NDE ÖNLEMLER GÖZETİLMEDİ"

Adliyelerin açılmasına ve alınan önlemlere ilişkin açıklama yapan Yücel, "Duruşmalar arasına süre konması gerekiyor. Salonların dezenfeksiyonu sağlanmalı. Eskisi gibi başlanırsa vahim sonuçlar ortaya çıkar" dedi. Cezaevlerindeki duruma da değinen Yücel, "Buca Cezaevi'nde önlemler gözetilmedi ve 66 tutuklu koronavirüse yakalandı. Özellikle görüş ve dışarıyla bağın denetlenmesi konusunda özenli davranılması gerekiyor" diyerek konuşmasına son verdi.