AREA Araştırma şirketi “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması – Mayıs 2020” anket sonuçlarını açıkladı. Yapılan son anket sonuçlarına göre AKP’nin oy oranındaki düşüş dikkat çekerken CHP 2. sırada İYİ Parti ise 3. sırada yer aldı. MHP ise baraj altında kalıyor.

AREA Araştırma şirketi, Mayıs ayından gerçekleştirdiği “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması”nın sonuçlarını paylaştı.Araştırmada, Siyasi partilerin seçmen desteği, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Türkiye’nin en önemli sorunu, Siyasetçilerle ilgili kanaatler, Olası erken genel seçim kanaati ve yeni kurulan partilere oy verme davranışı ve diğer gündem konuları ele alındı.

AKP VE MHP'NİN OYLARI GİDEREK DÜŞÜYOR

“Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunu yanıtlayan vatandaşların yüzde 39’u tercihini AKP’den yana kullanırken, yüzde 24,5 tercihini Cumhuriyet Halk Partisi’nden, yüzde 12 ise İYİ Parti’den, yüzde 10 da HDP’den yana kullandı. Cumhur ittifakında AKP'nin ortağı olan MHP ise baraj altında kalıyor.

MHP BARAJ ALTINDA KALIYOR

MHP, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi ise baraj altında kaldı. Babacan’ın liderliğini yaptığı DEVA Partisi’nin oylarının, Gelecek Partisi’nden daha yüksek olduğu görüldü.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE GÜVEN AZALDI

Türkiye’nin yönetim sistemi ile ilgili bir referandum yapılsa oy verme tercihiniz ne olurdu?” sorusunu yanıtlayan vatandaşların yüzde 42,7’si Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni tercih ederken, yüzde 57,3’ü ise Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi’ni tercih etti.

ERDOĞAN İLE İLGİLİ OLUMSUZ DÜŞÜNCELER YÜKSELİYOR

Aşağıda belirtilen siyasetçilerle ilgili genel kanaatiniz nedir?” sorusunu yanıtlayan vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında yüzde 51,6 olumlu görüş bildirirken, yüzde 39,9’u olumsuz görüş bildirdi.İYİ Parti lideri Meral Akşener’in yükselişte olduğu izlenirken, vatandaşların yüzde 38,3’ü Meral Akşener hakkında olumlu görüş bildirdi.İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’i ise Devlet Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu, Ali Babacan, Demirtaş ve Davutoğlu takip etti.

ERKEN SEÇİM ÖNCELİKLİ TALEP DEĞİL

Ankete katılan vatandaşların yüzde 33,3’ü erken seçimin gerekli olduğunu belirtirken, yüzde 58’i erken seçime gerek olmadığını belirtti. AKP HÜKÜMETİNİN EKONOMİ POLİTİKALARI BAŞARISIZ BULUNUYOR Hükümetin Ekonomi Politikasını nasıl buluyorsunuz? Sorusunu yanıtlayan vatandaşların yüzde 33,8’i ekonomi politikalarını başarılı bulurken, yüzde 58,4 ise AKP hükümetinin ekonomi politikalarının başarısız olduğunu söyledi.

AKŞENER'İN ÇAĞRISINA OLUMLU YANIT

Ankette sorulan bir diğer soru ise İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ‘Memleket Masası’ çağrısına ilişkin oldu. “Meral Akşener’in “…liderler olarak memleket masasında toplanmamız lazım…” çağrısını nasıl karşılıyorsunuz?” şeklindeki soruyu yanıtlayan vatandaşların yüzde 55,9’u çağrıyı yerinde bulduklarını aktarırken, yüzde 31’i de desteklemediğini söyledi. 12,3 oranında vatandaş da fikir belirtmedi.