Bugün 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı'nın altıncı yıl dönümü.

Bugün, Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri’nin madeninde, vardiya değişimi sırasında çıkan yangın ve su basması sonucu 301 madencinin yaşamını yitirdiği büyük facianın yıl dönümü. Soma Katliamı davası avukatlarından Sercan Aran, İnfaz Yasası’nda yapılan değişiklikle sanıkların, ölen her bir işçi için 6 gün yatıp çıkmış olacaklarını belirtti.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN FAZLA ÖLÜMLE SONUÇLANAN İŞ KAZASI

Soma Katliamı, Cumhuriyet tarihinin en fazla can kaybıyla sonuçlanan iş ve madencilik kazası, dünyanın ise son 50 yıldaki en ölümcül ikinci maden kazası olarak kayıtlara geçmişti. Davası yıllarca süren Soma Katliamı'nda 4 sanık ‘taksirle ölüme sebebiyet vermekten' ceza almış, maden ocağı işletmecisi Can Gürkan, 2018 yılı Temmuz ayında tahliye edilmişti. İnfaz yasası ile birlikte, işletmenin genel müdürü Ramazan Doğru ve teknik müdür İsmail Adalı yaklaşık 2,5 yıl sonra, işletme müdürü Akın Çelik ile teknik nezaretçi Ertan Ersoy da 5 ay 15 gün sonra tahliye olacak.

SANIKLARA ÖDÜL GİBİ CEZA

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre Soma Katliamı davası avukatlarından Sercan Aran, davanın başından bu yana sanıkların olası kasttan adam öldürmekle yargılanmasını talep ettiklerini ancak sanıkların kasten hareket ettiklerini gösteren pek çok rapora, bilgiye rağmen bu talebin kabul edilmediğini belirtti. Mahkeme sürecinde önce savcının sonra da mahkeme üyelerinin değiştiğini belirten Aran,  en sonunda ise mahkeme başkanın değiştirildiğini hatırlattı. Mahkemeye Elbistan’da Çöllolar maden katliamı davasına başkanlık etmiş birinin atandığını vurgulayan Aran, “Bu hakim Elbistan’da sanıklara beraat vermişti. Bu aşamadan sonra zaten davanın seyrini öngörebilmiştik ve nihayetinde de ödül gibi cezalar verdiler. Verilen cezaların az olduğuna ilişkin itirazlarımızla birlikte kararı istinaf mahkemesine taşıdık ve istinaf mahkemesinde duruşma yapılmasını istemiştik. Çünkü kararı verenler hiçbir sanığın sorgusunu yapmamış, dosyaları yeterince inceleyememiş, hiçbir tanığı, aileyi ve mağduru da dinlememişti. Buna rağmen karar vermişti. İstinaf mahkemesi ise hızlı bir şekilde yerel mahkemenin kararını onadı ve Can Gürkan’ı serbest bıraktı. Şu an karar Yargıtay aşamasında” diye belirtti.

KESK: "SOMA'NIN HESABINI ER YA DA GEÇ SORACAĞIZ"

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu da, Soma katliamının 6'ncı yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yayınladı. "Soma Katliamının 6. yılında adalet arayışımız ve mücadelemiz devam ediyor" başlıklı açıklamada, "Bugün ‘çarklar dönsün’ diye yüzbinlerce işçiyi, yeterli tedbirleri almadan fabrikalarda, inşaatlarda, marketlerde, kargo şirketlerinde, kamu işyerlerinde çalıştırıp yüzlercesinin salgına yakalanmasına neden olunuyor" denildi. Açıklamada, "İşçi ölümlerine neden olanlar, bundan tam 6 yıl önce de gerekli denetimleri yapmadıkları, rodövans, dayıbaşılık gibi güvencesiz çalıştırma uygulamalarını yaygınlaştırdıkları için, Soma’da 301 maden işçimizi kaybetmemize zemin hazırladılar. 301 işçi kardeşimiz göz göre göre gelen bir katliam sonucu hayatını kaybetti. Hukuki, politik, ekonomik ve ahlaki olarak göçmüş bu düzenden, Soma’nın hesabını er ya da geç soracağız" ifadeleri kullanıldı.

GENÇLİK ÖRGÜTLERİNDEN SOMA ANMASI

Gençlik Örgütleri, 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı’nın 6. yıl dönümü için Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünde bir araya geldi. Basın açıklamasında, "Unutmayacağız, affetmeyeceğiz" denildi.

"SİZİN 'NORMALİNİZ' SOMA"

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı’nın 6. yıl dönümünde Kadıköy rıhtımda bir araya geldi. Yapılan açıklamada, "Fıtratınızı da normalinizi de kabul etmiyoruz. Sizin fıtratınız ölüm, normaliniz Soma ise bizim fıtratımız direnmek, normalimiz mücadeledir" ifadelerine yer verildi.