Çiğdem Toker "Konya Olimpik Yüzme Havuzu İnşaatı Yapım İşi" ihalesini Rizespor Başkanı Hasan Kartal'ın şirketinin kazandığını köşesinden duyurdu.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, 31 milyon liralık "Konya Olimpik Yüzme Havuzu İnşaatı Yapım İşi" ihalesini Rizespor Başkanı Hasan Kartal'ın şirketi Has-Kar'ın kazandığını yazdı.

"FUTBOL, SERMAYE, İKTİDAR ÜÇLÜSÜNÜN KARMAŞIK İLİŞKİLERİ"

Futbol, sermaye ve iktidar arasındaki ilişkilere dikkat çeken Toker, "Futbol kulüplerinde yönetimlere, iş dünyasında tanınmış kişilerin başkanlık etmesi yazısız bir kurala dönüştü. Kulüplerin nihayetinde birer ticaret şirketi oluşu kadar, iş insanlarının iktidara ve iktidarın açtığı kapılar aracılığıyla kamu kaynaklarına kolay erişebilir pozisyonu, bu geçişkenliğin temel nedenleri arasında. Futbol, sermaye, iktidar üçlüsünün karmaşık ilişkileri, bir yazıya sığacak değil kuşkusuz" değerlendirmesinde bulundu.

"KAMU ÇIKARINA UYGUN OLUP OLMADIĞINA DAİR İKİ GÖSTERGE KAYITLARDA YOK"

Toker, yazısında ihaleye ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Yine bir 21/b ihalesi. Adı: Konya Olimpik Yüzme Havuzu İnşaatı Yapım İşi. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 7 Ağustos'ta yaptığı ihaleye, 4 firma katılıyor. En düşük teklif 31 milyon 200 bin TL ile 'Has-Kar Harita Kadastro Mühendislik Taahhüt ve Limited Şirketi'nden geliyor. EKAP kayıtlarına göre bakanlık ile şirket arasında, 26 Ağustos'ta sözleşme de imzalanmış. Has-Kar 22 Haziran 2021'e kadar işi bitirmeyi taahhüt etmiş. En uygun teklif diye devletin halk adına imzaladığı sözleşmedeki 31 milyon 200 bin TL'nin, kamu çıkarları için gerçekten uygun olup olmadığını anlayacağımız iki gösterge EKAP kayıtlarında yok: Yaklaşık maliyet ve şirketin indirim oranı. Bakanlığın ihaleye çıkarken belirlediği yaklaşık maliyet tutarı bilgisine ulaştım: 33 milyon 44 bin 496 TL, 95 kuruş. Peki bu durumda Konya Olimpik Havuz ihalesini kazanan Has-Kar'ın indirim oranı ne kadar çıkıyor biliyor musunuz? Sadece yüzde 5,6. İhale işlerinden anlamayan kişiler bile bu oranın ne kadar düşük olduğunu görebilir."