İstanbul Kadıköy’de İBB’nin harfiyat kamyonun çarpması sonucu yaşamını yitiren Şule İdil Dere’nin ölümüne ilişkin asıl sorumluların yargılanmadığını belirten annesi Nesrin Aslan, davayı AİHM’e taşıyacağını söyledi.

İstanbul Kadıköy ilçesinde 12 Mayıs 2016’da yaya-bisiklet yolunda çalışma yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait hafriyat kamyonunun çarpması sonucu  İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi Şule İdil Dere (23) yaşamını yitirmişti. Dere’nin ölümüyle ilgili açılan davanın 17’nci duruşmasında karar çıktı. 4 yıl sonra sonuçlanan davada İBB ve İSTAÇ çalışanı Şoför Mümin Kılıç' a 3 yıl 10 ay, diğer çalışanlar İbrahim Ruhi Kelleci' ye 2 yıl 11 ay, Zafer Karasaçlı'ya 2 yıl 1 ay hapis cezası verilirken Teyfur Bingöl, Saffet Altındağ, Ergün Ata ve Kamil Celal Yıldırım'ın ayrı ayrı beraatlarına karar verildi.

“ASIL SORUMLULAR YARGILANMADI”

Kararın ilişkin konuşan anne Nesrin Aslan, davanın başlangıcından bu yana sorumluların valilik tarafından korunduğunu belirterek, asıl sorumluların yargılanmadığını söyledi. Aslan, “Kendi seçtikleri gözden çıkardıkları sanıklar yargılandı. 8 defa bilirkişi raporu istendi. İnsanı tüketen bir süreçti. Her duruşmada kızımın cenaze gününü yaşadım yeniden. Zor bir süreçti. Dava sonucuyla ilgili bir beklentim de yoktu. Çıkan sonuca şaşırmadım. Başladıkları gibi bitirdiler. Adaletin sağlanmaması için ne gerektiyse onu yaptılar. Vali sorumluları korudu. Bu ülkede adalete olan güvenim kalamadı” dedi.

“AİHM’E TAŞIYACAĞIM”

Davayla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruya dikkat çeken Aslan, “Oradan çıkan kararı bekliyorum. AYM’ye yaptığım başvuruda da  3 yıldır her hangi bir cevap gelmedi. Bir gelişmede kat edilmedi. Oradan aldığım cevabın ardından AİHM’e gideceğim. Başka çarem kalmadı. Adaletin sağlanması için uzaya bile gitmem gerekirse giderim demiştim. Bu düşüncemden vazgeçmeyeceğim. Dosyanın bu şekilde kapatılmasına izin vermeyeceğim” diye konuştu.