Hüseyin Çalışkaner'in başında bulunduğu artıbir araştırma şirketinin Kasım Türkiye Gündemi araştırma sonuçları paylaşıldı.

Türkiye Gündemi Araştırma; Türkiye Temsili 26 ilde telefon yöntemiyle yapıldı. 2-12 Kasım arasında yapılan araştırmada 1500 kişi ile görüşüldü. Görüşülenlerin yarısı kadın yarısı erkek oldu. Yapılan araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu Türkiye’de basın özgürlüğü olmadığını düşünüyor.

"EN ÖNEMLİ SORUN EKONOMİ"

Ankete katılanların yüzde 55'i Türkiye'nin en önemli sorununun ekonomi olduğunu düşünüyor.

"SORUNLAR KISA SÜREDE ÇÖZÜLMEZ"

Türkiye'nin sorunlarının kısa sürede çözülemeyeceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 64.

"ERKEN SEÇİM İSTENMİYOR"

Erken seçime gidilmeli mi? sorusuna katılımcıların yüzde 55'i hayır diyor.

EN GÜVENİLİR KURUM TSK

Türkiye'nin en güvenilir kurumu sorusunda ise geçmişe göre Cumhurbaşkanlığı kurumu büyük bir düşüşle yüzde 21 oldu.

BAKANLIĞIN VERİLERİNE İNANÇ AZALIYOR

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine inanmayanların sayısı da her geçen gün artıyor. Araştırmada inanmayanların sayısı yüzde 65.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ GÜVEN KAYBEDİYOR

Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminden memnun olmayanların sayısı da artarak yüzde 28 oldu.

MHP ve AKP'nin OYLARI ERİYOR

"Bu Pazar genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz ?" sorusuna cevap verenler içerisinde AKP ve MHP'nin oylarının giderek eridiği görüldü.

BAKANLAR VE İLLERDEKİ VEKİLLERİ TANIYANLARIN ORANI ÇOK AZ

Cumhurbaşkanlığı kabinesinde bulunan bakanlar ve illerdeki milletvekillerini tanıyormusunuz sorusuna ise dikkat çeken cevaplar geldi. Bakanları tanımayanların oranı yüzde 75, illerdeki vekilleri tanımayanların oranı ise yüzde 69. Yeniden seçim olsa Erdoğan'a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 42,3. Erdoğan ile Mansur Yavaş'tan kime oy verirsiniz? sorusuna ise yüzde 43,6 Erdoğan, yüzde 38,9 Mansur Yavaş dedi. Ankete katılanların önemli bir bölümü kendisini mutsuz olarak tanımlarken basın özgürlüğü yok diyenlerin oranı ise yüzde 61.

ARTIBİR DEĞERLENDİRMESİ

Artıbir tarafından anketin sonuçlarına ilişkin yapılan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi: Araştırmaya katılanların çoğunluğu hiçbir kuruma güvenmediğini dile getirmiştir. • Türkiye’deki en önemli kurumların ciddi anlamda bir değerler erozyonu yaşadığını görmekteyiz. • Bu durum esasen halkta ülkeye karşı ve geleceğe karşı bir güven bunalımının göstergesidir. Kurumların itibarının acilen yeniden tesis edilmesi en önemli ve ivedi yapılması gereken işlerdendir. Temel olarak güvensizliğin nedeni ise kurumların tarafsızlığının yitirilmesi olarak düşünülmesidir. • Genel itibari ile önceki dönemlerde tarafsız diye düşünülen Cumhurbaşkanlığı makamında güven oranı çok yüksekti. Ancak geldiğimiz bu noktada Cumhurbaşkanlığı makamına güven % 21,4 ile son yılların en düşük seviyesine gerilemiştir. • Diğer kurumlar içinde hızlıca radikal reformlar yapılması gerekmektedir. ANKETİN TAMAMINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ